Sygdomsleksikon

For tidlig sædafgang (Præmatur ejakulation)

For tidlig sædafgang er sædafgang ved minimal stimulation før, ved eller umiddelbart efter samlejets start, og før det ønskes. Man giver ikke diagnosen for tidlig sædafgang, også kaldet præmatur ejakulation, med mindre tilstanden er til stede næsten hele tiden og opfattes som pinagtig for manden eller giver problemer i forholdet til partneren. Det er normalt at mænd ind imellem oplever tidlig sædafgang.

Hos mænd med for tidlig sædafgang er der et dårligt forhold mellem seksuel ophidselse og seksuel præstation, idet udløsningen kan komme allerede ved en lav grad af ophidselse. Ofte kommer udløsningen som "et lyn fra en klar himmel". Somme tider så tidligt, at han end ikke er rigtig ophidset, penis ikke er rigtig stiv, og sædafgangen derfor er sivende i stedet for i stød. Hovedparten af mænd med for tidlig sædafgang har sædafgang enten før eller indenfor det første minut efter indføring af penis.

Ældre mænd, der altid har haft for tidlig sædafgang, kan opleve at få problemer med rejsningen. Det skyldes, at de dårligt tåler stimulering af penis uden, at der straks kommer sædafgang. Problemet er, at der med alderen kræves mere stimulering af penis for at holde rejsningen.

De fleste mænd, der søger hjælp pga. for tidlig sædafgang, har hele livet haft dette problem.

Hvis manden har for tidlig sædafgang i alle seksuelle situationer, både ved onani og med partner, kaldes tilstanden global. Hvis den kun er til stede med partneren taler man om et situationelt problem.

Mange forsøger at kontrollere sædafgangen ved fx at distrahere sig selv med ikke-seksuelle tanker, eller ved at stimulere sig selv til udløsning før seksuelt samvær med partner. Disse metoder er som regel ikke særlig effektive.

Manden er ofte undskyldende overfor sin partner og føler, at han ikke slår til. Partneren kan blive skuffet eller vred fordi hun føler, at hendes ophidselse bliver afbrudt, hvilket kan medføre, at hendes seksuelle interesse falder efterhånden. Ikke helt sjældent ser man derfor kombinationen af for tidlig sædafgang hos manden og manglende orgasme eller lyst hos kvinden.

Hyppighed

For tidlig sædafgang er især hyppigt hos unge mænd. I en ny dansk befolkningsundersøgelse af 2120 mænd mellem 16 og 95 år angav 7 % at have dette som et problem altid eller næsten altid. Kun 46 % angav aldrig at opleve for tidlig sædafgang. Det var det hyppigste seksuelle problem blandt mændene.

Årsager til for tidlig sædafgang

For tidlig sædafgang skyldes formentlig overvejende psykiske forhold. Man har dog observeret, at for tidlig sædafgang er hyppigere i nogle kulturer end i andre. Desuden har man i en undersøgelse fundet, at mænd med for tidlig sædafgang ofte har fædre med samme problem. Så formetlig er der hos nogen en arvelig årsag.

De hyppigste psykiske årsager er:

 • Tidlige erfaringer, hvor man var nervøs og, hvor den seksuelle aktivitet skulle gå hurtigt.
 • Angst, som dæmper opmærksomheden på kroppens seksuelle signaler.
 • Psykiske problemer i forhold til kvinder generelt.
 • At man kun sjældent er seksuel aktiv.
 • Problemer i parforholdet.

De hyppigste legemlige årsager er

 • Sygdomme, fx sådanne som påvirker dele af nervesystemet (det sympatiske nervesystem).

Undersøgelse for for tidlig sædafgang

En grundig udspørgen vedrørende både de fysiske og psykiske omstændigheder omkring problemet er relevant. Heraf vil man ofte kunne få en fornemmelse af årsagen. Hvis der er mistanke om, at der ligger sygdom til grund for problemet, vil der være grund til at foretage undersøgelser for at af- eller bekræfte dette. Dette kunne fx være undersøgelser på rygsøjlen, hvis problemet er opstået hos en mand, der tidligere ikke havde den type problemer, men nu har fået for tidlig udløsning i forbindelse med at han også har fået rygsmerter.

Hvis der er mistanke om psykiske problemer, vil en undersøgelse hos en psykiater eller psykolog kunne komme på tale.

Behandling af for tidlig sædafgang

Behandlingen består i samtaler med manden eller parret, hvis han er i parforhold, og instruktion i hjemmeøvelser.

 • Manden trænes ved såkaldte stop-start øvelser til dels at tåle en højere seksuel spænding, dels at få større kontrol over sin krop. Øvelserne kan i starten udføres ved, at manden stimulerer sig selv. Senere ved, at partneren stimulerer ham, og tilslut under samleje.

Der stimuleres på penis, indtil han kan mærke, at det er lige før sædafgangen kommer. Så stoppes stimuleringen, til han igen har kontrol over situationen. Derefter stimuleres igen, til han siger fra lige før sædafgang osv. Øvelsen gentages omkring fem gange.

I starten kan det være svært for ham at få sagt stop i tide. Men det kommer med øvelsen. For hver gang, der er holdt pause, vil den seksuelle spænding nå et højere niveau. Næste trin er at lave den samme øvelse med anvendelse af creme eller mandelolie, så stimulationen bliver mere intens. De fleste finder det nemmest at starte med øvelserne alene, for derefter at gå over til, at partneren stimulerer. Først når dette fungerer tilfredsstillende, går man videre med øvelser i forbindelse med samleje.

Hvis det ikke er nok at holde pause med stimulering for at bremse sædafgangen, kan der klemmes med to fingre lige under penishovedet, så rejsningen falder lidt, den såkaldte squeeze-teknik.

Øvelserne kan med fordel suppleres med bækkenbundsøvelser. Man ser ofte en spændt muskulatur i bækkenbunden hos disse mænd. Gennem bækkenbundsøvelser får man en større bevidsthed om sit underliv, og bliver bedre i stand til at slappe af og samtidig bevare den seksuelle spænding i kroppen.

 • Sideløbende med øvelserne vil man ved samtaler forsøge at løse op for de psykiske forhold, der har været årsag til problemets opståen eller med til at vedligeholde problemet. Ofte vil manden gennem dette opnå en større selvtillid og selvværd.
 • Den psykologiske og adfærdsterapeutiske del af behandlingen kan suppleres med antidepressiv medicin, eksempelvis SSRI præparater. Den medicinske behandling bør være et supplement, som kan støtte optræningen. Målet vil være at ophøre med medicinen, når manden har lært sig at kontrollere refleksen.
 • Nogle mænd angiver at de har glæde at anvende en bedøvende creme, evt. i et kondom, så følsomheden på penishovedet nedsættes.

En ny type medicin ved navn Priligy®, kan afhjælpe problemet.

Hvad kan man selv gøre ved for tidlig sædafgang?

Tale med sin partner om problemet. Situationen forværres nemt, hvis der ikke bliver talt om det. Måske har partneren observeret noget, man ikke selv har opdaget. Gå evt. sammen til den praktiserende læge for at få hjælp.

 • Undersøge og stimulere sin krop, så man derigennem lærer at styre sædafgangen.
 • Forsøge at variere sexlivet, så man ikke er fokuseret på orgasmen alene. Lære at holde pauser og ændre stimuleringen, når man mærker sædafgangen nærmer sig.
 • Læse selvhjælpsbøger omhandlende problemet.
 • Tale med sin læge om problemet. Hvis problemet er kommet til senere i livet, kan det måske være tegn på, at noget er galt med krop eller psyke.
 • Hvis der er samtidigt rejsningsbesvær behandles dette først, ofte med lægemidler mod impotens til indtagelse (PDE5-hæmmere).

 Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her