Læs indlægssedlen grundigt
Alle lægemidler er forsynet med en indlægsseddel – her står blandt andet, hvordan medicinen skal opbevares. Læs altid indlægssedlen inden brug.
Medicin skal opbevares forsvarligt og uden for børns rækkevidde. Ellers risikerer du, at børn kommer til skade. Det er også vigtigt at opbevare medicinen under korrekte forhold som fx temperatur, ellers risikerer du, at medicinen mister sin virkning.
Alle lægemidler er forsynet med en indlægsseddel – her står blandt andet, hvordan medicinen skal opbevares. Læs altid indlægssedlen inden brug.
Medicinskabet skal placeres højt oppe, hvor børn ikke kan nå. Medicin, der skal opbevares i køleskab, skal også stå et børnesikret sted.
Husk, at for gammel medicin og medicin, som du ikke længere har brug for, altid kan afleveres på apoteket.
Du skal opbevare medicin sikkert og utilgængeligt for børn, da medicin udgør en stor forgiftningsrisiko. Små børn putter ting i munden – også medicin.
Større børn udsættes for forgiftningsfare, hvis de selv doserer medicin eller eksperimenterer med medicin. Derfor er det meget vigtigt, at medicinen opbevares utilgængeligt for børn.
Eksempler på særlig farlig medicin er jerntabletter, sovemedicin, hjertemedicin, smertestillende, beroligende medicin, malariamedicin og antidepressiv medicin.
På www.kemiibørnehøjde.dk beskriver Miljøstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, hvordan medicin og kemikalier skal opbevares i hjemmet.
De fleste uheld kan forebygges:
Er uheldet ude, skal du:
Og husk: Har barnet spist ætsende stoffer, må du aldrig få barnet til at kaste op.
Du bør kun forsøge at få barnet til at kaste op, hvis det har spist et stærkt giftigt stof, som ikke er ætsende. Det gælder dog ikke, hvis barnet er bevidstløst eller bevidsthedssløret.
Og husk: Har barnet spist ætsende stoffer, må du aldrig få barnet til at kaste op.
Har barnet spist et ætsende eller irriterende stof, er det en god ide straks at give et glas væske (fx mælk eller vand) for at skylle og fortynde. Giv dog aldrig mere end et glas.
Symptomer på forgiftning viser sig ikke altid med det samme. For de fleste typer af medicin dukker tegn på forgiftning op inden for et par timer. For andre typer af medicin opstår symptomerne først senere. Efter indtagelse af for store mængder af fx paracetamol vil symptomerne på forgiftning ofte først vise sige efter 1-2 døgn.
Se ikke tiden an, hvis du har mistanke om, at der er sket en forgiftning. Medbring altid produktet, medicinglasset, emballagen, plantedele eller lignende, hvis du tager til lægen eller på skadestuen.
Ved åndedrætsbesvær, sløvhed, bevidstløshed eller kramper skal du ringe 112 og give førstehjælp.
Giftlinjen er en landsdækkende telefonrådgivning, hvor du kan få råd og hjælp i tilfælde af forgiftninger. Rådgivningen kommer fra læger og sygeplejersker, der er særligt uddannede inden for netop dette område.
Deres vigtigste opgaver er at vurdere, om giftindtagelsen er farlig og at give råd om førstehjælp og henvisning til eventuelt videre behandling.
Du kan ringe til Giftlinjen på telefon 82 12 12 12 hele døgnet.
Du kan få mere information på Giftlinjen