Artboard 1
Medicin

ACE-hæmmere

ACE-hæmmere er en gruppe af medicin, som bruges til at regulere blodtrykket. ACE-hæmmere udvider blodkarrene, så blodtrykket nedsættes og hjertets arbejde bliver lettere.

Hvad bruges ACE-hæmmere til?

ACE står for Angiotensin Converting Enzyme. En ACE-hæmmer hæmmer dette enzym, som i kroppen sørger for at det inaktive angiotensin I omdannes til det aktive angiotensin II. Angiotensin II virker sammentrækkende på blodkarrene. Når der dannes mindre angiotensin II afslappes blodkarrene og blodtrykket falder ligesom hjertets arbejdsbelastning mindskes.

ACE-hæmmere anvendes mod forhøjet blodtryk. Har du diabetes, lider du af iskæmisk hjerte-sygdom, hjertesvigt eller kronisk nyresygdom er du sandsynligvis også i behandling med en ACE-hæmmer.

Behandling med ACE-hæmmere

Følsomheden over for ACE-hæmmere er forskelligt fra person til person. Behandlingen starter oftest med en lav dosis, som gradvist justeres op efter aftale med din læge, indtil den ønskede effekt er nået.

Bivirkninger ved ACE-hæmmere

ACE-hæmmere har som regel få bivirkninger. En af de hyppigste bivirkninger er vedvarende tør irritativ hoste. Hosten kan opstå både tidligt og sent i forløbet. Hostemedicin har ingen effekt på denne hoste, men den forsvinder hvis behandlingen med ACE-hæmmere stoppes. 

Husk at du aldrig bør stoppe med en behandling uden først at have talt med lægen om det. Det vil som regel være nødvendigt at skifte til en anden type medicin hvis du oplever hoste-gener i forbindelse med brugen af ACE-hæmmere.

Andre bivirkninger ved ACE-hæmmere kan være:

  • Svimmelhed
  • Sløret syn
  • Kvalme
  • Kraftesløshed
  • Smagsforstyrrelser
  • Diarré
  • Mavesmerter
  • Der kan i sjældne tilfælde opstå en allergisk reaktion overfor det virksomme stof i ACE-hæmmere.

ACE-hæmmere og brug af anden medicin

Brugen af ACE-hæmmere sammen med anden medicin kan medføre, at effekten af enten ACE-hæmmeren eller den anden medicin påvirkes. Det er derfor vigtigt, at du altid spørger din læge eller apoteket, før du tager anden medicin samtidigt. Dette gælder både for receptpligtig medicin og medicin i håndkøb.
 
Samtidig brug af smertestillende medicin af typen NSAID, som fx kan købes i håndkøb i form af ibuprofen, kan nedsætte virkningen af ACE-hæmmeren.

I indlægssedlen kan du altid se hvilke kombinationer af lægemidler eller fødevarer, der kan påvirke hinanden. Du kan også spørge på apoteket eller bruge Medicinmix.


ACE-hæmmere til gravide?

Er du gravid bør du ikke anvende ACE-hæmmere, da der er øget risiko for påvirkning af fosteret. Tal altid med din læge om hvilken type blodtryksmedicin du skal have hvis du er gravid. 

Vær opmærksom på!

Da ACE-hæmmere bruges i behandling af sygdomme, der bl.a. kræver, at der er styr på blodtrykket, anbefales det at gå til regelmæssig kontrol hos din læge. Det kan også være en god ide selv at måle dit blodtryk jævnligt.