Spørg apoteket om mave og tarm

Rikke Mumm Nielsen
Her kan du læse spørgsmål og svar om mave og tarm.

Spørgsmål: Forskellige former for mavesyre-medicin

Hvad er forskellen på de forskellige former for mavesyre-medicin, da jeg har fået at vide fra lægen, at jeg skal tage Alminox eller lignende piller, indtil jeg har fået taget en kikkertundersøgelse, så jeg vil jeg høre, om jeg blot kunne tage den billigste af disse: Alminox, Balancid, Link, Noacid, Novaluzid.

30-01-2009Svar fra: Rikke Mumm Nielsen 

Kære spørger!

Tak for dit spørgsmål om mavesyre-medicin. Der findes flere forskellige typer medicin mod for meget mavesyre.

Du nævner Alminox, Balancid, Link, Noacid og Novaluzid, og de virker alle ved at neutralisere mavesyren. En fordel ved disse er, at de virker med de samme. Hvis man døjer meget med mavesyre er ulempen desværre, at virkningen ikke varer så lang tid og man er måske nødt til at anvende lægemidlet flere gange om dagen.

Hvis man døjer meget med mavesyre, kan man få et andet lægemiddel, som virker direkte på de mavesyre-producerende celler i mavesækken. Disse lægemidler giver oftest en god og mere langvarig effekt end de syreneutraliserende lægemidler.

Der findes også et lægemiddel som virker ved at beskytte maveslimhinden samt hindre at mavesyre løber op i spiserøret. Det sker simpelthen fordi, at der dannes et beskyttende skumlag, når lægemidlet kommer i kontakt med mavesyren.

Du skriver at lægen har anbefalet Alminox eller lignende indtil, at du har fået foretaget kikkertundersøgelsen. Jeg vil derfor anbefale dig, at du vælger et af de lægemidler som du selv nævner i spørgsmålet. Disse syreneutraliserende lægemidler er alle lige gode, og du kan derfor sagtens blot vælge det billigste.

Du skal dog være opmærksom på at syreneutraliserende lægemidler kan hæmme optagelsen af en række forskellige lægemidler. De mest almindelige lægemidler det drejer sig om er blandt andet: visse antibiotika, atorvastatin (mod kolesterol), digoxin + sotalol (hjertemedicin), gabapentin (mod epilepsi) samt hormoner mod for lavt stofskifte. Hvis man får disse typer medicin, anbefales et minimumsinterval på 2 timer mellem indtagelse af det syreneutraliserende lægemiddel og de øvrige lægemidler som er nævnt overfor.

Det er derfor en god idé at fortælle apotekspersonalet, hvis du får anden medicin. De vil så undersøge, om du bør tage din syreneutraliserende medicin forskudt fra din eventuelle øvrige medicin.

Med venlig hilsen

Rikke Nielsen

Find dit apotek

Find dit apotek via kort eller søgning

Se oversigten

Spørg apoteket om din medicin døgnet rundt

Chat direkte eller ring på
Tlf: 8020 2407