Artboard 1
Medicin

Forskellige former for medicin

Forskellige former for medicin gives på forskellige måder: Gennem munden, ved indsprøjtning, via endetarmen, gennem huden osv.

Forskellig former for medicin til forskellig lidelser

Medicin gives mange forskellige steder på og i kroppen. Nogle gange gives medicinen lige dér, hvor der er problemer: Det kaldes lokal behandling. Andre gange føres medicinen rundt med blodet: Det er det, man kalder systemisk behandling. 

Hovedparten af al medicin kan tages gennem munden. 

Medicin via skeden (vagina)

Medicin, der indføres i skeden, er oftest til lokal behandling. Det kan være i form af stikpiller (vagitorier), kapsler, creme, gel eller skum. Der findes desuden en vaginalring med hormoner, der frigives langsomt, og som virker systemisk.

Medicin, der skal bruges i mundhulen

Medicin, du skal lægge i mundhulen uden at synke det, kan give en lokal virkning. Det kan også optages gennem slimhinden og på den måde virke i hele kroppen. Sugetabletter og mundskyllevæske er eksempler på medicin, der virker lokalt i mundhulen. Resoribletter, medicinsk tyggegummi og spray til mundhulen optages systemisk gennem mundslimhinden til blodet. 

Optagelsen af lægemiddelstoffer fra mundslimhinden foregår hurtigt, så virkningen indtræder hurtigt.


Medicin, der skal bruges i endetarmen

Medicin, der gives via endetarmen, kan dels bruges til behandling lokalt i endetarmen fx ved hæmorider, dels bruges til at virke generelt i kroppen, som fx ved behandling af smerter. Oftest er det i form af stikpiller (suppositorier), men opløsninger af medicinen i form af et klysma er også hyppige.

Denne form for medicin er fx velegnet i smertebehandling, hvor man oplever kvalme og kaster op, fx ved migræneanfald.


Medicin, der skal bruges på huden

De fleste typer af medicin, der bruges på huden, er til lokal behandling, enten på huden eller i vævet lige under huden.

Depotplastre er dog en undtagelse, da de bruges til at opnå en generel virkning i kroppen. Et depotplaster er et plaster, der løbende afgiver et lægemiddelstof over en periode på timer eller dage. 


 

Det benyttes blandt andet ved:

  • Hormonbehandling, hvor der skal gives østrogen
  • Nikotin til rygeafvænning
  • Smertebehandling
Medicin til brug på huden kan gives som opløsning, skum, creme, salve, spray, pasta, gel eller pudder. 

Medicin via implantat

Et implantat er et depot af medicin, der lægges under huden. Der findes kun få lægemidler som implantat, her iblandt et hormon til svangerskabsforebyggelse.

Medicinen kan sidde i lang tid som et depot under huden og frigives langsomt. Det betyder, at man ikke selv behøver at tage medicinen så ofte. En ulempe kan være, at det ikke er så ligetil at afbryde behandlingen.

Medicin via indsprøjtning

Medicin, som sprøjtes ind i kroppen kan gives forskellige steder, fx

  • i en blodåre (kaldet intravenøst, da det gives i en vene)
  • i en muskel (intramuskulært)
  • under huden (subkutant)

Desuden kan indsprøjtning foregå i rygmarven (epidural).

Medicin via luftvejene

Medicin via luftvejene omfatter medicinformer, der virker på næseslimhinden eller optages i kroppen via næseslimhinden samt medicin, der inhaleres og virker lokalt i lungerne.

Medicin til brug på næseslimhinden omfatter næsespray og næsedråber. Medicin til lokal virkning i lungerne omfatter inhalationssystemer til behandling af astma og andre luftvejslidelser. 

Bemærk: For at få optimal virkning af inhalationsmedicin kræver det, at man har den korrekte inhalationsteknik. 

Læs apotekets brochure om korrekt brug af inhalationsmedicin.

Medicin via livmoderen

En spiral er et lægemiddel, der bruges i livmoderen. Derfra afgiver spiralen forskellige stoffer, fx kobber eller hormoner, som forhindrer graviditet.

Medicin via skeden (vagina)

Medicin, der indføres i skeden, er oftest til lokal behandling. Det kan være i form af stikpiller (vagitorier), kapsler, creme, gel eller skum. Der findes desuden en vaginalring med hormoner, der frigives langsomt, og som virker systemisk.

Medicin via øjne og ører

Medicin til brug i øjne og ører gives for at få en lokal virkning. Medicinen omfatter dråber eller salve.

Bemærk: Lægemidler til øjet og kontaktlinser kan være en dårlig kombination. Gør derfor altid din læge eller apoteket opmærksom på, hvis du bruger kontaktlinser. 

Lægemiddelformer

Hvis du gerne vil vide mere om administration af lægemidler, kan du læse om de hyppigst anvendte lægemiddelformer i opslagsværket Lægemiddelformer.