Sygdomsleksikon

Diabetisk fodsygdom

Fodsår hos folk med sukkersyge opstår dels som følge af nedsat følesans på grund af diabetisk nervebetændelse, dels som led i diabetisk karsygdom med nedsat blodforsyning. Sårene kan optræde både på tæer og fødder. Sårene heler langsomt og kræver mange sygedage. Den yderste konsekvens fodsår er, at der opstår koldbrand, hvor vævet dør og bliver sort.

Hyppighed

5-10 % af personer med sukkersyge har fodsår.

Årsager til diabetisk fodsygdom

Sårene opstår dels pga. nervebetændelse, dels pga. karsygdom, og som regel er der tale om en kombination af begge dele. Den nedsatte følesans som følge af nervebetændelsen gør, at man ikke så let lægger mærke til, om der er fremmedlegemer (sten, søm etc.) i fodtøjet, eller om fodtøjet klemmer. Derfor opstår der let sår. Karsygdommen medfører, at der er mindre blodforsyning til tæer og fødder, hvilket giver en nedsat levedygtighed af huden og vævet i foden.

Symptomer på diabetisk fodsygdom

Fodsår kan være meget smertefulde, men ofte er der få eller ingen smerter pga. den manglende smertesans, der kan være en følge af nervebetændelsen. Sårene kan blive betændte, og infektionen kan spredes til resten af kroppen. Hvis kredsløbet er meget nedsat, risikerer man, at der opstår koldbrand. Smerter og krampe i læg, lår og baller, som opstår under gang og letter i hvile er et meget almindeligt men sent symptom på nedsat blodforsyning pga. åreforkalkning i benene.

Faresignaler

Nedsat følesans og kolde fødder med bleg og glat hud samt sparsom behåring tyder dels på nervebetændelse, dels på nedsat kredsløb, og er en advarsel om, at der er øget risiko for at få fodsår.

Hvad kan man selv gøre ved diabetisk fodsygdom?

  • Forebyggelse af fodsår er meget vigtig.
  • Man bør efterse sine fødder hver dag og se efter rødme, hård hud, sår og svampeinfektioner. Fødderne skal holdes varme og tørre. Fødderne vaskes dagligt i lunkent vand med sæbe, der har en neutral pH-værdi, og de tørres grundigt bagefter.
  • Fodtøjet skal være rummeligt og overlæderet blødt. Skoene skal være snøresko og fodformede. Den rigtige skostørrelse får man ved at få en til at hjælpe med at få aftegnet sin nøgne fods omrids på et stykke papir, mens man støtter på foden og hjælperen tegner. Omridset klippes ud. Udklippet skal kunne ligge helt fladt i skoene. Udklippet medbringes ved ethvert køb af nye sko.
  • Fodtøjet bør efterses med henblik på skarpe kanter, småsten og søm.
  • Rygning frarådes.
  • Optimal regulering af sukkersygen tilrådes.
  • Regelmæssig kontrol hos statsautoriseret fodterapeut er obligatorisk.
  • Man bør aldrig selv behandle hård hud og ligtorne med sakse, knive, fodhøvle eller andre ting, der beskadiger huden.
  • Brug ikke ligtorneplastre. De kan skade huden.

Undersøgelse for diabetisk fodsygdom

Lægen vil regelmæssigt undersøge ens fødder og skotøj. Han/hun vil især lægge mærke til tegn på nervebetændelse (nedsat følesans og fod-deformitet) samt tegn på nedsat kredsløb (kold, bleg, og glat hud, manglende behåring og nedsatte eller manglende pulse i fodens pulsårer).

Reflekserne vil blive undersøgt med en reflekshammer og vibrationssansen med en stemmegaffel. Følesansen måles med en tynd stiv plastiktråd. Undertiden vil blodtrykket på tæer og fødder blive målt og røntgenundersøgelse af fødderne foretaget. Kredsløbet måles vha. ultralyd.

Forløb

Forløbet af diabetisk fodsygdom afhænger meget af evnen til at forebygge, at der opstår sår og infektion som angivet under "Hvad kan man selv gøre?". Ved regelmæssig kontrol hos fodterapeut og læge samt optimal regulering af sukkersygen kan man nedsætte risikoen for koldbrand og amputation. Diabetikere kan efter lægehenvisning få 60% tilskud til udgifterne til konsulation hos en statsautoriseret fodterapeut. Den praktiserende læge bør have adgang til hurtig konsultation med med specialuddannede sårlæger.

Behandling af diabetisk fodsygdom

Tobaksrygning frarådes. Forhøjet blodtryk, - blodglukose og - fedtindhold i blodet behandles. Lægen vil undertiden ordinere behandling med stoffer, der forebygger blodpropper i benene. Hos fodterapeuten kan årsagen til fodsåret findes, så ens fod kan aflastes med trykabsorberende skoindlæg. Nedgroede negle og ligtorne behandles og hård hud fjernes.

Lægen vil behandle eventuelle infektioner med antibiotikum , fodsvamp med svampemidler og væskeophobning med vanddrivende lægemidler. Ved fodsår med infektion kan der blive behov for aflastning af foden under indlæggelse. Kirurgen vil fjerne betændt væv og væv med nedsat kredsløb. Der kan opstå behov for by-pass operation på benene, så man kan undgå amputation.

Hvis du vil vide mere

Hvis du vil vide mere så klik ind på Diabetesforeningens hjemmeside.Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her