Spørg apoteket om hormoner, p-piller og anden prævention

Susanne Aggerholm
Her kan du læse spørgsmål og svar om hormoner, p-piller og anden prævention.

Spørgsmål: p-piller og overgangsalder

Hej

Jeg er kvinde og 45 år - og har taget p-piller i 30 år kun afbrudt af to graviditeter. Jeg er nysgerrig på, hvordan p-pillerne indvirker på overgangsalderen. Kan brugen af p-piller f.eks. udskyde eller på anden måde "forstyrre" overgangsalderen? Bør jeg stoppe med p-pillerne - for at "give plads" til overgangsalderen?

Venlig hilsen Mia

28-08-2012Svar fra: Susanne Aggerholm 

Kære Mia

P-piller kan ikke udskyde tidspunktet for, hvornår man går i overgangsalder. Når der ikke er flere æg tilbage i æggestokkene, vil man naturligt ophøre med at menstruere, uanset om man bruger p-piller eller ej.

Det kan variere meget fra kvinde til kvinde, hvornår man når menopausen (tidspunktet for den sidste menstruation), men typisk er det i alderen 47-55 år.

Det anbefales, at man kun tager p-piller, så længe det er nødvendigt. Sandsynligheden for at blive gravid falder med alderen, da kvaliteten af de æg, man har tilbage inden menopausen sætter ind, ikke er særlig god.

Risikoen for at blive gravid er der dog stadig, og man skal derfor fortsat tænke på at bruge prævention, men om dette skal være p-piller, mini-piller, spiral eller kondom er et valg.

Fordelen ved p-piller er, at de kan bidrage til at mindske gener som kraftige blødninger og langvarige menstruationer. Menstruationerne inden menopausen kan netop være stærkt uregelmæssige, både med hensyn til varighed og styrke.

Oplever man disse gener og har været vant til at bruge p-piller og haft det godt med dem, kan man fint fortsætte med at bruge dem.

Hvis man derimod har bivirkninger af sine p-piller, eller hvis man på nogen måde tilhører en risikogruppe (forhøjet blodtryk, rygning, migræne, overvægt, forskellige sygdomme, brug af anden medicin etc.), må man sammen med sin læge afgøre om det er hensigtsmæssigt fortsat at bruge p-piller.

Så længe man bruger p-piller, kan det være svært at afgøre, om man har nået menopausen. Man vil jo fortsat have menstruationslignende blødninger. Du kan kun afgøre om du har nået menopausen ved at stoppe med p-pillerne og lade din naturlige cyklus tage over.

Udebliver din menstruation kan man lave en Meno-test, der viser om du har nået meno-pausen.

Statistisk set har du dog stadigt nogle år tilbage, og om du ønsker at stoppe med p-pillerne nu eller vente et par år er din afgørelse. Uanset hvad vil det ikke ”forstyrre” det naturlige forløb.

 

Med venlig hilsen

Susanne Aggerholm, farmaceut

 

Lyt til podcast og læs mere om overgangsalderen på siden "en Kvindeting"

Find dit apotek

Find apotek

Søg efter apotekernes åbningstider, adresser og telefonnumre.

Se oversigten

Spørg apoteket om din medicin døgnet rundt.

Chat direkte eller ring på
Tlf: 8020 2407