Chat with us, powered by LiveChat Kommer der medicin i modermælken, når du ammer?
Medicin

Må du tage medicin, mens du ammer?

Hvis du tager medicin, mens du ammer dit barn, så kommer der også medicin i modermælken. Få en række gode råd her.

Medicin i modermælken

Tager du medicin, mens du ammer dit barn, så vil en del af næsten alle typer medicin ende i modermælken – i større eller mindre grad.
 
Koncentrationen af medicin i modermælken vil oftest være meget lavere end i morens blod. I praksis er det sjældent, at medicin i så små mængder vil påvirke barnet. Enkelte typer af medicin kan dog være skadelige for spædbørn, så er er en risiko for, at barnet kan tage skade eller opleve bivirkninger. 

Et spædbarns lever og nyrer er endnu ikke fuldt udviklede, og derfor er barnet ikke i stand til at nedbryde og udskille medicinen lige så effektivt som voksne. derfor kan selv små mængder medicin i modermælken være skadelige.

Fortæl altid at du ammer

Du må ikke gå ud fra, at din læge eller apoteket ved, at du ammer. Heller ikke selv om du tidligere har nævnt det.
  • Tager du medicin under graviditeten: Spørg din læge, om du må fortsætte, når du skal til at amme.
  • Får du brug for medicin, mens du ammer: Husk at sige til din læge, at du ammer.
  • Køber du håndkøbsmedicin: Husk at sige på apoteket, at du ammer.
  • Læs altid indlægssedlen grundigt.
  • Du må gerne tage vitaminpiller og jerntilskud, selvom du ammer.

Når medicin er nødvendig

I visse tilfælde kan det være nødvendigt at tage medicin, selv om man ammer. Noget medicin kan man sagtens kombinere med amning, og noget medicin må man ikke tage samtidig med, at man ammer. 

I mange tilfælde kan lægen tilpasse behandlingen, så du kan tage den, selvom du ammer. Et eksempel kan være, at du ammer dit barn før barnets lange lur og tager din medicin, når du er færdig med at amme. På den måde er meget af medicinen ude af kroppen og dermed også modermælken, inden du ammer dit barn igen.

Som hovedregel er det sikkert at bruge medicin, som smøres på kroppen (fx creme mod eksem), inhaleres (fx astmamedicin) eller som kun virker på dele af kroppen (fx øjendråber) i ammeperioden. Du bør dog som regel undgå medicin, som smøres direkte på brystvorterne i ammeperioden. 

Tal altid med lægen

Du skal altid drøfte dit medicinforbrug i ammeperioden med lægen. Lægen vil ud fra forskellige kriterier som medicindosis, varighed af behandling, hvor ofte der ammes samt barnets alder og vægt, vurdere, hvilken behandling der er bedst for dig og dit barn. 
 
Tager du medicin, mens du ammer, er det vigtigt, at du observerer om dit barn påvirkes af medicinen. Bivirkninger kan vise sig i form af fx trøske, ændret søvnbehov, dårlig mave og dårligere sutteevne.
 
Du skal også kontakte lægen, hvis du observerer, at dit barn påvirkes af medicinen.
Mor holder sin baby
Medicinens indlægsseddel, apoteket eller lægen kan give dig svar på, om du må tage medicin, når du ammer. Har du brug for at tage medicin fast, skal du lægge en plan om dosering, skift af medicin mv. sammen med lægen.

Skadelig medicin og amning

Nogle gange kan det være nødvendigt at tage medicin, som kan være skadeligt for et ammende barn. Det betyder, at amningen skal afsluttes. Andre gange er det tilstrækkeligt at afbryde amningen i den periode, hvor du tager medicinen. 
  • Hvis det er muligt, så malk små portioner modermælk ud og frys dem ned, før du begynder på medicinen.
  • Supplér den optøede modermælk med modermælkserstatning, mens du tager medicin.
  • Fortsæt udmalkningen, mens du tager medicin, så mælkeproduktionen ikke stopper. Kassér den udmalkede modermælk.

Håndkøbsmedicin – spørg apoteket!

Det meste medicin, som fås i håndkøb, er sikkert at bruge samtidig med amning. Der er dog undtagelser som fx allergimedicin og medicin mod transportsyge. Husk derfor at spørge på apoteket, om du kan bruge håndkøbsmedicinen, når du ammer.  Så kan du – og dit barn - være trygge ved at anvende medicinen.
Spørg apoteket
Apoteket står klar til at rådgive dig om medicin, kosttilskud og amning.