Sygdomsleksikon

Herpes på kønsdele

Herpes på kønsdelene er en af de mest udbredte kønssygdomme i befolkningen.

Hyppighed

Cirka 20% af alle voksne danskere er smittet med sygdommen, de fleste uden at vide det.

Risikoen for at være smittet er afhængig af, hvor mange forskellige partnere man har haft i sit liv. Hvis ens partner har herpes, er der stor risiko for at blive smittet.

Årsager til herpes på kønsdele

Herpes ved kønsdelene skyldes en virusinfektion. Der kan være tale om smitte med et af to herpesvirus:

  • Herpes simplex virus type-II
  • Herpes simplex virus type-I.

De fleste bliver smittet med type-II herpesvirus, men der er flere og flere der smittes med type-I herpesvirus.

Virus overføres ved samleje eller ved mund-sex (oral-sex). Når først man er smittet, vil virus vandre langs nervebanerne til følenervernes rødder, som ligger tæt ved rygsøjlen.

Her ligger herpes virus i en dvaletilstand, men kan senere blive aktiv igen og føres ud i hud- og slimhinder, hvilket så resulterer i et nyt udbrud af sygdommen.

Symptomer på herpes på kønsdele

Klik for billede af herpes på kønsdeleneFå dage efter at man er blevet smittet med herpes virus, kan der komme små smertefulde blærer og sår ved kønsdelene. Hos manden på forhuden og hos kvinden på indersiden af kønslæberne.

Hvis det er første udbrud af sygdommen, kan man blive mere påvirket med hovedpine, muskelsmerter, ondt i halsen. Der kan også være smerter, som stråler ned i benet, fordi nervebanerne er påvirket.

Enkelte kvinder kan få mange sår og kraftig hævelse, hvilket gør, at man har svært ved at tisse.

Sårene vil hele efter ca. 7-10 dage, men ved det første udbrud kan der være herpessår i 3 uger.

Personer, som har haft forkølelsessår, før de bliver smittet med herpes ved kønsdelene, vil have en vis immunitet mod herpesvirus type-I. Det bevirker, at de sjældent vil få kraftigt udbrud af herpes, hvis de smittes med type II virus senere i livet.

Er der tilbagevendende udbrud af herpessår, opstår de ofte på samme område af slimhinden hver gang.

Der er mange af de som smittes med type-II herpesvirus, som vil få regelmæssige udbrud af sygdommen. Disse udbrud kan være forbundet med kun meget beskedne gener. Det kan være få dages varende små sår, rifter eller rødme, man måske kun opfatter som irritation eller svamp.

Der er nogle kvinder og homoseksuelle mænd, som bliver smittet med herpes på bagdelen. Er det tilfældet, kan der komme nye udbrud på dette område af kroppen.

Faresignaler

Man skal være opmærksom på, at selv lette gener og ubehag ved kønsdelene kan være tegn på herpes.

Det er vigtig, at man i den situation kontakter sin læge, så man kan få afgjort, om der er tale om en herpesinfektion.

Hvad kan man selv gøre ved herpes på kønsdele?

Det bedste råd er at undgå at blive smittet med herpes ved kønsdelene. Ved at anvende kondom hver gang man er sammen med en ny partner, kan man stærkt mindske risikoen for at blive smittet.

Hvis man først er smittet med herpes ved kønsdelene, kan man være opmærksom på, om der kommer udbrud i stress-situationer eller ved menstruationen.

For at mindske risikoen for at føre smitten videre er det vigtigt at undgå at have samleje, hvis der er den mindste mistanke om, at der er et herpesudbrud på slimhinderne.

Ved at behandle med virushæmmende creme eller tabletter kan man også hurtigere få virus til at forsvinde fra slimhinderne og dermed mindske risikoen for at føre smitten videre.

Undersøgelse for herpes på kønsdele

Lægen kan tage en smule af sårvæsken og sende den til undersøgelse for herpesvirus. Resultatet vil foreligge efter ca. 1 uge.

Forløb

Der er stor variation på forløbet af herpes ved kønsdelene. De fleste vil have udbrud af sygdommen nogle få gange om året. Det ser ud til, at kroppen efterhånden hos mange vil bremse for nye udbrud. Man kan sige, at infektionen "brænder ud" med alderen, selvom der altid vil være en risiko for et nyt aktivt udbrud.

En mindre gruppe som er smittet med type-II herpesvirus vil få meget hyppige udbrud. Disse personer kan i dag hjælpes med forebyggende medicin.

Herpes og graviditet

I meget sjældne tilfælde kan den gravide kvinde smitte sit nyfødte barn. Det drejer sig helt overvejende om kvinder, som første gang bliver smittet med herpes ved kønsdelene kort før fødslen.

Det er typisk kvinder, der ikke har haft hverken forkølelsessår eller herpes ved kønsdelene, som er mest udsatte. Har disse kvinder så en partner, som er smittet med herpes, kan der ske smitte sidst i graviditeten.

Kvinder, der tidligere har haft herpes ved kønsdelene, smitter næsten aldrig barnet, fordi barnet er beskyttet af moderens antistoffer.

Det er således ikke alle kvinder, som skal have lavet kejsersnit, selvom der er udbrud af herpes ved fødslen.

Man skal altid fortælle jordmoderen og lægen, om man selv eller ens partner har herpes, fordi man så i god tid før fødslen kan finde ud af, om der er en reel smitterisiko for barnet.

Behandling af herpes på kønsdele

Hvis man skal behandle et herpesudbrud på kønsdelene, kan man med fordel anvende medicin, som hæmmer herpesvirus. Behandlingen skal starte hurtigst mulig for at give den største effekt.

Der er ikke tale om en helbredende behandling, men en behandling som afkorter forløbet af udbruddet. Hos din læge kan du få recept på denne medicin.

Personer, som har meget hyppige udbrud af herpes, kan bedst behandles med en forebyggende tabletbehandling. Tabletterne skal da tages hver dag for at forhindre, at der kommer udbrud.

Det er ikke muligt at vaccinere mod herpes.Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her