Spørg apoteket om psysiske lidelser

Mads Lundgren Petersen
Her kan du læse spørgsmål og svar om psykiske lidelser.

Spørgsmål: Levertal

Hej. Hvor hurtigt normaliseres ens levertal (creatinium og glutamyltransferase) efter jeg er holdt op med at drikke ? Og påvirker Antabus og Serquel disse værdier ? Venlig hilsen Conny

22-02-2013Svar fra: Mads Lundgren Petersen 

Kære Conny.

 

Tak for dit spørgsmål!

 

Levertal består af flere forskellige målinger på forskellige metabolitter/nedbrudte stoffer i blodet, heraf er GGT (glutamyltransferase) en af dem. GGT har en biologisk halveringstid på mellem 2 og 4 uger efter ophør af alkoholindtag. Hvornår dit GGT - levertal er 'normaliseret', må derfor beregnes i forhold til lægens anbefalede reference niveau, og den måling du har fået foretaget. 

Creatin (som jeg går udfra, at du mener) er ikke relateret til alkoholindtag. Antabus anvendes ofte i forbindelse med kontrol for forhøjet GGT, og det påvirker ikke i sig selv transaminaser som GGT. Seroquel bør kun anvendes til patienter med nedsat leverfunktion under jævnlig kontrol af levertal samt lav startdosis. Det er en almindelig bivirkning, at der ses forhøjede niveauer af GGT samt ALT og AST (andre transaminaser). Ligeledes kan Seroquel også påvirke blodets indhold af triglycerid og LDL kolesterol, ligesom alkohol kan.

Halveringstid

For alle lægemiddelstoffer og kroppens egen producerede stoffer (transaminaser, røde blodlegemer osv.) findes der en halveringstid, som fortæller, hvor hurtigt stofferne udskilles fra kroppen. Halveringstid viser, hvor lang tid det tager at halvere koncentrationen af lægemiddelstoffet. Jo kortere halveringstid, jo hurtigere udskilles lægemiddelstoffet/metabolitten fra kroppen.

 

 

 

Jeg håber, at du kan bruge mit svar.

 

Med venlig hilsen

 

Mads Lundgren Petersen

Farmakonom

Find dit apotek

Find apotek

Søg efter apotekernes åbningstider, adresser og telefonnumre.

Se oversigten

Spørg apoteket om din medicin døgnet rundt.

Chat direkte eller ring på
Tlf: 8020 2407