Chat with us, powered by LiveChat Mad og medicin - en farlig eller gavnlig kombination?
Medicin

Mad og medicin

Mad og drikke kan påvirke din medicin. Læs indlægssedlen eller spørg hos lægen eller på apoteket, om du skal være særlig opmærksom i forhold til din medicin.

Hvordan påvirker mad og drikke din medicin?

Mad og drikke kan få medicinens effekt til at ændre sig. 

Det kan både føre til risiko for bivirkninger og måske endda forgiftninger, og det kan føre til, at behandlingen med medicinen slet ikke har den ønskede effekt.

Det er oftest optagelsen, fordelingen, nedbrydningen og udskillelsen af medicin, der kan påvirkes af mad og drikke.....
 
Graden af mad og drikkevarers påvirkning afhænger af mængden, måltidets sammensætning og tidsintervallet mellem mad og medicin.

Mad og medicin sammen ændrer biotilgængeligheden

Biotilgængelighed er en målestok for, hvor stor en procentdel af medicinen, der reelt kommer til at virke i kroppen. Meget medicin nedbrydes nemlig allerede i mavesækken eller tarmene og giver ingen effekt.

Kombinationen af mad og medicin kan påvirke medicinens biotilgængelighed, især ved tabletter, kapsler eller opløsninger, som du synker.

Mad og drikke kan få medicinens effekt til at ændre sig.

Apoteket fortæller om interaktioner mellem medicin og og mad.

Hør apoteket fortælle om, hvordan medicin, kosttilskud, mad og drikkevarer kan påvirke hinandens effekt. Hvad skal du være opmærksom på? Og hvor kan du finde hjælp?

Interaktioner - når medicin påvirker hinanden

Når man er i medicinbehandling kan man nogen gange få behov for at tage to eller flere forskellige lægemidler samtidigt. Medicinen kan påvirke hinanden, og man taler om, at der opstår interaktion mellem lægemidler, når de enten forstærker eller reducerer hinandens virkning.

Interaktion kan også opstå mellem receptpligtig medicin, håndkøbsmedicin, naturlægemidler og kosttilskud. Derfor er det altid vigtigt at informere din læge og apoteket, hvis du tager anden medicin f.eks. købt i håndkøb eller kosttilskud og naturlægemidler ved siden af medicinen.

Dit lokale apotek kan altid rådgive dig om interaktioner mellem de lægemidler, du bruger. Og det vil også altid fremgå af medicinens indlægsseddel.

Alkohol og den mad, du spiser, kan også have indflydelse på medicinens virkning. Eksempelvis kan effekten af visse typer blodfortyndende medicin formindskes, hvis du begynder at spise mad, der har et højt indhold af K-vitamin.

Derfor bør du altid tale med din læge, hvis du planlægger store kostændringer samtidigt med, at du er i behandling med medicin. 

På apoteket kan du altid få rådgivning om, hvilke mad- og drikkevarer der kan påvirke medicinens effekt. Det vil også altid fremgå af medicinens indlægsseddel. Nogen interaktioner kan udnyttes positivt f.eks., hvis to eller flere lægemidler hjælper hinanden med det, der skal behandles.

Andre interaktioner er negative, og dem skal du være særligt opmærksom på.

F.eks. kan samtidig brug af ibuprofen og blodfortyndende medicin have en uønsket effekt på virkningen. 

Interaktioner kan nogle gange forebygges, hvis man tager det, der interagerer med hinanden forskudt. Det kan f.eks. være, at man tager en særlig type antibiotika samtidigt med mælkeprodukter og kalkholdigt tilskud.

I andre tilfælde kan det også være muligt at erstatte et lægemiddel med en anden type medicin, som ikke interagerer.

På apoteket er vi specialuddannede i lægemidlers interaktioner, og derfor kan du altid spørge os, hvis du er i tvivl, om flere slags medicin må tages sammen. Du kan også finde information om lægemidlers interaktioner på vores hjemmeside apoteket.dk.

Mad og medicin samtidigt

Noget medicin skal tages sammen med mad for bedre at blive optaget i kroppen.

Det sikrer, at medicinen bliver længere tid i maven, så kroppen får mere tid til at få medicinen over i blodet. 

For noget medicin kan maden i maven også forhindre mavegener. Det gælder fx tabletter mod muskel- og ledsmerter (fx ibuprofen og acetylsalicylsyre).

Det meste medicin kan dog tages uafhængigt af mad, men ofte er det nemmere at huske medicinen, hvis du tager den i forbindelse med måltiderne.

Medicin på tom mave

Hvis apoteket, lægen eller indlægssedlen angiver, at du skal tage medicinen fastende eller på tom mave, så skal det generelt forstås som 1 time før eller 2 timer efter et måltid.
 
Årsagen til, at du ikke må tage visse lægemidler sammen med mad kan være, at maden forhindrer lægemidlet i at blive optaget i blodet og dermed komme det rette sted hen i kroppen for at virke.
 
Der kan gælde særlige forhold for visse lægemidler fx lægemidlet alendronat mod knogleskørhed, som skal tages på tom mave, mindst 1 time før morgenmad/drikkevarer, anden medicin og kosttilskud – blot med et stort glas vand.
Godmorgen - tag din medicin, når vækkeuret ringer
Skal du tage din medicin på tom mave, betyder det oftest 1 time før eller 2 timer efter et måltid. I visse tilfælde skal det være om morgen for, at medicin virker bedst.

Medicin i forbindelse med maden

Der findes eksempler på medicin, hvor det anbefales, at det tages i forbindelse med mad. Det er fx medicin mod sukkersyge. Dette for at undgå bivirkninger, der påvirker fordøjelsen.

Medicin mellem måltiderne

Noget medicin skal tages mellem måltiderne. Det gælder for medicin, som nedsætter produktion af syre i maven. Medicinen skal tages mellem to måltider eller en time før et måltid, fordi produktionen af mavesyre er meget høj, når der ingenting er i maven, og maven forbereder sig på næste måltid.

Dårlige kombinationer af mad og medicin

Forskellige typer af mad kan også have forskellig indflydelse på, hvordan din medicin virker. Der findes en lang række lægemidler, hvis virkning påvirkes betydeligt af bestemte fødevarer.

Her er blot nogle få eksempler:

  • Tetracyklin (antibiotika) må ikke tages sammen med mælkeprodukter. Kalken i mælkeprodukterne binder sig til tetracyklin og nedsætter medicinens virkning. Tager du medicinen forskudt fra et måltid (2 timer eller mere), er der ingen problemer.
  • Simvastatin mod forhøjet kolesterol må ikke tages sammen med større mængder af grapefrugtjuice. Grapefrugtjuice øger mængden af medicin, der optages i kroppen.
  • Warfarin til forebyggelse af blodpropper må ikke tages sammen med mad og drikke, der indeholder store mængder K-vitamin, da K-vitamin nedsætter warfarins effekt.
Mælk indeholder molybdæn
Mælkeprodukter er typiske eksempler på fødevarer, der kan påvirke din medicins effekt. Læs i indlægssedlen eller spørg på apoteket, om din medicin må tages sammen med mælkeprodukter.