Sygdomsleksikon

Hæmorider

Hæmorider (tumores haemorrhoidalis) er en slags åreknuder, som sidder lige indenfor endetarmsåbningen, og undertiden også udenfor.

Det er en hyppig tilstand, som er godartet (bliver ikke til kræft), men kan give en del gener.

HyppighedHæmorider. Det lille billede er et udsnit af den nederste del af endetarmen. Klik for stort billede.

Ca. 20 % af alle i 40-års-alderen har eller har haft hæmorider. Forekomsten øges med alderen.

Årsager til hæmorider

Hæmorider har tendens til at opstå ved hård afføring og ved øget tryk i bughulen, dvs. ved fedme og graviditet.

Hæmorider opstår også ved skrumpelever, hvor blodet skal løbe en anden vej end gennem leveren. Blodet finder derfor vej bl.a. via åreknuder ved endetarmen og ved spiserøret.

Hæmorider forekommer dog i mange tilfælde også uden nogle af de nævnte risikofaktorer.

Symptomer på hæmorider

  • Blødning er et hyppigt symptom ved hæmorider. Blødningen er lyserød og dryppende, evt. som kummesprøjt i forbindelse med afføringen. Hvis blodet er iblandet afføringen eller, hvis blødningen viser sig som sort afføring, rejser det mistanke om, at blødningen kommer højere oppe fra tarmen.
  • Fremfald af slimhinde fra endetarmen kan være et symptom på hæmoridesygdom. Man kan mærke, at noget hænger ud af endetarmsåbningen, og der er undertiden blødning fra området.
  • Svie og kløe er ligeledes hyppige symptomer og kan være meget generende.
  • Smerter kan skyldes afklemning af en hæmoride eller en samtidig rift ved endetarmsåbningen (fissur).

Faresignaler

Følgende faresignaler skal medføre lægekontakt:

  • Blødning. Det kan være et symptom på sygdomme længere oppe i tarmen.
  • Tegn på blodmangel (bleghed, træthed og svimmelhed).
  • Vekslende afføringsmønster (fx nyopstået tendens til hård mave med deraf udviklede hæmorider).

Hvad kan man selv gøre mod hæmorider?

Det er vigtigt at undgå hård mave, og man skal derfor drikke rigeligt, og evt. gøre brug af milde afføringspræparater. Smerter, svie og kløe kan behandles med stikpiller eller creme.

Undersøgelse for hæmorider

Undersøgelse for hæmorider foretages med en kort kikkert, et anoskop, evt. som en udvidet undersøgelse af endetarm og nederste del af tyktarmen, en såkaldt sigmoideoskopi.

Forløb

Hæmorider forløber godartet. Dvs., der er ikke risiko for udvikling af kræft, og oftest går hæmoriderne i sig selv igen, hvis man eliminerer risikofaktorerne.

I denne forbindelse er det vigtigst at holde afføringen blød og undgå at sidde for længe på toilettet og presse for at få afføringen ud.

Gravide med hæmorider oplever oftest, at de forsvinder igen, når barnet er født.

Behandling af hæmorider

Gener fra hæmorider kommer og går, og man kan ofte undgå egentlig lægelig behandling, hvis man regulerer afføringen med rigeligt væske og fibre. Det er typisk det første valg.

Ved forstoppelse kan afføringsmidler være af værdi.

Der findes en lang række præparater som stikpiller og cremer, men effekten af dem på selve hæmoridesygdommen er tvivlsom. Der kan dog være en god lindrende virkning på symptomerne (fx svie og kløe).

Nogle hæmorider kan behandles ved at påsætte en stram elastik på hæmoridens stilk. Herved tages blodforsyningen til hæmoriden, og den vil falde af i løbet af 1-2 uger.

Korrekt udført er behandlingen smertefri og stort set fri for komplikationer.

Egentlig kirurgisk behandling kommer sjældent på tale. Hvis der er størknet blod i hæmoriden, eller det drejer sig om en blodansamling under huden ved endetarmsåbningen, kan man i lokalbedøvelse skære et lille hul og presse blodet ud.

Dette vil lindre symptomerne med det samme, og der skal ikke foretages yderligere.

Man kan også fjerne hæmoriderne med tilhørende stilk ved operation. Derved efterlader man et åbent sår i endetarmsåbningen, hvilket er forbundet med en del smerter efter operationen.

Det kan imidlertid være den eneste behandlingsmulighed ved hæmorider med svære gener, hvor anden behandling ikke er lykkedes.

Nye operative behandlinger består fx i, at man indfører en slags klipsemaskine i endetarmsåbningen. Herved kan man fjerne hæmoriderne med maskinen.

Man kan også finde hæmoridens karstilk med en skanner og herefter underbinder karret.

Der er færre smerter ved disse procedurer i forhold til den klassiske operation, men langtidsresultaterne kendes endnu ikke.

 Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her