Chat with us, powered by LiveChat Hvad sker der, når du tager to slags medicin på en gang?
Medicin

Hvad sker der, når du tager flere slags medicin på en gang?

Medicin påvirker medicin. Her er, hvad du skal være opmærksom på, hvis du tager flere slags medicin på en gang.

Lægemiddel-interaktioner

Mange mennesker får ofte flere forskellige slags medicin på en gang. Patienter med forhøjet blodtryk får ofte medicin, der nedsætter blodtrykket på forskellige måder for at opnå en bedre virkning.

Ofte virker de forskellige slags medicin uafhængigt af hinanden. I en del tilfælde kan indtagelsen af et lægemiddel dog påvirke eksempelvis den hastighed, hvormed et andet lægemiddel nedbrydes i kroppen. Derved forstærkes eller formindskes virkningen eller bivirkninger af det andet lægemiddel. Dette kaldes lægemiddel-interaktioner.

Det er vigtigt at informere lægen om al medicin, man tager - også håndkøbsmedicin!

Udskillelse via leveren

Medicin, fx i form af tabletter, optages via mave-tarm-kanalen til blodet og føres rundt i kroppen til det sted, hvor det skal virke. Undervejs løber blodet igennem leveren, hvor enzymer nedbryder en stor del af medicinen, som så nemmere kan udskilles fra kroppen.

Flere slags medicin kan øge nedbrydning i leveren

Nogle lægemidler kan påvirke de enzymer i leveren, som sørger for at nedbryde lægemidler. Det kan betyde, at det ene lægemiddel nedbrydes for hurtigt, og du ikke når at få den fulde virkning, inden det er ude af kroppen igen. Det kan føre til, at lægen skal justere dosering herefter for at opnå den ønskede effekt.

Et eksempel er kombinationen af medicin, der indeholder digoxin, som bruges ved forstyrrelser i hjerterytmen, og naturlægemidler med perikon.

Perikon øger udskillelsen af digoxin, så digoxin-dosen må sættes op for at opnå samme virkning. Stopper du med at tage perikon, skal dosis sættes ned igen for at undgå forgiftning med digoxin. Justeringer af dosis skal altid ske sammen med lægen.

Flere slags medicin kan hæmme nedbrydning i leveren

Det ene lægemiddel kan også have modsat effekt og altså hæmme enzymerne, så det andet lægemiddel ikke bliver nedbrudt, og derfor er længere tid i kroppen.

Herved kan der opstå en forstærket eller forlænget virkning.

Et eksempel er medicin med carbamazepin, som bruges til behandling af epilepsi. Visse former for antibiotika hæmmer nedbrydningen af carbamazepin. Herved kan der opstå en uventet kraftig virkning og risiko for bivirkninger af carbamazepin.

Udskillelse via nyrerne

Medicin, der ikke omsættes i leveren, bliver ofte udskilt uforandret gennem nyrerne. Det kan ske, at to slags medicin indtaget på samme tid ’konkurrerer’ om at blive udskilt. Den medicin, der ikke bliver udskilt så hurtigt, som det plejer, kan nu ophobes i kroppen. Herved kan der opstå en øget virkning og evt. bivirkninger.

Flere slags medicin kan hæmme optagelsen i blodet

I visse tilfælde kan samtidig indtagelse af flere slags medicin forhindre medicinen i at blive optaget i blodet. Det skyldes, at nogle lægemidler nedsætter eller øger optagelsen fra mave-tarm-kanalen til blodbanen.

Jern og syreneutraliserende midler er et godt eksempel. Syreneutraliserende midler indeholder gerne metalforbindelser, som fx aluminium og magnesium. Begge metaller danner et uopløseligt kompleks med jern, som er for stort til at komme gennem tarmvæggen og over i blodet. Det nedsætter optagelsen af jern. I dette tilfælde kan problemet løses ved at indtage tabletterne med 1-2 timers mellemrum.

Det er en god idé at tale med lægen eller apoteket om, hvorvidt der noget af din medicin, der skal tages forskudt af hinanden. 

Spørg lægen eller apoteket, om din medicin skal tages forskudt fra jerntilskud og syreneutraliserende medicin.
Spørg lægen eller apoteket, om din medicin skal tages forskudt fra jerntilskud og syreneutraliserende medicin.

Når to slags medicin forstærker hinanden

Forskellig slags medicin kan også positivt forstærke hinandens virkning. 

Det udnyttes bl.a. i behandlingen af forhøjet blodtryk, hvor der ofte gives flere typer af medicin i kombination for at opnå en bedre effekt.

Informer lægen eller apoteket

Som det ses af eksemplerne ovenfor, er der mange muligheder for, at medicin kan påvirke hinanden. 

Derfor er det vigtigt, at personen, der tager medicinen selv hjælper til for at undgå uønskede bivirkninger og interaktioner: Informer selv din læge eller apoteket om den medicin, du tager i forvejen – også selv om det er håndkøbsmedicin, naturlægemidler, kosttilskud eller stærke vitaminer og mineraler.

Naturlægemidler på vægt
Det er ikke kun lægemidler, der kan påvirke hinandens effekt. Hvis du tager håndkøbsmedicin, kosttilskud og naturlægemidler, kan du spørge på apoteket, om det har betydning for din behandling.