Behandling af skæl

Skæl er små hvide, tørre hudflager, der drysser ned på skulderen, når man ryster hovedet. En anden type skæl ser ud som fedtede og grågule belægninger i hårbunden.

De to typer skæl stammer begge fra døde, afstødte hudceller i hårbunden. Begge typer kan give kløe. Skæl skyldes blandt andet en svamp, der hedder pityrosporum ovale. Svampen kan være svær at komme af med. Men den kan holdes under kontrol, fx med skælshampo. Skæl rammer oftest mænd, byboere og indearbejdende mennesker. Det er værst om vinteren, når luften er tør. Skæl smitter ikke.

Prøv at lade være med at klø dig i hårbunden. Det irriterer huden mere, end det gavner.

Den "tørre" skæl opstår oftest ved, at hovedbunden er tør. Udtørrende shampo eller permanentvæske kan give skæl af denne slags. Man mener, at skæl af typen seboré skyldes hormonale forhold, at den kan være arvelig eller skyldes hudlidelsen psoriasis.

Ved psoriasis kan man have skæl i hårbunden, men det er en helt anden lidelse end fedtede skæl, som i svære tilfælde betragtes som en hudsygdom, seboroisk eksem. Personer med denne slags skæl har tit eksem andre steder end i hårbunden. Det skællende eksem kan ses i ansigtet, ved øjenbrynene og på resten af kroppen. Typisk opstår skæleksemet, det seboroiske eksem, når man er 20-30 år.

Arp er en særlig form for skæl, der finde hos små børn.

Skal jeg søge hjælp?

Kontakt læge, hvis:

  • du har kraftig skældannelse og ikke selv kan komme problemet til livs
  • du har rødme og eksem i hårbunden samt stærk kløen
  • du har fedtede, fastsiddende belægninger i hårbunden og samtidig skællende pletter på knæ og albuer

Hvad kan jeg gøre selv ved skæl?

Ved lettere former for skæl kan en mild skælshampoo være tilstrækkelig. Prøv dig frem, så du finder en shampoo, der kan holde skællene væk. Samtidig plejer skælshampooen dit hår. Eventuelt kan en helt almindelig shampoo, måske et andet mærke end det du plejer at bruge, være nok til at fjerne skællene.

Prøv at lade være med at klø dig i hårbunden. Det irriterer huden mere, end det gavner. Når du børster eller reder håret, fjerner det løse skæl. "Luft" hovedbunden så meget som muligt. Undgå at gå med hat eller hue.

Der findes skælmidler som creme, liniment, salve og shampoo. Shampoo er det letteste at bruge - men det kan være nødvendigt at bruge creme eller salve, hvis skællidelsen er mere vanskelig.

Ved svær skældannelse kan man anvende en shampoo med selendisulfid. Shampooen virker ved at løsne skællene, så belægningen lettere kan fjernes ved hårvask. Selendisulfid har desuden en hæmmende virkning på dannelsen af hornceller. Lægemidler med salicylsyre kan også løsne og opløse skæl og skorpedannelse.

Lægemidler mod skæl

Lægemidler med det svampedræbende stof ketoconazol eller ciclopiroxolamin, er effektive håndkøbslægemidler mod den hudsvamp, som giver skæl. Symptomerne i hår og hårbund behandles 2-3 gange om ugen i 2-4 uger.

Shampooen skal sidde i håret i cirka 5 minutter for at virke. Senere kan shampooen benyttes en gang om ugen eller efter behov for at forhindre, at generne opstår igen. Håret kan desuden vaskes med din normale shampoo, hvis du vasker hår oftere.

Skæleksem

Har du let kløe og rødme i hårbunden, kaldet skæleksem, kan du efter vask med skælshampoo behandle hovedbunden med et middel med binyrebarkhormon som liniment. Det kan du dog kun få på recept.

Kilde: Danmarks Apotekerforening
Læs også: