Sygdomsleksikon

Hovedlus

Hovedlusen er et insekt og et snyltedyr, der ’lever af’ mennesker. I daglig tale kaldes hovedlus for lus. Lus findes i hårbunden, hvor de suger blod og nyder godt af luftfugtighed og ca. 30 graders varme. Lusene kan bevæge sig rundt ved at holde om hårstråene. Lus kan ikke hoppe eller flyve.  

Hyppighed

Lus kan ses hos alle men er hyppigst blandt børn mellem 3-10 år. Lus ses hele året, men der synes at være en ophobning i perioden august – september. Børn med langt hår har oftere lus end børn med kort hår. Er håret under en halv cm, kan man ikke få lus.

Årsag til hovedlus

Hovedlusen er ca. 2-3 mm lang og grålig men kan variere fra gennemsigtig til grålig til mørk. Den lever på hårbunden, hvor den bider og suger blod flere gange om dagen. Lusenes æg måler knap 1 mm og er hvidgule. De kan ligne sandkorn eller skæl men sidder klæbet fast til hårene.

Lus smitter meget  - især ved direkte kontakt for eksempel mellem hoveder under leg. Der er er en lille sandsynlighed for at blive smittet med lus ved fælles brug af huer, børster, bamser og sengetøj, da lus kan leve op til 48 timer væk fra hovedbunden. Oftest dør lusene dog længe inden.

Symptomer på hovedlus

Forældre opdager typisk lus ved, at barnet klør sig i hårbunden, især i nakken. Det er dog ikke alle, der får kløe. Nogle har slet ingen symptomer. Da lus er relativt store, kan forældre også opdage lusene blot ved at se på barnets hår. Lusene kan også opdages ved rutinemæssig kæmning eller kæmning på opfordring fra skole/institution. 

Undersøgelse for hovedlus

Luseæg i hårbund. Klik for stor billede.Hvis der er mistanke om lus, undersøges håret grundigt med en tættekam. Kæmning er den eneste sikre metode til at konstatere, om der er lus til stede. Luseæg kan skelnes fra skæl ved, at de bliver siddende fast på håret, når det trækkes mellem to fingre.

Hvad kan man selv gøre mod hovedlus?

De fleste skoler og institutioner har en politik om lus. Når der er konstateret hovedlus hos et barn, skal det typisk meddeles barnets skole/institution, der kan have forskellige regler om, hvornår barnet kan komme tilbage.

Alle familiens medlemmer og barnets nærmeste omgangskreds bør undersøges grundigt for lus. Undersøgelsen bør gentages flere gange i de følgende uger. Det er kun dem, der har lus, der skal behandles.

Børn og voksne med lus skal behandles. Kamme, børster, huer, anden hovedbeklædning, sengetøj og bamser kan vaskes i sulfo eller i vaskemaskinen, lægges i fryseren 24 timer eller lægges væk i 48 timer. Anden behandling af omgivelserne er unødvendig.

Forløb

Lus er harmløse. Hvis barnet kradser meget, kan der dog opstå betændelse i sårene i hårbunden. Her kan lægen kontaktes. Når et barn har fået lus, er det pga. smitte fra andre børn og voksne. Hvis de andre smittede ikke bliver behandlet for lus, er der stor sandsynlighed for, at barnet bliver smittet igen, når barnet er tilbage i skole/institution.

Behandling af hovedlus

Der findes en ikke-medicinsk behandling mod hovedlus, som ganske enkelt består i, at håret kæmmes grundigt med en tættekam hver anden dag i to uger. Gøres dette korrekt, bør lusene herefter være udryddet. Kæmning lettes, hvis der benyttes hårbalsam. Det gør også lusene langsommere og lettere at fange i kammen.

Lus kan også behandles med lusemidler, der findes lusemidler både med og uden lægemiddelstoffer. Det er vigtigt at følge anvisningerne nøje. Efter behandlingen skal man kontrollere, at der ikke er flere levende lus. Det anbefales at gentage behandlingen efter otte dage, også selvom det ikke står i indlægssedlen.

Hvis lusemiddelbehandlingerne ikke får bugt med lusene, kan det skyldes,

  • at der er opstået resistens (modstand) mod luseshampooen
  • at behandlingen ikke er udført korrekt
  • at kæmning ikke kan gennemføres, og det kan derfor være nødvendigt at klippe håret i en kort frisure. 

Hvis det ikke lykkes at komme af med lusene efter to-tre behandlinger, anbefales det at kontakte lægen eller sundhedsplejersken.

Mere om lus:

Du kan få mere detaljeret viden i Apotekets brochure om lus
Se videoer om kæmning på www.farvellus.dk

Læs beskrivelsen fra min.medicin.dk

 


Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her