Chat with us, powered by LiveChat ACE-hæmmere gør livet lettere for dit hjerte
Medicin

ACE-hæmmere

ACE-hæmmere er en gruppe af medicin, som bruges til at regulere blodtrykket. ACE-hæmmere udvider blodkarrene, så blodtrykket nedsættes og hjertets arbejde bliver lettere.

Hvad bruges ACE-hæmmere til?

ACE står for Angiotensin Converting Enzyme. En ACE-hæmmer hæmmer dette enzym, som sørger for, at det inaktive angiotensin I omdannes til det aktive angiotensin II. Angiotensin II virker sammentrækkende på blodkarrene, og når kroppen danner mindre angiotensin II, slapper blodkarrene af, og blodtrykket falder, ligesom hjertets arbejdsbelastning falder.

ACE-hæmmere virker mod forhøjet blodtryk. Har du diabetes, lider af iskæmisk hjerte-sygdom, hjertesvigt eller kronisk nyresygdom, er du god sandsynlighed for, at du er i behandling med en ACE-hæmmer.

ACE-hæmmere fås også i kombination med vanddrivende medicin og calciumantagonister, som også virker mod hjerte-kar-sygdomme.


Behandling med ACE-hæmmere

Påvirkningen af ACE-hæmmere er forskelligt fra person til person, og behandlingen med lægemidlet starter oftest med en lav dosis, som lægen gradvist justerer op efter, indtil du får den ønskede effekt. 

Lige når du starter på ACE-hæmmere, kan dit blodtryk falde så hurtigt, at du bliver svimmel. Hold dig derfor til rolige aktiviteter i hjemmet de første dage, du tager medicinen.


Bivirkninger ved ACE-hæmmere

ACE-hæmmere har som regel få bivirkninger.

En af de hyppigste bivirkninger er vedvarende tør irritativ hoste, som kan opstå både tidligt og sent i forløbet. Hostemedicin har ingen effekt på denne hoste, men vil forsvinde, hvis du du holder op med at tage ACE-hæmmere. Husk, at du aldrig må stoppe med en medicinsk behandling uden først at have talt med lægen om det. Det vil som regel være nødvendigt at skifte til en anden type blodtryksmedicin - typisk en angiotensin II-receptor antagonist, hvis du oplever hoste-gener i forbindelse med brugen af ACE-hæmmere.

De hyppigste bivirkninger ved ACE-hæmmere:

 • Allergisk reaktion
 • Besvimelse
 • Depression
 • Diarré
 • Hjerteproblemer
 • Hoste
 • Hovedpine
 • Kraftesløshed
 • Kvalme
 • Mavesmerter
 • Sløret syn
 • Smagsforstyrrelser
 • Svimmelhed
 • Træthed.

ACE-hæmmere og brug af anden medicin

Brugen af ACE-hæmmere sammen med anden medicin kan ændre  effekten af enten ACE-hæmmeren eller den anden medicin. Det er derfor vigtigt, at du altid spørger din læge eller apoteket, før du tager anden medicin samtidigt. Dette gælder både for receptpligtig medicin, og medicin du køber i håndkøb.

Samtidig brug af smertestillende medicin af typen NSAID, som fx kan købes i håndkøb i form af ibuprofen og acetylsalicylsyre, kan påvirke virkningen af ACE-hæmmeren.

I indlægssedlen kan du altid se, hvilke kombinationer af lægemidler eller fødevarer der kan påvirke hinanden. Du kan også spørge på apoteket eller bruge servicen Medicinmix.

Interaktion mellem medicin
Anden medicin kan ændre effekten af ACE-hæmmere. Spørg lægen eller apoteket, før du tager anden medicin. Det gælder også håndkøbsmedicin som ibuprofen og acetylsalicylsyre.

ACE-hæmmere til gravide

Hvis du er gravid eller planlægger at blive gravid, bør du ikke anvende ACE-hæmmere, da der er risiko for, at medicinen skader fosteret.

Tal altid med din læge om, hvilken type blodtryksmedicin du skal have, hvis du er gravid eller planlægger graviditet.

Vær opmærksom på!

Da ACE-hæmmere bruges i behandling af sygdomme, der bl.a. kræver, at der er styr på blodtrykket, skal du gå til regelmæssig kontrol hos din læge.

Det kan også være en god idé selv at måle blodtrykket jævnligt. Du kan købe et digitalt blodtryksapparat på apoteket.