Sygdomsleksikon

Kønsvorter (Kondylomer)

Kondylomer er kønsvorter, der kan være lokaliseret til livmodermund, skedeslimhinde, skedeindgang og huden omkring skeden og endetarmsåbningen. Kondylomer kan i lette tilfælde være næsten usynlige, og kun påvises med lup.

I de sværeste tilfælde fremtræder de grå-hvide vorter i hele området omkring de ydre kønsorganer. Kondylomer øger risikoen for livmoderhalskræft, hvorfor man efterfølgende bør følge kontroller for livmoderhalskræft nøje. Det vil sige, at man følger de normale smear-undersøgelser hos lægen.

Hyppighed

Kondylomer ses hyppigt hos både yngre kvinder og mænd. Antallet af tilfælde har været stigende gennem de seneste år. Kondylomer findes hyppigere hos gravide, sukkersygepatienter og personer med nedsat immunforsvar. Vortevirus (Human Papilloma Virus, HPV) kan påvises hos ca. halvdelen af kvinder under 25 år, hvis man anvender moderne særligt følsomme molekylærbiologiske teknikker.

Årsager til kønsvorterKlik for billede af kønsvorter

Kondylomer skyldes infektion med vortevirus, Human Papilloma Virus (HPV). Virus kan smitte ved tæt kontakt mellem hud og slimhinder, fx ved samleje.

Der findes talrige typer HPV. De typer man kan påvise i kondylomer er næsten altid HPV 6 og 11. Det er i dag sandsynliggjort at Human Papilloma Virus kan forårsage udviklingen af forstadier til livmoderhalskræft og kræft i livmoderhalsen. I disse tilfælde drejer det sig særligt om HPV-typerne 16 og 18.

Symptomer på kønsvorter

Kløe, udflåd og irritation er de typiske symptomer i forbindelse med kondylomer.

Hvad kan man selv gøre ved kønsvorter?

Smitte med kondylomer kan forebygges ved anvendelse af kondom. Har man fået påvist kondylomer er det vigtigt, at ens partner bliver undersøgt og behandlet. På længere sigt er det vigtigt, at man følger de normale smear-undersøgelser hos lægen, hvor man undersøges for eventuelle celleforandringer på livmoderhalsen.

Undersøgelse for kønsvorter

Diagnosen stilles ofte let ved påvisning af de grå-hvide vorter. Lægen kan evt. anvende et kolposkop til at påvise mindre kondylomer i huden eller slimhinden. Et kolposkop er i princippet en stærk lup med en indbygget kraftig lyskilde .

I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at tage en lille vævsprøve til undersøgelse under mikroskop for at stille diagnosen med sikkerhed. Pensling med en svag eddikevandsopløsning kan gøre det lettere for lægen at se kondylomerne.

Forløb

Hos mere end 50 % af kvinder med kondylomer vil man se en genopblussen af tilstanden. Som tidligere nævnt er der en sammenhæng mellem livmoderhalskræft og kondylomer, hvorfor man bør være opmærksom på dette.

Behandling af kønsvorter

Behandling af kondylomer kan være vanskelig. Et godt resultat afhænger af, at man får fjernet alle viruspartikler. Da cellerne i slimhinden og huden godt kan indeholde viruspartikler uden at det kan ses, vil der være stor risiko for, at der optræder nye kondylomer efter en tilsyneladende effektiv behandling.

Kondylomer kan behandles med præparater, der indeholder podophyllotoksin eller imiquimod.

Små kondylomer behandles med podophyllotoksin-liniment eller -creme. Podophyllotoksin ødelægger viruspartiklernes vækstmuligheder. Der må kun anvendes en begrænset mængde Podophyllotoksin over en kortere behandlingsperiode. Podophyllotoksin påføres direkte på kondylomet.

Imiquimod-creme er et andet middel til lokalbehandling af kondylomer. Imiquimod styrker organismens egne forsvarsmekanismer, og ødelægger derved kondylomerne og virus.

Frysning og varmebehandling er også effektive behandlingsmetoder. Kondylomerne kan ligeledes rent mekanisk skrabes af huden.

Laserbehandling er særlig velegnet til de tilfælde, hvor der er mange og store kondylomer. I disse tilfælde vil behandlingen typisk foregå under bedøvelse. Laser kan med fordel anvendes sammen med et kolposkop. Det giver god mulighed for også at behandle de kondylomer, der er vanskelige at se med det blotte øje. Ofte vil det være nødvendigt at behandle hudområder lige omkring vorterne for at ødelægge de celler, der evt. måtte indeholde viruspartikler.

Kondylomer kan smitte ved samleje, og det er derfor vigtigt, at partneren bliver undersøgt og behandlet. Det vil endvidere være fornuftigt at anvende kondom i behandlingsperioden. 

Forebyggelse af kønsvorter

Vaccine mod livmoderhalskræft, der indeholder HPV 6 og 11, forebygger også kønsvorter.

Læs beskrivelsen fra min.medicin.dk

 


Medicinsk ordbog

Hvad betyder de medicinske og lægefaglige ord?

Apotekets SMS-service

Få en sms når du skal tage din medicin

Tilmeld dig her