Spørg apoteket om mave og tarm

Rikke Mumm Nielsen
Her kan du læse spørgsmål og svar om mave og tarm.

Spørgsmål: Lever

Hej Rikke

Kan en lever genoprette sig selv? Hvor højt må et levertal blive?

Hilsen Børge

12-01-2009Svar fra: Rikke Mumm Nielsen 

Kære Børge

Tak for dit spørgsmål. Der findes flere forskellige levertal, der hver for sig giver information om leverens tilstand. Oftest er det de såkaldte aminotransferaser, der kaldes for levertallet. Aminotransferaser er enzymer, der frigives fra leveren til blodet, når levercellerne naturligt eller i forbindelse med sygdom går til grunde. Da der findes flere forskellige levertal, er det ikke muligt at angive en bestemt værdi, som levertallet højest må blive.

Forhøjelse af levertallet kan skyldes forskellige årsager: sygdomme, medicin og alkohol.

Af sygdomme der kan give forhøjet levertal kan nævnes: leverbetændelse, galdestensanfald, overvægt, sukkersyge, forhøjet kolesteroltal, visse kræftsygdomme og hjertesygdom.

Der er en del medicin, der også kan give forhøjet levertal, og i disse tilfælde må lægen vurdere om man skal skifte over til noget andet medicin.

Et moderat alkoholforbrug kan også øge levertallet, og da vil lægen råde til en total pause fra alkohol i ca. 4-6 uger, hvorefter nye blodprøver kan vise, om det var alkoholen der var årsagen til det forhøjede levertal.

Hvis man har forhøjet levertal på grund af et moderat alkoholforbrug, er det vigtigt at holde sig inden for de af Sundhedsstyrelsens angivne retningslinjer; maksimalt 3 genstande om dagen for mænd og maksimalt 2 genstande om dagen for kvinder.

Det er vigtigt at nævne, at nogle mennesker har tendens til et forhøjet levertal selv ved et alkoholforbrug på to-tre genstande dagligt og/ eller ved moderat overvægt.

Det er også vigtigt, at nævne at ca. 10% af befolkningen på et tidspunkt vil have et let forhøjet levertal. Da levertal er almindeligt at inddrage ved helbredsundersøgelser, vil en del mennesker derfor mere eller mindre tilfældigt få påvist forhøjet levertal.

Det er heldigvis sådan, at hvis den udløsende årsag til et forhøjet levertal fjernes/nedsættes, vil levertallet oftest blive normalt igen. Leveren har nemlig en fantastisk evne til at ”genoprette” sig selv.

Du nævner ikke, om du har fået påvist forhøjet levertal eller om det er et mere generelt spørgsmål. Mit svar til dig er derfor meget generelt om levertal, og hvad der kan give forhøjet levertal.

Hvis du har fået påvist forhøjet levertal, er det derfor en god ide at snakke med din læge om, hvorfor levertallet er forhøjet og hvad der kan gøres ved det.

Med venlig hilsen

Rikke Mumm Nielsen

Find dit apotek

Find dit apotek via kort eller søgning

Se oversigten

Spørg apoteket om din medicin døgnet rundt

Chat direkte eller ring på
Tlf: 8020 2407