Graviditetstest

Graviditetstest

Ved brug af en graviditetstest kan du, indenfor et par minutter, finde ud af, om du er gravid.

Hvordan virker graviditetstesten?

Man bør tidligst måle HCG i urinen den dag man forventer menstruation. Anvendes graviditetstesten tidligere er resultatet for usikkert.

Humant Chorion Gonadotropin (HCG) er et hormon, gravide kvinder begynder at danne kort tid efter befrugtning, når det befrugtede æg er vokset fast i livmoderen. Koncentrationen af hormonet fordobles ca. hver 3. dag i de første 10 uger af graviditeten.

Mængden af hormonet i blodet og i urinen stiger specielt meget i den første del af graviditeten. Selvom det er individuelt, hvor hurtigt en gravid kvinde danner hormonet, kan mængden af hormonet i urinen bruges ved påvisning af graviditet.

Hvor tidligt kan jeg udføre graviditetstesten?

Man bør tidligst måle HCG i urinen den dag man forventer menstruation. Anvendes graviditetstesten tidligere er resultatet for usikkert. Samtidig skal det nævnes, at ca. halvdelen af alle befrugtede æg vil gå til grunde og udstødes af kroppen i løbet af de første 6 uger. De fleste æg går til grunde inden menstruationen udebliver, og en positiv graviditetstest er således ikke ensbetydende med en graviditet. Jo længere man venter med at udføre testen, jo større er sikkerheden.

Der findes mange graviditetstest i forskellige udformninger på markedet. Prisniveauet spænder bredt, men alle tests er så følsomme, at de kan vise resultatet med en sikkerhed på 99,9 % allerede, når testen udføres dagen efter udebleven menstruation.

Hvornår på dagen, skal jeg tage graviditetstesten?

Alle tests er forsynet med en udførlig brugsanvisning. De fleste tests kan anvendes døgnet rundt, men da morgenurinen er mest koncentreret, vil prøven med fordel kunne tages om morgenen.

Det vil fremgå af vejledningen, om testen også kan anvendes på andre tidspunkter af døgnet. Hvis du lige har drukket meget væske, eller det er mindre end 4 timer siden sidste toiletbesøg, kan urinen være for tynd, og testresultatet kan blive falsk negativt.

Hvor hurtigt får jeg resultatet?

Udføres testen korrekt kan resultatet aflæses på teststrimlen indenfor 5 minutter. Denne tid varierer dog fra test til test (fra 1-5 minutter). Testen må som regel ikke ligge for længe inden den aflæses, da farverne kan ændres og resultatet herved kan blive usikkert. Normalt skal testen være aflæst indenfor 10 minutter.

Læs også: