Brandmænd - hvad gør jeg?

Brændende smerter og måske vabler kan være udfaldet af et møde med en brandmand i havet. Og netop i juli og august skyller de røde gopler mod land.

Man skal være opmærksom på, at brandmændenes fine brændtråde kan flyde i vandet flere meter fra dens krop, så det er altså ikke nok kun at være opmærksom på selve brandmændene.

Her i badesæsonen kan en god dag på stranden blive ødelagt af tilstedeværelsen af brandmænd eller rettere brandgopler. Disse dyr er lette at kende på deres orangerøde farver fra de klare og gennemsigtige vandmænd, man også møder ved stranden.

Brandmandens gift dannes i nældeceller på dens lange brændtråde (tentakler). Man skal være opmærksom på, at brandmændenes fine brændtråde kan flyde i vandet flere meter fra dens krop, så det er altså ikke nok kun at være opmærksom på selve brandmændene.

Nældecellerne eksploderer nærmest, idet de vender sig på vrangen og sprøjter gift ind i offerets hud, når de udløses. Da de nemt udløses ved tryk, må man derfor ikke bruge hænder og fingre til at fjerne disse nærmest "giftsplinter" fra huden. Man skal blive nede i vandet, og forsøge at skylle dem af igen.

Mislykkes det at skylle "giftsplinterne" væk, kan man forsøge at skrabe huden forsigtigt med en flad genstand f.eks. en barberskraber, kniv, kreditkort eller ispind.

Hvis man smører eddike på brandstedet, kan man forhindre mere gift i at blive udtømt fra rester af brændtråde, som måske sidder tilbage på huden. Man skal ikke bruge ferskvand - det vil kun forøge smerten. Is (fx en isterning) kan lægges på det udsatte område i ca. 10 minutter for at mindske smerten. Efterfølgende kan huden smøres med en let lokalbedøvende creme.

Bliver man brændt af en eller flere af disse brændtråde vil de give årsag til sviende, lokal brændende smerte og måske vabler på huden. Kroppen kan tilmed reagere med symptomer som diarre, opkastning, luftvejsirritationer, muskelkramper, åndenød og nogen gange tilmed kollaps. Opstår disse reaktioner skal man ringe 112.

Læs også: