Sygdomsleksikon

Kronisk betændelse i bugspytkirtlen

Kronisk pankreatitis må man overveje ved:

 • Gentagne tilfælde af akut pankreatitis eller
 • Kronisk beskadigelse af bugspytkirtlen, vedvarende smerter og nedsat optagelse af føden i tarmen.

Det er en kronisk sygdom, hvor der pga. betændelsesforandringer dannes arvæv i bugspytkirtlen og dens udførselsgange. Forandringerne fører til nedsat dannelse af bugspyt og af de hormoner (især insulin), der regulerer blodsukkeret. I bugspytkirtlen dannes også fordøjelsesenzymer (bugspyt), der er nødvendige for fødens nedbrydning i tarmen, inden næringsstofferne kan optages i organismen.

Enzymet amylase spalter stivelsen i kosten, lipase spalter kostens fedt og trypsin og chymotrypsin nedbryder fødens æggehvidestoffer. Nedsat enzymdannelse medfører, at føden ikke nedbrydes og ikke absorberes tilstrækkeligt fra tarmen. Bl.a. nedbrydes fødens fedt ikke tilstrækkeligt. Der opstår derfor fedtet afføring (fedtdiaré eller steatoré, vægttab og sukkersyge.

Årsager til kronisk betændelse i bugspytkirtlen

Den hyppigste årsag er langvarigt alkoholforbrug, men der forekommer en del tilfælde, som man ikke finder en forklaring på. Sygdommen kan være arvelig. Tobaksrygning er en medvirkende faktor for udvikling af kronisk bugspytkirtelbetændelse.

Symptomer på kronisk betændelse i bugspytkirtlen

Personer med kronisk pankreatitis kan have de samme symptomer som personer med akut pankreatitis. De kan have konstante eller periodiske smerter i maven, men nogle patienter har ingen smerter. Smerterne har samme karakter som ved akut pankreatitis.

Smerterne forværres ofte efter indtagelse af alkohol eller store, fedtrige måltider. Smerterne kan være så uudholdelige at der må gives morfinpræparater, og narkomani er en alvorlig komplikation. Med tiden kan smerterne aftage.

Pga. mangel på bugspyt og dermed manglende optagelse af føden i tarmen taber man sig, og afføringen bliver ildelugtende, fedtet, grågul og glinsende. Der kan være oliesivning fra endetarmen. Afføringen svømmer oven på vandet i WC-kummen og er svær at skylle ud. Der kan ses oliepletter i toiletvandet.

Hvis der pga. kronisk pankreatitis udvikles arvæv og forsnævring af galdevejens udførselsgang i tolvfingertarmen kan galden ikke komme ud i tarmen og galdefarvestoffet ophobes i huden (gulsot eller ikterus) og i det hvide i øjnene og galdefarvestof udskilles i store mængder i urinen, der bliver mørkfarvet samtidig med, at afføringen bliver lys.

Der kan opstå mange komplikationer til kronisk pankreatitis:

 • Sukkersyge pga. beskadigelse af de celler i pankreas, der producerer insulin.
 • Mangel på vitamin D som er fedtopløseligt. D vitaminmangel giver nedsat muskelkraft, ømhed og smerter i musklerne og forandringer i knoglerne.
 • Væskeansamling som pseudocyster
 • Væskeophobning i lungesækken og bughulen.
 • Gulsot, hvis ikke galden kan passere ud til tarmen pga. hævelse af pankreas eller forsnævring af udførselsgangen.
 • Mavesår.
 • Narkomani pga. vedvarende stort forbrug af morfinpræparater.

Hvad kan man selv gøre betændelse i bugspytkirtlen?

Man bør:

 • Undgå alkoholindtagelse - især hvis sygdommen skyldes et tidligere overforbrug
 • Undgå at ryge
 • Undgå forstoppelse, og drikke rigelig væske og spise alsidig, sund og fiberrig kost og dyrke motion. Har man fedtdiaré, kan man reducere kostens indhold af fedt og i stedet indtage flere kulhydrater fra fx pasta, kartofler og brød.
 • Forsøge at undgå, at smerten dominerer ens liv.
 • Anvende paracetamol som smertestillende medicin, som evt. af lægen suppleres med tramadol
 • Undgå hurtigtvirkende morfinpræparater og indsprøjtninger (ketogan, morfin, vilan, pethidin), så man ikke bliver afhængig af morfin.
 • Veje sig regelmæssigt, gerne én gang ugentlig.

Undersøgelse for betændelse i bugspytkirtlen

Lægen vil undersøge, om indholdet i blodet af vitaminer især B12 og vitamin D er normalt. Mange har let diabetes, og lægen vil derfor måle indholdet af glukose i blodet. Indholdet af amylase og lipase i blodet vil ofte blive målt, men vil ofte være normalt ved kronisk pankreatitis og har ingen betydning for diagnosen. Indholdet af fedt i afføringen måles, hvis der er diarré eller vægttab . Der vil som regel blive foretaget ultralydsundersøgelse, CT-scanning eller ERCP for at belyse de anatomiske forhold i og omkring pankreas.

Ved ultralydsundersøgelse sendes lydbølger fra et ultralydshoved som føres hen over huden. Når bølgerne rammer de forskellige organer i bughulen sendes de tilbage og opfanges af en mikrofon, og lydbølgerne omdannes til et billede af organerne og evt. forkalkninger i pankreas på en skærm.

Til CT-scanning anvendes et avanceret computeriseret røntgenudstyr som er i stand til at lave snitbilleder af organerne.

 • Ved opsamling af bugspyt efter stimulation vurderes pankreas evne til at producere bugspyt. Man opsamler bugspyt fra øverste del af tyndtarmen. Dette foregår via en tynd plastikslange, der føres ned gennem næsen. Man analyserer bugspyttets indhold af fordøjelsesenzymer før og efter stimulation af pankreas. Stimulationen kan udføres ved at sprøjte det naturlige fordøjelseshormon (sekretin) ind i blodåren, eller ved at indtage et bestemt standardmåltid. Ophentning af bugspyt er uden risiko, men kan være lidt besværlig. Undersøgelsen kan give vigtige informationer, fx hvis ultralydsscanning eller CT-scanning er normale, og især hvis der er påvist fedtdiaré.
 • MRCP (en MR-scanning af galdevej og bugspytkirtlen). MRCP erstatter i dag i vid udtrækning ERCP ved kronisk bugspytkirtelbetændelse.
 • Ved ERCP (endoskopisk retrograd cholangiopankreatikografi) sprøjtes et kontrastmiddel som kan ses på røntgenbilledet via gastroskop (mavekikkert) ind i pankreas og galdeblærens udførselsgange. På den måde kan man få overblik over de anatomiske forhold bl.a. forsnævringer i pankreas udførselsgange.

Såfremt bugspytkirtlens hovedudførselsgang eller sidegrenene til udførselsgangen er uregelmæssige, er diagnosen sikker. Man kan samtidig med undersøgelsen lave mindre indgreb som at fjerne sten, udvide snævre områder og indsætte dræn (stent).

Metoden kræver en del ekspertise og i enkelte tilfælde kan den være ledsaget af et lidt ubehag. Undersøgelsen kan i sjældne tilfælde medføre anfald af pankreatitis. Man benytter derfor kun metoden, hvis ikke man har kunnet stille diagnosen på andre måder.

Forløb

Kronisk pankreatitis som følge af misbrug af alkohol forkorter levetiden.

Behandling af kronisk betændelse i bugspytkirtlen

Denne består dels i smertebehandling og i behandling af den nedsatte optagelse af føden i tarmen:

Man tilråder, at personer med pankreatitis undgår at drikke alkohol og at undgå store og især fedtrige måltider.

Smerter behandles med smertestillende midler, men ofte er det nødvendigt at behandle med morfinpræparater.

Hvis der er forsnævring af pankreas udførselsgang i tarmen kan der foretages ERCP og indsætning af dræn.

Hvis der findes et øget fedtindhold i afføringen kan man bedre optagelsen af føden i tarmen ved at give de manglende pankreasenzymer i form af tabletter, kapsler eller granulat. Der kan via lægen søges tilskud til denne behandling.

Læs beskrivelsen fra min.medicin.dk

 


Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her