Spørg apoteket om graviditet og amning

Lars Frode Nørgaard
Her kan du læse spørgsmål og svar om graviditet og amning.

Spørgsmål: Fiskeolie og graviditet

Kære Lars

Er det godt at tage fiskeolie under graviditeten? Jeg kender én som deltog i en undersøgelse for omkring 20 år siden, som viste at gennemsnitligt fik kvinder, som spiste fiskeolie lidt større børn (vistnok fordi færre fødte før tid). Men det er jo ved at være en temmelig gammel undersøgelse. Hvad siger den nyeste viden?

25-08-2011Svar fra: Lars Frode Nørgaard 

Kære  Lea

 

Der er ikke klare beviser for at det kan anbefales at tage fiskeolier under graviditeten så derfor, da sikkerheden ved behandling med fiskeolie under graviditet ikke er fuldt klarlagt, anbefales ikke tilskud til gravide.

 

Fiskeolie har et højt indhold af langkædede n-3 fedtsyrer (også kaldet omega-3 fedtsyrer), og findes naturligt i fisk og andre dyr, som lever i havet, f.eks. sæler og hvaler. Fede fisk og fiskelever har det største indhold af n-3 fedtsyrer. De to vigtigste langkædede fedtsyrer i fiskeolie benævnes eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA).

Man ved, at mængden af DHA og EPA øges hos fosteret i takt med nervesystemets udvikling. Det tyder på, at disse fedtsyrer er vigtige for den normale udvikling af hjernen og synet. Tilskud af fiskeolier i sidste halvdel af graviditeten og til barnet de første 2 år synes at bedre den motoriske udvikling og måske også intelligens, men der er som sagt endnu ikke klare beviser på det endnu.

På epidemiologisk afdeling, Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet er man ligeledes ved at undersøge om tilskud af fiskeolie i den sidste halvdel af graviditeten af en normal graviditet, kan have gavnlig effekt på risikoen for det metaboliske syndrom hos barnet. Diabetes og hjerte-karsygdomme er et udbredt problem for folkesundheden i Danmark. En række faktorer, der tilsammen kaldes det metaboliske syndrom, øger risikoen for udvikling af disse sygdomme. Det drejer sig bl.a. om fedme, forhøjet blodtryk, nedsat pulsvariation og forstyrret fedt- og sukkerstofskifte. Fiskeolie – de såkaldte omega-3 fedtsyrer – har vist sig at reducere disse risikofaktorer.

 

Så som du kan se, så har man visse hypoteser eller formodninger om at det kan have en gavnlig effekt at indtage fiskeolie sidst i graviditeten, det mangler dog at blive undersøgt til bunds. Det du kan gøre er, at huske at spise fisk som Fødevaredirektoratet anbefaler, nemlig at man spiser fisk som hovedmåltid en til to gange om ugen. Fisk indeholder nemlig en række vigtige stoffer som omega-3 fedtsyrer, D-vitamin, jod og selen. Som gravid skal du dog huske, at visse af fiskene kan indeholde for store mængder af tungmetaller, som er skadeligt for dit foster. Fødevaredirektoratet herhjemme vurderer, at gravide og ammende, ikke bør spise store portioner af rovfisk, som er de fisk, der er mest kviksølv i, fordi de ligger højt i fødekæden. Det drejer sig om tun, helleflynder, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart, oliefisk, escolar og rokke. Derimod er der meget lidt kviksølv i de fisk vi normalt foretrækker at spise. Det gælder torsk, sild, makrel, rødspætte, skrubbe, ørred og hornfisk.

Med venlig hilsen
Lars F. Nørgaard
Farmaceut

Find dit apotek

Find apotek

Søg efter apotekernes åbningstider, adresser og telefonnumre.

Se oversigten

Spørg apoteket om din medicin døgnet rundt.

Chat direkte eller ring på
Tlf: 8020 2407