Sygdomsleksikon

Hjertebetændelse (Myokarditis)

Hjertebetændelse (myokarditis) er betændelse i selve hjertemusklen. Betændelsen skyldes oftest en virusinfektion.

Hyppighed

Sygdommen bliver tit ikke opdaget, fordi den går i sig selv uden mærkbare hjertesymptomer. De sværeste tilfælde kan dog have et voldsomt og dødeligt forløb med hjertesvigt og rytmeforstyrrelser.

Årsager til hjertebetændelse

I den vestlige verden skyldes sygdommen normalt en virusinfektion. En lang række virus-typer kan være involveret, fx coxsackie, echo, adeno og influenza. Myokarditis kan også forekomme ved HIV-infektion eller efter bid af skovflåt (borrelia). Ofte finder man ikke nogen sikker årsag.

Sygdommen skyldes i sjældnere tilfælde immunbetinget hjertebeskadigelse bl.a. ved gigtfeber, bindevævssygdomme (fx sarkoidose, sklerodermi eller systemisk lupus) eller allergi (fx overfor lægemidler).

Betændelse i hjertet kan desuden skyldes en direkte hjertepåvirkning af giftstoffer (fx tungmetaller), alkohol eller bestråling. I den 3. verden forårsages myokarditis oftest af parasitter og andre specielle mikroorganismer.

Symptomer på hjertebetændelse

Symptomerne på myokarditis er ofte begrænsede, men kan omfatte alt fra diffuse virussymptomer til hastigt udviklet og livstruende hjertesvigt (hjerteinsufficiens). Man kan have symptomer som fx:

 • Forkølelse
 • Feber
 • Ledsmerter
 • Generel utilpashed
 • Brystsmerter
 • Åndenød
 • Hævede ben
 • Vand i kroppen
 • Hjertebanken
 • Svimmelhedsanfald
 • Besvimelser

Faresignaler

Man bør altid søge læge, hvis man har vedvarende brystsmerter eller symptomer på hjertesvigt og forstyrrelser af hjerterytmen. Det gælder ikke mindst, hvis det optræder i relation til:

 • Virusinfektion
 • Bindevævssygdom
 • HIV
 • Tidligere skovflåtbid

Hvad kan man selv gøre ved hjertebetændelse?

Der findes ingen forholdsregler mod myokarditis.

Undersøgelse for hjertebetændelse

Ved betændelse i hjertemusklen viser blodprøver ofte forhøjede værdier af kreatin-kinase og troponiner (de såkaldte hjertemarkører). Tager man et elektrokardiogram (EKG), kan det vise varierende forandringer, som kan forveksles med forandringerne ved akut blodprop i hjertet eller betændelse i hjertesækken (perikarditis). Der kan også optræde livstruende forstyrrelser af hjerterytmen, med anfald af hurtig hjerterytme eller hjerteblok. Ved ultralydsskanning af hjertet (ekkokardiografi) kan der ses svækkelse af hjertets pumpefunktion og udspilning af venstre hovedkammer, ligesom der ved magnetisk resonans (MR)-skanning kan ses betændelsesforandringer i hjertet. Røntgenundersøgelse vil evt. vise et forstørret hjerte og vand i lungerne.

Sygdommen diagnostiseres definitivt ved at man udtager af en vævsprøve (biopsi) fra hjertemusklen. Det sker gennem et tyndt kateter, som indføres via de store returblodårer fra lysken eller halsen til højre side af hjertet, under lokalbedøvelse. Ved myokarditis vil en undersøgelse (mikroskopi) af vævet fra hjertemusklen vise en række typiske betændelsesforandringer. Der kan ved specialundersøgelser evt. også påvises virusmateriale i vævet.

Hjertebiopsien giver dog ofte et falskt negativt svar, dvs. der ses ingen betændelsesforandringer, selvom patienten faktisk har myokarditis. En normal biopsi udelukker derfor ikke, at der er betændelse i hjertemusklen og da der er en risiko ved at tage en hjertebiopsi, tages der kun biopsi i svære tilfælde, hvor resultatet har afgørende konsekvenser for behandlingen. Mistanken kan evt. styrkes, hvis man påviser en stigning i mængden af antistoffer mod et virus i blodet. Hvis der er usikkerhed om årsagen til hjertesvigt, kan der være behov for en kontrastundersøgelse af kranspulsårerne (koronararteriografi).

Forløb

De fleste patienter bliver raske i løbet af få uger. Hvis der opstår hjertesvigt eller forstyrrelser i hjerterytmen, er udsigten alvorlig og i de mest dramatisk tilfælde kan myokarditis medføre døden på kort sigt. Hjertetransplantation kan i nogle tilfælde være den eneste behandlingsmulighed. Myokarditis kan også i senstadiet (hvor betændelsen er væk) være ansvarlig for "uforklarlig" svækkelse af hjertemusklen, også kaldet dilateret kardiomyopati.

Behandling af hjertebetændelse

Patienter med formodet hjertebetændelse bør indlægges på en hjerteafdeling, hvor hjerterytmen kan overvåges. Hvis der opstår hjertesvigt, vil behandlingen ofte omfatte vanddrivende medicin, ACE-hæmmer, samt en betablokker. Der kan i svære tilfælde være behov for behandling med intravenøs hjertestyrkende medicin og immundæmpende medicin kan kommer på tale i udvalgte tilfælde.

Hvis hjertets pumpekraft falder til et kritisk niveau, kan man overveje en mekanisk understøttelse af pumpefunktionen ved midlertidigt at indoperere en lille elektrisk pumpe (ventricular assist device). Dette sker på specialiserede hjerteafdelinger, evt. som bro til en hjertetransplantation.

Læs beskrivelsen fra min.medicin.dk

 


Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her