Spørg apoteket om sex og sexsygdomme

Rikke Mumm Nielsen
Her kan du læse spørgsmål og svar om sex og sexsygdomme.

Spørgsmål: Klamydia

Jeg har et spørgsmål ang. klamydia. Jeg blev testet for ca. et halvt år siden, hvor min test var negativ. Jeg er så blevet testet igen for en måned siden, hvor testen var positiv. Jeg har kun haft én partner igennem 5 år. Kan klamydia smitte på andre måder end ved sexuelt samvær? Hvis jeg ikke har været sammen med andre, er det så højst sandsynligt ham, der har været det, eller kunne vi have fået det på andre måder. Han blev desuden også testet positiv men siger, han aldrig har været sammen med andre. Jeg vil bare gerne have noget rådgivning om, hvorvidt det evt. kan smitte på andre måder end ved sexuelt samvær.

Hilsen Tonje

28-04-2010Svar fra: Rikke Mumm Nielsen 

Kære Tonje

 

Tak for dit spørgsmål om klamydia.

 

Klamydia er en af de hyppigste kønssygdomme, og forårsages af en bestemt bakterie. Når man er smittet med klamydia lever denne bakterie i urinrøret, og hos kvinder også i livmoderhalsen. 

 

 

Klamydia smitter ved samleje uden brug af kondom. Klamydia smitter ikke ved kys og heller ikke fra toiletsæder og håndklæder.

 

Når man er smittet med klamydia, kan man få symptomer nogle uger efter smittetidspunktet. Der er dog ca. 2/3 af de smittede kvinder og 1/3 af de smittede mænd, der ikke får symptomer på klamydia. Der er også nogle, der først får symptomer på klamydia flere måneder efter smitte. Man kan derfor godt have klamydia uden at vide det.

Symptomerne på klamydia hos kvinder er oftest øget udflåd fra skeden, blødning fra skeden ved samleje, underlivssmerter og smerter ved vandladning.

Hos mænd vil symptomerne oftest være svie og smerter ved vandladning og udflåd fra urinrøret.

 

Kvinder kan risikere at få en underlivsbetændelse af klamydia, der kan brede sig op gennem livmoderen og forårsagde sammenvoksninger i æggelederne. Dette kan desværre forhindre kvinden i at blive gravid, og det er derfor meget vigtigt at man lader sig teste for klamydia, hvis man har mistanke om at man kan være blevet smittet. Ved en positiv klamydiatest giver lægen antibiotika, der slår bakterien ihjel. Man er rask 7-10 dage efter påbegyndelse af antibiotikabehandlingen, men det er vigtigt at bruge kondom i mindst 14 dage efter behandlingens påbegyndelse.

 

Men som sagt, så smitter klamydia kun ved samleje uden brug af kondom, og det anbefales derfor altid at anvende kondom ved nye/skiftende sexpartnere eller hvis man i øvrigt er i tvivl om der er en risiko for smitte.

 

 

Med venlig hilsen

Rikke Nielsen

Farmaceut

Find dit apotek

Find apotek

Søg efter apotekernes åbningstider, adresser og telefonnumre.

Se oversigten

Spørg apoteket om din medicin døgnet rundt.

Chat direkte eller ring på
Tlf: 8020 2407