Chat with us, powered by LiveChat Mad og medicin - en farlig eller gavnlig kombination?
Medicin

Mad og medicin

Mad og drikke kan påvirke din medicin. Læs indlægssedlen eller spørg hos lægen eller på apoteket, om du skal være særlig opmærksom i forhold til din medicin.

Hvordan påvirker mad og drikke din medicin?

Mad og drikke kan få medicinens effekt til at ændre sig. 

Det kan både føre til risiko for bivirkninger og måske endda forgiftninger, og det kan føre til, at behandlingen med medicinen slet ikke har den ønskede effekt.

Det er oftest optagelsen, fordelingen, nedbrydningen og udskillelsen af medicin, der kan påvirkes af mad og drikke.
 
Graden af mad og drikkevarers påvirkning afhænger af mængden, måltidets sammensætning og tidsintervallet mellem mad og medicin.

Mad og medicin sammen ændrer biotilgængeligheden

Biotilgængelighed er en målestok for, hvor stor en procentdel af medicinen, der reelt kommer til at virke i kroppen. Meget medicin nedbrydes nemlig allerede i mavesækken eller tarmene og giver ingen effekt.

Kombinationen af mad og medicin kan påvirke medicinens biotilgængelighed, især ved tabletter, kapsler eller opløsninger, som du synker.

Mad og drikke kan få medicinens effekt til at ændre sig.

Mad og medicin samtidigt

Noget medicin skal tages sammen med mad for bedre at blive optaget i kroppen.

Det sikrer, at medicinen bliver længere tid i maven, så kroppen får mere tid til at få medicinen over i blodet. 

For noget medicin kan maden i maven også forhindre mavegener. Det gælder fx tabletter mod muskel- og ledsmerter (fx ibuprofen og acetylsalicylsyre).

Det meste medicin kan dog tages uafhængigt af mad, men ofte er det nemmere at huske medicinen, hvis du tager den i forbindelse med måltiderne.

Medicin på tom mave

Hvis apoteket, lægen eller indlægssedlen angiver, at du skal tage medicinen fastende eller på tom mave, så skal det generelt forstås som 1 time før eller 2 timer efter et måltid.
 
Årsagen til, at du ikke må tage visse lægemidler sammen med mad kan være, at maden forhindrer lægemidlet i at blive optaget i blodet og dermed komme det rette sted hen i kroppen for at virke.
 
Der kan gælde særlige forhold for visse lægemidler fx lægemidlet alendronat mod knogleskørhed, som skal tages på tom mave, mindst 1 time før morgenmad/drikkevarer, anden medicin og kosttilskud – blot med et stort glas vand.

Medicin i forbindelse med maden

Der findes eksempler på medicin, hvor det anbefales, at det tages i forbindelse med mad. Det er fx medicin mod sukkersyge. Dette for at undgå bivirkninger, der påvirker fordøjelsen.

Medicin mellem måltiderne

Noget medicin skal tages mellem måltiderne. Det gælder for medicin, som nedsætter produktion af syre i maven. Medicinen skal tages mellem to måltider eller en time før et måltid, fordi produktionen af mavesyre er meget høj, når der ingenting er i maven, og maven forbereder sig på næste måltid.

Dårlige kombinationer af mad og medicin

Forskellige typer af mad kan også have forskellig indflydelse på, hvordan din medicin virker. Der findes en lang række lægemidler, hvis virkning påvirkes betydeligt af bestemte fødevarer.

Her er blot nogle få eksempler:

  • Tetracyklin (antibiotika) må ikke tages sammen med mælkeprodukter. Kalken i mælkeprodukterne binder sig til tetracyklin og nedsætter medicinens virkning. Tager du medicinen forskudt fra et måltid (2 timer eller mere), er der ingen problemer.
  • Simvastatin mod forhøjet kolesterol må ikke tages sammen med større mængder af grapefrugtjuice. Grapefrugtjuice øger mængden af medicin, der optages i kroppen.
  • Warfarin til forebyggelse af blodpropper må ikke tages sammen med mad og drikke, der indeholder store mængder K-vitamin, da K-vitamin nedsætter warfarins effekt.

FAQ om medicin og fiskeolie og fiberkosttilskud

  • Det er mængden af fiskeolie og fibre, der afgør om de kan tages ved siden af din lægeordinerede medicin. Du kan godt spise fiskeolie, svarende til at du spiser fisk en gang eller to om ugen. På samme måde vil du kunne supplere med fiberprodukt som et kosttilskud, i de doser der er angivet på pakningen. For at få fuldt udbytte af den lægeordinerede medicin og kosttilskuddet, er det dog altid en god idé at orientere din læge om kosttilskuddet, næste gang du skal have fornyet din recept. Både fiskeolie og fiberprodukter kan påvirke kolesteroltallet, blodtrykket og blodets evne til at størkne. Påvirkningen er imidlertid afhængig af mængden af fiskeolie og kostfibre. Store mængder fibre vil kunne optage en del af din medicin, så du ikke udnytter de doser, din læge har ordineret til dig. Fiskeolie findes som naturlægemiddel, hvor doserne er 2-3 gange så høje, som hvis du spiser fisk et par gange om ugen. Det kan påvirke kolesteroltallet og give dig en ekstra effekt af Hjertemagnyl. Spørg på dit lokale apotek, hvis du er i tvivl om de rette doser.