Sygdomsleksikon

Akne, bumser, uren hud

Akne er en fællesbetegnelse for en række hudsymptomer, der skyldes betændelse i og omkring en talgkirtel med dannelse af hudorme (komedoner), røde knopper, eller betændte pustler og evt. store knuder (cyster).

Hyppighed

Akne er nok den mest almindelige hudsygdom. Stort set alle udvikler på et tidspunkt i livet akne i en eller anden grad.

Sygdommen starter som regel omkring puberteten og ses mest i aldersgruppen 14-18 år, herefter aftager sygdommen gradvist. Akne ses dog stadig hos 1% af mænd og 5% af kvinder i 40 års alderen.

Akne er arvelig. Hvis ens forældre har haft akne, er der større risiko for selv at få sygdommen.

Årsager til akne

Ved puberteten kommer der hos begge køn et øget niveau af kønshormoner i blodet, fx det mandlige kønshormon testosteron. Dette hormon omdannes af enzymer i talgkirtlerne til et mere aktivt hormon, som medfører forstørrelse af talgkirtlerne og øget talgproduktion.

På grund af hormonpåvirkningen sker der samtidig ændringer i talgkirtlernes udførselsgange, så de propper til med døde hudceller (keratin). På denne måde opstår hudorme.

Hudormene kan være åbne på grund af en sort pigmentprop eller lukkede, hvor de er hvidlige på grund af keratinproppen.

Bakteriefloraen i talget ændres, og acnebakterien (Proprionebacterium acnes) vokser frem. Der kan opstå betændelse i og omkring hudormene, hvorved der opstår røde og gule betændte knopper (bumser).

Er betændelsesreaktionen kraftig, kan der komme større hævede næsten væskefyldte knuder (cystisk akne). Dette sker fordi bakterien danner en række betændelsesfremmende stoffer samtidig med, at talgkirtlen brister. Bakterier og indholdet fra kirtlen medfører irritation i det omgivende væv.

Fakta om akne:

 • Arvelig tilstand
 • Forværres af olieholdige cremer, kosmetik, hårvoks, høj luftfugtighed, kasket og pandebånd
 • Forværres ikke af cola, chips og alkohol
 • Skyldes sjældent forstyrrelser af hormonbalancen
 • Hvis piger har akne, menstruationsforstyrrelser og øget behåring skal det undersøges, om tilstanden skyldes cyster på æggestokkene (polycystisk ovariesyndrom (PCO))
 • Visse lægemidler forværrer tilstanden fx anabole steroider, prednisolon, hormoncremer, lithium og midler mod epilepsi
 • Magre mælkeprodukter i større mængder kan forværre akne

Symptomer på akne

Akne i ansigtetAkne ses hovedsageligt i ansigtet, på ryggen og brystet. Det er fordi, talgkirtlerne i disse hudområder er større og mere talrige end andre steder på huden

Man inddeler de forskellige typer af akne efter hvilke slags elementer, som er dominerende. Der skal dog være hudorme tilstede, for at diagnosen akne kan stilles.

De mest almindelige former for akne er:

 • Overfladisk ikke-betændt akne/hudorme. Her kan man se mørke/åbne og lyse/lukkede hudorme. De lukkede hudorme øger muligheden for udvikling af betændte bumser.
 • Overfladisk betændt akne. Her er der tale om overfladiske betændte bumser, hvor der ud over hudorme ses røde knopper og gule betændte knopper.
 • Dyb akne. Her ses foruden ovennævnte elementer også store dybe betændte knudeagtige fortykkelser, de såkaldte cyster. Cysterne der indeholder et gulligt slimet sekret, kan tømme sig af sig eller hele op og efterlade ar.
 • Svær dyb akne. Her er der tale om store sammenhængende blærer/cyster og store knudeagtige fortykkelser. Dette fører ofte til svære ardannelser. Lidelsen ses for det meste hos mænd.

Hvad kan man selv gøre mod akne?

Ved lettere former for akne kan man ofte selv bedre tilstanden ved at:

 • Undgå fede cremer og olieholdig kosmetik i ansigtet
 • Undlade at anvende hårvoks
 • Rense huden dagligt med mild sæbe.
 • Søge hjælp hos din læge eller på apotek, hvis bumserne generer dig.

Behandling af akne

Uanset sværhedsgraden kan akne hjælpes med medicinsk behandling.

Akne kan være en belastning både socialt og psykisk. Denne påvirkning står ikke nødvendigvis i forhold til aknens sværhedsgrad.

Selv mild akne kan hos nogle virke hæmmende og generende. Alle former for akne kan behandles, og specielt ved svære former bør man søge læge for at undgå ardannelser.

Som regel begynder behandlingen at virke i løbet af de første 4-8 uger. Størst virkning opnås normalt først efter 4-6 måneders behandling.

Behandlingerne kan inddeles i:

 • Lægemidler til udvortes brug
 • Tabletbehandlinger

Ofte anvendes behandlingerne i kombination, da de har forskellige måder at virke på.

Lægemidler til udvortes brug mod akne:

 • Lægemidler med adapalen og isotretinoin virker både ved at opløse hudormene og ved at hæmme betændelse. Må ikke anvendes ved graviditet.
 • Lægemidler med azelainsyre og benzoylperoxid virker bakteriehæmmende og opløsende på hudormene.
 • Lægemidler med clindamycin virker hovedsagelig bakteriehæmmende.

Antibiotika anvendes oftest ved de lidt sværere overfladiske betændte akneformer og ofte i kombination med et lægemiddel til udvortes brug. Dog bør clindamycin ikke anvendes sammen med antibiotika i tabletform, da bakterierne kan blive modstandsdygtige.

Tabletbehandling af akne:

Tetracykliner anvendes ofte i flere måneder. Må ikke anvendes til børn under 12 år eller til gravide. Der må af hensyn til optagelsen af præparatet ikke indtages mælkeprodukter 3 timer før og efter indtagelse.

Erythromycin kan anvendes i tilfælde, hvor tetracykliner ikke kan bruges eller giver bivirkninger.

Bemærk at tabletterne i visse tilfælde ikke må tages sammen med et måltid, da optagelsen i kroppen bliver nedsat betydelig.

Hormoner: Kvinder med sværere akne og evt. andre tegn på hormonel forstyrrelse kan behandles med kombinations p-piller, der hæmmer talgproduktionen.

Isotretinoin: Anvendes ved dyb blærefyldt akne, eller hvor anden behandling har svigtet. Det er et A-vitamin lignende stof, som virker både ved at nedsætte talgproduktionen og ved at normalisere forholdene i talgkirtlernes udførselsgange.

Behandlingen varer i mindst 4-6 måneder afhængig af den daglige dosis af isotretinoin.

Det må ikke anvendes af gravide, og man skal anvende sikker prævention i op til 1 måned efter behandlingens ophør.

Må ikke anvendes samtidig med tetracyklinbehandling. Behandlingen skal ordineres af en speciallæge i hudsygdomme.

Læs også artiklen Behandling af bumser eller akneMedicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her