Chat with us, powered by LiveChat Medicin er til personlig brug – del ikke med andre
Medicin

Medicin er til personlig brug

Medicin kan virke forskelligt på forskellige personer. Derfor er din medicin kun til dig – og andres medicin er kun til dem.

Medicin virker forskelligt fra person til person

Der er flere faktorer, der har betydning for, hvordan medicin virker i kroppen. Disse faktorer er knyttet til dig, der tager medicinen. Det er ikke sikkert, at du får den samme virkning af at tage en slags medicin, som en anden person vil få. Måske vil du endda få mange bivirkninger eller blive forgiftet, særligt hvis du har andre sygdomme og også bruger anden medicin.

Samme sygdom og symptomer - forskellig medicin

Selvom du har samme sygdom eller symptomer som en pårørende, kan I have brug for forskellig medicin eller samme medicin men i en anden styrke eller dosis. 

Eksempelvis kan forhøjet blodtryk behandles med omkring 50 forskellige lægemiddelstoffer i forskellige kombinationer, styrker og doser. Så blodtryksmedicin er ikke bare blodtryksmedicin. Betablokkere til en person med astma kan fx give alvorligt åndedrætsbesvær.

Lad være med at bruge andres medicin, selvom du mener, at du har de samme symptomer.

Helbredsfaktorer

Din alder, vægt, helbreds- og ernæringstilstand kan have indflydelse på, hvordan din krop reagerer på den medicin, du tager. 

Det har betydning for, hvordan medicinen bliver optaget, fordelt, udskilt og dermed også på de forventede virkninger eller uventede bivirkninger.

Hvis du deler medicin med andre, vil de aldrig have samme fysik som dig. Det betyder, at virkninger og bivirkninger kan være helt anderledes.

Etniske faktorer

Racemæssige forhold kan have stor betydning for, hvordan du omsætter medicin og andre stoffer i kroppen. Derfor kan der også være stor forskel på effekt og bivirkninger af samme lægemiddel i samme dosis til personer med forskellig racemæssig baggrund.
 
Nogle afroamerikanere har nedsat effekt af flere typer ACE-hæmmere (blodtryksmedicin), og de har derfor brug for en højere dosis får at opnå samme effekt som hos kaukasiere.

Nogle asiatiske personer mangler fx et af de enzymer, der nedbryder alkohol. Det gør, at de bliver mere påvirkede af alkoholiske drikkevarer.

Andre faktorer

Medicin kan vekselvirke med fødevarer, kosttilskud, alkohol eller andre former for medicin og fremkalde virkninger eller bivirkninger, som du normalt ikke oplever, når du tager medicinen alene.
 
Bruger du andres medicin har lægen og apoteket ikke mulighed for at rådgive dig og vælge medicin, der passer sammen med din kost, brug af kosttilskud, naturlægemidler og anden medicin. 

Dosering er individuel

Når en læge sætter en medicinsk behandling i gang, vurderer lægen, om du har brug for en standarddosering, eller om der er brug for at dosere i forhold til alder, vægt, anden medicin osv.
 
Når du har været i behandling et stykke tid, vil du som regel blive spurgt om dine symptomer, bedringer eller forværringer i din tilstand. Lægen kan bruge dine svar til at justere dosis af din medicin eller måske vælge et helt andet lægemiddel til dig.

Lægen kan dosere medicin efter målemetoder

I nogle tilfælde doserer lægen medicinen på baggrund af koncentrationsmålinger i blodet. Lægen kan også justere medicinen efter de virkning og bivirkninger, du får af medicinen.
 
Medicin, der fx indeholder lithium, phenytoin og digoxin, doserer lægen ofte efter måling af blodkoncentration.
 
Medicin, der nedsætter blodtrykket, doserer lægen ud fra måling af blodtrykket. Medicin mod forhøjet blodsukker doserer lægen ved måling af blodsukkeret.

Gør som lægen siger

Husk altid at følge lægens ordination og lad være med at bruge andres medicin, selvom du mener, at du har de samme symptomer.

Ved at bruge medicin, som er ordineret til en anden, selv håndkøbsmedicin, risikerer du i nogle tilfælde at få bivirkninger, som måske er værre end den lidelse, du har i forvejen.