Spørg apoteket om øvrige

Lars Frode Nørgaard
Her kan du læse spørgsmål og svar om øvrige emner.

Spørgsmål: Alkometer

Hej.
Som alle andre er jeg i tvivl om hvor meget - eller lidt... der skal til en promille på 0,5. Der findes generelle vejledninger for hvor meget personer ift. vægt og køn forbrænder, men det hjælper jo ikke i den enkeltes situation, f.eks. hvor meget er min alkoholpromille efter et glas fyr-aften-vin/øl? For at undgå at køre med en promille over den tilladte grænse, tænker jeg at købe et alkometer, også til mine voksne børn, som er ligeså meget i tvivl. Jeg ved at apotekerne sælger alkometre, men måler de på ligefod med politiets alkometre? Hvis ikke, hvor unøjagtige er de så i forhold? Hvad koster den?

Venlig hilsen A. Nielsen

08-04-2010Svar fra: Lars Frode Nørgaard 

Kære A. Nielsen

 

Du har helt sikkert ret i at der er mange der er i tvivl om hvornår man har en promille på 0,5. Det nemmeste er derfor slet ikke at drikke hvis man skal ud at køre.

 

Som du selv skriver så kan man regne sig frem til sin promille, alt efter om man er en mand eller en kvinde.

 

Mand:

Antal genstande x 12

------------------------  =  Promille

Kropsvægt x 0,68

 

Kvinde:

Antal genstande x 12

------------------------  =  Promille

Kropsvægt x 0,55

 

Da du ikke har skrevet hvad du vejer, må du selv lige prøve at regne på det. Hvis en kvinde på 70 kg drikker én genstand vil hendes promille være på 0,31. Hvis hun drikker 2 genstande vil promillen være det dobbelte nemlig 0,62 – og det er jo for meget.

 

Derudover kan man som tommelfingerregel regne med at en mand bruger 1 time på at forbrænde 1 genstand og en kvinde skal bruge 1½ time. En genstand svarer til cirka 12 gram alkohol, hvilket svare cirka til en almindelig øl, et glas vin på 12,5 cl., eller fire cl. stærk spiritus.

 

På apoteket kan du købe en digital alkoholtester, CA4000 Pro. Alkoholkoncentrationen måles i udåndingsluften og firmaet skriver at nøjagtigheden er på mindre end 0,10 mg/ml. En blodprøve vil altid være mere nøjagtig, hvorfor politiet i de situationer tager folk med stationen for at få taget en blodprøve.

 

Men med det digitale alkoholtester vil du få et godt og pålideligt apparat, hvor du ikke behøver at sidder og regne det helt store.

 

Med venlig hilsen

 

Lars F. Nørgaard

Farmaceut

Find dit apotek

Find apotek

Søg efter apotekernes åbningstider, adresser og telefonnumre.

Se oversigten

Spørg apoteket om din medicin døgnet rundt.

Chat direkte eller ring på
Tlf: 8020 2407