Artboard 1
Medicin

Skal dit barn have medicin i børnehaven eller skolen?

Hvis dit barn skal have medicin i skolen eller daginstitutionen, så er det vigtigt, at personalet får de rigtige instruktioner på forhånd. Også på skrift.

Et nødvendigt onde

Et barn med længerevarende eller kronisk sygdom skal helst have sin medicin hjemme. Det er lettest, mest praktisk og tryggest for alle parter. Men i sjældne tilfælde kan børn alligevel have behov for at få medicin i det tidsrum, de er i dagtilbud, skole eller fritidsordning. 

Eksempler på sygdomme med fast medicingivning er astma og epilepsi. Eksempler på akut opståede behov for medicin er feberkramper og kraftig allergisk reaktion.

Ikke-uddannet personale

Hvis dit barn har brug for medicin i løbet af dagen, så skal du huske, at personalet i dagtilbud, skoler og fritidsordninger ikke har en sundhedsfaglig uddannelse: Derfor er der brug for en oplæring og en grundig vejledning i at give medicinen - ikke mindst på skrift.

Medicinens pakning skal desuden forsynes med barnets navn, samt hvad medicinen anvendes til og i hvilke doser.

Husk, at der kan være udskiftning eller opstå sygdom blandt personalet i institutionen, så det er ikke nok, at der er en enkelt medicinansvarlig voksen.

Forudse problemerne

Derfor er et godt råd at få alle tænkelige vejledninger og instruktioner ned på skrift. Lav eventuelt flere kopier af instruktionerne. En til de voksne på kontoret, og en, der følger barnet, for eksempel i en rygsæk. 

Og husk ikke mindst at skrive forældrenes telefonnummer både her og der: Skal medicinen gives på en udflugt, så kan den ansvarlige voksne ikke bare lige gå ind på kontoret og slå dit telefonnummer op.

Er der tale om en længerevarende eller kronisk medicinbehandling, så lav et skema, hvor personalet kan registrere, at de har givet barnet medicinen.

Ellers hold barnet hjemme

Hvis dit barn skal have medicin i en kortere periode for en smitsom infektion eller smerter, kan du ikke forvente, at personalet giver barnet medicin.

Børn, der kan smitte, skal holdes hjemme, til de ikke længere smitter. Eksempler på smitsomme sygdomme er diarré, børneorm, øjenbetændelse og skoldkopper.

Kilde: Sundhedsstyrelsens skrivelse om medicingivning til børn i dagtilbud, skoler og skolefritidsordninger