Spørg apoteket om øvrige

Simon Nielsen
Her kan du læse spørgsmål og svar om øvrige emner.

Spørgsmål: Biotilgængelig osv...

Kære Apotek-panel. Jeg har nogle spørgsmål angående medicins optagelse i kroppen.... Hvad er biotilgængelighed, plasmakoncentration og plasmahalveringstid? Jeg har prøvet at søge lidt på nettet efter svar, men har ikke kunne finde noget ordentlig svar... Håber I kan hjælpe :-)

26-05-2010Svar fra: Simon Nielsen 

Hej Lærke,

Biotilgængelighed er et udtryk for hvor meget af en given dosis af medicin der når blodbanen og dermed når frem til hvor det optages. Det er blandt andet nyttigt at vide når man skal finde ud af hvor meget man skal dosere i hver tablet for at få den ønskede virkning på optagelsesstedet.

Plasmakomcentration er hvor meget stof der er i blodet til et givent tidspunkt efter indgivelse af blodet. Det spiller som regel en rolle i udformningen af administrationsmåde (måden man giver medicinen på).
For eksempel kan man fremstille et præparat der meget hurtigt giver en høj plasmakoncentration men virker i kort tid og man kan ligeledes lave et præparat der langsomt opnår plasmakoncentrationen men holder virkningen i længere tid.

Plasmahalveringstid er et udtryk for hvor lang tid der går, fra en indtaget dosis der giver fx. koncentrationen 1, er blevet halveret til konc. 0,5. Altså et tal der giver et fingerpeg om hvor længe den indtagne dosis virker. Groft sagt har præparater med kort plasmahalveringstid kort virkning, og præparater med lang plasmahalveringstid lang virkning.

Hvis du har behov for at vide mere specifikt om disse begreber, kan du eventuelt søge på emnerne
Farmakologi og Farmakodynamik (pharmacology, pharmacodynamics).

Håber du kan bruge det til noget


Med venlig hilsen

Simon Nielsen, farmaceut
Læs også:
Find dit apotek

Find apotek

Søg efter apotekernes åbningstider, adresser og telefonnumre.

Se oversigten

Spørg apoteket om din medicin døgnet rundt.

Chat direkte eller ring på
Tlf: 8020 2407