Sygdomsleksikon

Fnat

Fnat eller scabies er en infektion i huden som skyldes smitte med den humane fnatmide.

Hyppighed

Man ved ikke, hvor mange tilfælde der er i landet, men det ser ud til, at der optræder epidemier med fnat med 20-30 års mellemrum. Den sidste større epidemi var i 1970'erne.

I mange udviklingslande i Afrika og i Indien er fnat en meget hyppig sygdom, hvor 10-20% af befolkningen konstant er smittet.

Personer, der lever tæt sammen under primitive forhold med ringe hygiejne, har større risiko for at blive smittet.

Ryg angrebet af fnat. Klik for stort billede.

Årsager til fnat

Fnat skyldes som sagt smitte med den humane fnatmide. Miden overføres ved tæt kontakt mellem mennesker.

Det kan fx være mellem personer i familien, hvor man deler sovepladser eller ved den tætte fysiske kontakt, der opstår ved samleje.

Man kan også blive smittet under ophold på hospital eller anden institution, hvor der opholder sig en person med den meget smittefarlige "skorpe" fnat.

I disse tilfælde findes der mange mider i støvet, og smitten kan derfor finde sted, bare man er i nærheden af den smittede person.

Når hunmiden kommer over på huden, vil den grave små gange i den øverste del af huden. Disse gange findes typisk på fingre eller ved håndled, men kan være overalt på kroppen.

Hunmiden vil parre sig med hanmiden nede i gangen, hvorefter hunnen lægger æg. Æggene udvikles via et larve- og nymfestadium til kønsmodne individer i løbet af ca. 2 uger.

Miderne er ganske små (0.5 mm store) og kan ikke ses med det blotte øje.

Hånd angrebet af fnat. Klik for stort billeder.

Symptomer på fnat

Kløe

Ca. 2-3 uger efter, man er blevet smittet, begynder symptomerne, der er domineret af en intens hudkløe. Kløen er værst om aftenen, når man kommer ned i sengevarmen.

Kløen skyldes ikke så meget de få mider, som findes i huden, men at organismens immunsystem reagerer kraftigt mod miderne, mideæg og midernes afføring.

Hvis man har haft fnat tidligere, vil der opstå kløe nogle få dage efter smitten. Det er fordi kroppen i forvejen har dannet antistoffer mod miden, hvorfor immunsystemet reagerer hurtigere, end hvis det er første gang man smittes.

Udslæt

Samtidig med at der kommer kløe, vil der ofte opstå små røde knopper på arme og kroppen. På grund af kløen vil der hos mange være kradsmærker rundt omkring på kroppen.

Fnatgange

Med en lup kan man se de små gange, som fnatmiden graver i huden. Det er specielt på fingre, langs håndranden, på albuer, fødder og kønsdele, at gangene er synlige.

Kløeknuder

Da der kan være kløe i uger og nogle gange måneder i forbindelse med fnat, kan der udvikle sig faste knuder i huden, som kløer meget.

Disse kan være tilstede i mange måneder, også selvom infektionen er svundet på behandling.

Skæl og skorper

Ved den specielle variant af fnat som benævnes "skorpefnat" kan der være et tyk lag skæl på huden, som ligner en smuldret makron.

Det er ofte meget svage og svækkede personer, som udvikler disse symptomer. Der er kun let kløe ved "skorpefnat", i modsætning til almindelig fnat, som er meget kløende.

Faresignaler

Alle, der pludselig får hudkløe skal tænke på, at det kan skyldes fnat. Hvis du mistænker, at det kan være fnat, kan du henvende dig til din læge, som kan hjælpe dig med at påvise fnatgange og vejlede dig med den korrekte behandling.

Hvad kan man selv gøre ved fnat?

Det vigtigste er at være opmærksom på, at man kan være smittet med fnat. Det kan være, hvis man klør over hele kroppen, uden at der er nogen anden god årsag.

Ved hurtig at søge læge kan du forhindre, at andre bliver smittet.

Hvis du har fnat, skal alle du har været i tæt kontakt med også behandles. Man skal derfor informere de personer, som du bor sammen med, om mulig smitte.

Det samme gælder, hvis man har været i seng med en person, der kan være smittekilden.

Hvis man rejser som "rygsæks" turist i tredjeverdens lande, skal man være opmærksom på, at der er større risiko for smitte ved overnatning under mere primitive forhold.

Det kan være, at man måske anvender en seng, der ligeledes har været brugt af personer, der er smittet med fnat.

Forløb

Hvis man hurtig påviser, at årsagen til kløen er fnat, og giver en korrekt behandling, vil symptomerne gradvist aftage i løbet af 1-3 uger.

Der er ingen grund til at behandle sig mange gange med et fnatmiddel, da denne behandling i sig selv kan give anledning til kløe i huden.

Hvis kløe og udslæt ikke svinder, skal man mistænke svigt af behandlingen.

Behandling af fnat

Fnat skal behandles med en creme med permetrin, der dræber fnatmiderne. Produktet kan købes uden recept på apoteket.

Det er vigtigt at følge brugsanvisningen. Cremen smøres på overalt på kroppen om aftenen inde man går i seng.

Hos voksne og børn undlader man at behandle ansigt og hårbund, mens spædbørn også skal smøres med creme disse steder. Næste dag skifter man undertøj og det tøj, som har været i direkte kontakt med kroppen vaskes. Derefter går man i brusebad og vasker cremen af huden.

Hvis der er kløe efter behandlingen, kan man anvende fugtighedscreme dagligt, og man kan evt. anvende en kløehæmmende creme med hydrocortison eller andre kløestillende midler i nogle dage.

Alle familiemedlemmer skal behandles samtidig for at undgå nyt udbrud. Det samme gælder ens seksualpartner.

Læs beskrivelsen fra min.medicin.dk

 


Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her