Artboard 1
Medicin

Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt at tage min blodfortyndende medicin?

Blodfortyndende medicin kan forebygge blodpropper. For at få den bedste behandling er det vigtigt, at man ikke får for meget eller for lidt medicin.

For meget eller for lidt blodfortyndende medicin?

Hvis du får for meget blodfortyndende medicin (overdosering), får dit blod sværere ved at størkne. Dette betyder, at selv små blødninger, fx efter slag, er svære at stoppe. Du får også lettere blå mærker.

Får du for lidt blodfortyndende medicin (underdosering) kan det betyde, at der er en større risiko for nye blodpropper.

Glemmer du at tage en enkelt dosis af din blodfortyndende medicin, bør du ikke tage dobbeltdosis som erstatning. 

Får jeg den rigtige dosis?

Doseringen af blodfortyndende medicin er individuel. Lægens doseringsforslag er nøje tilpasset den enkelte person. Det betyder, at den mængde medicin, der giver optimal blodfortynding hos en person, kan betyde overdosering hos en anden. Derfor er det meget vigtig at tage medicinen, som lægen har skrevet eller sagt.

Hvis du har svært ved at huske at tage din medicin, kan du bruge apotekets medicinhusker. 


Aldrig dobbeltdosis!

Glemmer du en enkelt dosis af din blodfortyndende medicin, bør du som udgangspunkt ikke tage dobbeltdosis som erstatning. 

Præcis, hvad du skal gøre, når du opdager, at du har glemt en dosis, kommer an på, hvilken medicin, du tager. 

Tager du medicin med:

warfarin (fx Marevan®) eller phenprokoumon (fx Marcoumar®)

Tag ikke dobbeltdosis som erstatning. Disse typer blodfortyndende medicin virker i lang tid: Fra 3 til 14 dage, så en glemt dosis blodfortyndende medicin har ikke større betydning for behandlingen. Hvis du glemmer at tage flere doser, bør du kontakte din læge.

acetylsalicylsyre (fx Hjertemagnyl®) 

En glemt tablet har ikke større betydning for behandlingen. Tag næste dosis som normalt og undlad at tage dobbeltdosis som erstatning for glemte doser. 

dipyridamol (fx Persantin®/Asasantin®) eller clopidogrel (fx Plavix®)

Hvornår opdager du, at du har glemt din medicin? Er der længere end 12 timer til næste dosis, skal du tage den glemte dosis nu. Er der mindre end 12 timer til næste dosis, skal du springe den glemte dosis over. Tag aldrig dobbeltdosis! 

dabigatranetexilat (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®) eller rivaroxaban (Xarelto®)

Tag din dosis, når du opdager, at du har glemt den. Med mindre der er under 6 til 12 timer til næste dosis. Tag næste dosis til sædvanlige tidspunkt, og fortsæt som normalt. Du må aldrig tage dobbeltdosis! Glemmer du flere doser, bør du kontakte lægen.

ticagrelor (Brilique®)

Tag næste dosis som normalt.

prasugrel (Efient®) 

Tag din dosis, når du opdager, du har glemt den - så længe du opdager det samme dag. 

Har du glemt en hel dag, så vent til næste dag og tag den sædvanlige dosis. Du bør aldrig tage dobbeltdosis, som erstatning for glemte doser.