Følg lægens anbefaling
Glemmer du at tage din medicin? Har du svært ved at dosere din medicin korrekt? Har du problemer med at åbne emballagen? Så er du velkommen til at spørge om hjælp på apoteket.
Du skal følge de retningslinjer, du får omkring din medicin. Det drejer sig bl.a. om tidspunktet for medicinindtagelse, dosisstørrelse og den praktiske anvendelse.
Glemmer du at tage din medicin? Har du svært ved at dosere din medicin korrekt? Har du problemer med at åbne emballagen? Så er du velkommen til at spørge om hjælp på apoteket.
Du skal omgå medicin med forsigtighed og omtanke for at få mest muligt gavn af den og for at undgå uønskede virkninger
Læs i indlægssedlen eller spørg apotek eller læge, hvornår du kan forvente en virkning. Hvis du ikke ved, hvor lang tid der går inden medicinen virker, vil du måske tro, at medicinen ikke virker godt nok, og du kan blive fristet til at tage større doser end anbefalet.
Læs i indlægssedlen eller spørg apoteket eller lægen, hvordan du skal tage medicinen.
Det er vigtigt at vide, at forskellige former for medicin skal tages forskelligt. Det er fx forkert at sluge en tablet, hvis den er beregnet til at lægge under tungen.
Hvis du ikke tager medicinen korrekt risikerer du, at medicinen ikke virker, eller der opstår alvorlige bivirkninger.
Ofte har tidspunktet betydning for, hvor godt medicinen virker. Skal du tage medicinen en gang dagligt, er det ikke altid vigtigt, hvilket tidspunkt på dagen du tager den, bare det er på det samme tidspunkt fra dag til dag. <
To gange dagligt betyder, at du skal tage medicinen med cirka 12 timers mellemrum. Hvis du skal tage din medicin mere end to gange dagligt, skal du fordele tidspunkterne så jævnt som muligt over dagen.
Det er lettest at huske medicinen, hvis du har en daglig rutine for, hvornår du tage den.
Se i indlægssedlen, om der gælder noget særligt for din medicin. Om du fx skal tage den lige før sengetid eller mellem to måltider. Spørg apoteket eller lægen hvis du er i tvivl.
Hvis du tager flere lægemidler samtidigt skal du huske at spørge, om du kan bruge dem samtidigt, eller om der skal gå nogle timer imellem. Nogle lægemidler påvirker nemlig hinanden, hvilket enten kan forstærke eller svække virkningen. Det kaldes interaktioner. Læs mere om interaktioner
Det er forskelligt fra et lægemiddel til et andet, om det skal tages sammen med mad. Du kan læse om det i indlægssedlen eller spørge apoteket eller lægen. Indtag af mad sammen med medicinen kan i nogle tilfælde forsinke eller nedsætte optagelsen af medicinen i kroppen og dermed påvirke virkningen. Hvis det gælder din medicin, skal du tage den før mad eller forskudt mellem måltiderne. Andre lægemidler skal du helst tage sammen med mad for fx at undgå maveirritationer. Læs mere i artiklen om mad og medicin
Lægemidler og fødevarer kan i nogle tilfælde påvirke hinanden, og give anledning til bivirkninger. Mælkeprodukter kan fx nedsætte virkningen af nogle antibiotika. Læs mere i artiklen om mad og medicin
Hvis du eksempelvis ophører en antibiotikabehandling før tid, risikerer du, at infektionen blusser op igen, og bakterierne bliver modstandsdygtige. Andre medicinske behandlinger kan du stoppe, så snart du har det bedre (fx smertebehandling). Spørg altid lægen, hvis du vil stoppe en behandling før den planlagte tid.
Alle lægemidler kan give bivirkninger. Nogle bivirkninger er mere almindelige end andre. De kan også variere meget fra person til person. Læs i indlægssedlen eller spørg apoteket eller lægen om mulige bivirkninger ved din medicin. Fortæl lægen og apoteket om eventuelle allergiske reaktioner, du er tilbøjelig til at få i forbindelse med nogle lægemidler. Læs mere om bivirkninger
Trafikfarlig medicin er mærket med en rød advarselstrekant. Til gruppen af trafikfarlig medicin hører fx sove- og nervemedicin, stærk smertestillende medicin. Det er individuelt, hvordan man bliver påvirket af medicin. Derfor kan anden medicin kan også være trafikfarlig, selv om den ikke er mærket med en trekant. Læs indlægssedlen eller spørg på apoteket eller lægen. Læs mere om trafikfarlig medicin
Nogle lægemidler kan give komplikationer, hvis de bruges for længe. Ved at bruge fx antibiotika i lang tid kan du risikere, at bakterierne bliver modstandsdygtige. Kontakt lægen, hvis du ikke synes, at dine symptomer er forsvundet.