Afføringsmidler - hvordan virker de?

Afføringsmidler fremmer udtømmelsen af afføring og bruges ved forstoppelse eller for at tømme tarmen i forbindelse med operationer eller undersøgelser.

Hvilke typer af afføringsmidler findes?

Afføringsmidler kan inddeles i følgende grupper:

  • Midler der virker på tarmindholdets konsistens eller volumen.
  • Midler som har en stimulerende virkning på tarmbevægelsen (tarmmotorikken).
  • Midler som anvendes i endetarmen ved at blødgøre afføringen og/eller fremkalder defækationsrefleksen (refleksen der giver udtømmelse af afføring).

Hvilket middel man vælger afhænger af forstoppelsens årsag.

Misbrug af afføringsmidler, der virker på tarmbevægelsen, kan føre til, at tarmen bliver afhængig af at skulle påvirkes.

Hvordan bruges afføringsmidler?

Forstoppelse er en tilstand, hvor afføringen er hård, tør og knoldet, så man har afføring 2 gange om ugen eller sjældnere. Mange tror dog, at man lider af forstoppelse, hvis man ikke har afføring hver dag. Det er ikke tilfældet.

Forstoppelse kan være akut eller kronisk.

Akut forstoppelse kan opstå i forbindelse med ydre forandringer fx rejse, kostændringer, psykisk pres, inaktivitet, medicin eller faste. Da varigheden og dermed også behandlingsperioden er kort, bruger man gerne midler, der virker på tarmbevægelsen.

Er forstoppelsen af længere varighed, som det ofte er tilfældet ved længere tids sengeleje, og/eller hvis man er i behandling med medicin, der virker stoppende, bør man ikke bruge disse midler.

I stedet skal man drikke rigeligt med væske, spise fiberrig kost, holde sig i gang og evt. bruge et afføringsmiddel, som virker på tarmindholdet.

Kronisk forstoppelse er langt den hyppigste form og kan være hovedlidelsen eller en følge af en anden lidelse. Årsagen kan være, at man undertrykker eller mangler trang til at skulle af med afføringen.

Dette kan fx ske, hvis toiletforholdene er dårlige, hvis man er senil, eller hvis det gør ondt at komme af med afføringen.

Herudover kan medicinsk behandling, sygdomme, graviditet, væsketab eller misbrug af afføringsmidler også give kronisk forstoppelse. Her bør man først prøve at påvirke de faktorer, som er årsag til forstoppelsen.

Faste toiletvaner, bevægelse, fiberrig kost og større væskeindtag kan være faktorer, som afhjælper forstoppelsen. Er det ikke tilstrækkeligt, kan man få brug for afføringsmidler.

Afføringsmidler, der virker på tarmindholdet

Hvordan virker de?

Når tarmindholdet bliver større, fylder mere, bliver blødere eller hvis tarmen bliver smurt, vil tarmindholdet passere tarmsystemet lettere og hurtigere. Denne gruppe består af laktulose og magnesiumoxid, der på hver sin måde får afføringens vandindhold til at blive større. Samtidig bliver indholdet blødere.

Laktulose nedbrydes af mælkesyrebakterierne til mælkesyre og andre svage syrer i tyktarmen. Herved stabiliseres tarmfloraen. Til denne gruppe hører også lactitol og loppefrøskaller, der svulmer op, hvilket fremmer tarmens fremdrift og samtidig smører tarmen.

De rumopfyldene midler virker indenfor 12-24 timer og har maksimal effekt 2-3 dage. Midler, der tilbageholder vand, virker efter 6-10 timer og har maksimal virkning efter 2-3 dage.

Hvad skal du være opmærksom på?

Disse midler bør tages ved sovetid, da de virker efter 8 timer. For at opnå en god effekt skal de tages med rigeligt vand.

Specielt de rumopfyldende midler kræver indtagelse af store mængder vand for at virke fremmende. Gør man ikke det, vil det kunne stoppe spiserøret og tarmen.

De første dage af behandlingen får man rumlen og luft i maven.

Laktulose kan i starten give mavekneb og luft i maven. Dette fortager sig dog, når tarmfloraen har ændret sig. Laktulose kan anvendes til små børn. Laktulose må ikke anvendes, hvis man er på en galaktosefri diæt.

Magnesiumoxid optages også til blodet, skal det er i ringe grad, og udskilles via nyrerne. Indtager man store mængder og har nedsat nyrefunktion, kan magnesium ophobes i kroppen og føre til sløvhed, koma og muskellammelser.

Afføringsmidler, der virker på tarmbevægelsen

Hvordan virker de?

Stofferne i denne gruppe kan være af naturlig (sennesglukosider) eller syntetisk oprindelse (bisakodyl og natriumpicosulfat). Fælles for dem er, at de får tyktarmen til at trække sig sammen og dermed får dens indhold til at bevæge sig fremad mod endetarmen.

Samtidig hæmmes optagelsen af vand fra tarmindholdet, ligesom ved laktulose og magnesiumoxid. I modsætning til de andre afføringsmidler skal disse optages i blodet for at virke.

Denne type midler bør ikke bruges rutinemæssig. Dels fordi de virker meget kraftigt, og dels fordi de er meget vanedannende. Misbrug kan føre til, at tarmen bliver afhængig af at skulle påvirkes.

Disse midler begynder at virke efter 6-12 timer.

Hvad skal du være opmærksom på?

Effekten kan være meget kraftig og næsten tømme hele tarmen. Derfor kan det tage flere dage, inden man føler afføringstrang igen. Misbrug af disse midler kan føre til forstyrrelser af væske/saltballancen især kaliummangel.

Midler, der indeholder stoffer af naturlig oprindelse, kan give kraftige mavesmerter. Dette er mindre udpræget ved anvendelse af syntetiske stoffer.

Urin og afføring misfarves af stofferne. Sennesglukosider farver urinen gulbrun eller rød og bisakodyl farver urin og afføring rød.

For at udgå afhængighed af midlerne kan man om nødvendigt skifte mellem et middel af denne gruppe og et afføringsmiddel, der virker på tarmindholdet.

Afføringsmidler, der anvendes i endetarmen

Hvordan virker de?

Denne gruppe midler består af suppositorier (stikpiller) eller klysma (lavementer). De anvendes ofte i forbindelse med operationer, undersøgelser eller fødsler, men kan også bruges til at afhjælpe lokale forstoppelser.

Dette sker ved at blødgøre det ophobede indtørrede indhold i endetarmen. Man kan groft inddele disse lægemidler i dem, der stimulerer sammentrækningen af tarmen (bicosadyl og kombinationspræparater) og de blødgørende (natriumcitrat, natriumlaurylsulfat, docusat, sobitol og glycerol).

Virkningsmekanismerne er forskellige og afhænger af det aktive indholdsstof. Disse lægemidler virker hurtigt dvs. indenfor 5-20 minutter. Anvendes disse midler ofte, vil man dog kunne ødelægge den naturlige afføringstrang.

Hvad skal du være opmærksom på?

Olieholdige midler til anvendelse i endetarmen, skal helst tilbageholdes i tarmen i ca. et halvt døgn for at opnå den bedste smøring. Flydende midler bør indgives, mens man ligger ned.

Når man bruger klysma til børn under 3 år, må man kun indføre tubespidsen i dens halve længde.

Du må ikke bruge lavement ved betændelsestilstande i tarmen, ved tarmstop eller hvis du har smerter, som du ikke kender årsagen til.

Læs også: