Chat with us, powered by LiveChat Vaccination mod stivkrampe og difteri forebygger alvorlige sygdomme
Rådgivning

Vaccination mod stivkrampe og difteri

Vaccination mod stivkrampe og difteri er en del af børnevaccinationsprogrammet. Derudover anbefales det, at man får en boostervaccine hvert 10. år. Tidligere var begge sygdomme meget almindelige, men vaccinationsprogrammet har været med til at nedbringe antallet af tilfælde betydeligt. Begge sygdomme kan være alvorlige og medføre død. Difteri smitter via dråber fra fx hoste og nys. Stivkrampe smitter gennem åbne sår.

Hvem bør vaccineres mod stivkrampe og difteri?

I Danmark vaccineres børn mod stivkrampe og difteri som en del af børnevaccinationsprogrammet. Børn bliver vaccineret i 3, 5, og 12 måneders alderen med Di-Te-Ki-Pol/Hib-vaccinen, som bl.a. indeholder vaccine mod stivkrampe og difteri. Barnet får en boostervaccine i 5-års-alderen.

Boostervaccine til unge og voksne

Vaccinen mod stivkrampe og difteri har en varighed på ca. 10 år, så fuld beskyttelse kræver en boostervaccine hvert 10. år.

Hvis det er over 10 år siden, du blev vaccineret, anbefales en boostervaccine i følgende tilfælde:

  • Ved større sår og hudlæsioner
  • Ved rejser

Du kan læse mere om, hvilke vacciner der anbefales til din rejsedestination her.

Kan du blive vaccineret mod stivkrampe og difteri på apoteket?

Du kan få en boostervaccine mod stivkrampe og difteri på udvalgte apoteker.

Apoteksskilt - logobrik  

Kontakt et apotek, der vaccinerer mod stivkrampe og difteri, for at aftale tid til vaccination. Du kan se aktuelle priser her: Vaccinepriser (apovac.dk).

Hvis du er medlem af sygeforsikring "danmark", kan du få tilskud til din vaccine. Se mere her: Tilskud til vaccination (Sygeforsikringen "danmark").

Læs mere om hvilke vacciner, du kan få på apoteket.

Bivirkninger ved vaccination mod stivkrampe og difteri

De mest almindelige bivirkninger ved boostervaccinen mod stivkrampe og difteri er:

  • Rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet
  • Utilpashed
  • Feber

De mest almindelige bivirkninger ved grundvaccinerne til børn, er de samme som for boostervaccinen samt følgende:

  • Muskelømhed
  • Gråd
  • Irritabilitet
  • Manglende appetit
  • Døsighed
  • Opkastning

Hvad er stivkrampe og difteri?

Både stivkrampe og difteri har tidligere været meget almindelige sygdomme i Danmark, men antallet af sygdomstilfælde er kraftigt reduceret pga. vaccinationsprogrammet og ses nu meget sjældent i Danmark. Begge sygdomme skyldes bakterieinfektioner og kan være dødelige.

Sygdommene er mere almindelige i andre lande, og derfor anbefales det at blive vaccineret mod stivkrampe og difteri, hvis man rejser til udlandet.

Stivkrampe

Stivkrampe (også kaldet tetanus) skyldes infektion med en jordbakterie. Infektionen opstår via sår og læsioner, f.eks. ved snitsår lavet med et beskidt redskab.

Bakterien danner giftstoffer, som via nerver i såret bliver sendt videre til hjerne og rygmarv. Her blokerer giftstofferne for kroppens evne til at få musklerne til at slappe af.

Dette resulterer i smertefulde kramper og muskelspændinger. I værste tilfælde kan kramperne påvirke de muskler, man bruger til at trække vejret med, hvilket kan være dødeligt.

Hvis man er smittet, vil man ofte få symptomer efter 3-14 dage. Tidlige symptomer er ofte stivhed i kæbe, ryg og nakke samt synkebesvær. Senere vil man opleve stivhed i resten af ansigtet og i maven, arme og ben. 

Sygdommen forebygges med god sårhygiejne og vaccination. 

Difteri

Difteri skyldes en bakterieinfektion i de øvre luftveje. Difteri smitter via dråber fra f.eks. host og nys fra en smitsom person (evt. en rask bærer af sygdommen). Det er også observeret, at mennesker er blevet smittet af husdyr som katte og hunde.

Difteri skyldes bakteriens giftstoffer, som påvirker bl.a. hjertemusklen, nyrerne og nervesystemet. Man får typisk symptomer efter 2-5 dage. Symptomerne er pludselig opstået halsbetændelse, synkesmerter og feber.

Derudover vil man ved alvorlige tilfælde se hvid-grålige belægninger på mandlerne, i ganen og i svælget. Kirtlerne i halsen kan blive så hævede og ømme, at den smittede kan blive hæs og få problemer med vejrtrækning. I værste fald vil sygdommen påvirke musklerne og organerne med lammelser, som kan være dødelige. Sygdommen kan forebygges med vaccination. 

Kilder:

Difteri (ssi.dk)
Stivkrampe (ssi.dk)
Vaccineleksikon (ssi.dk) 
 

Spørgsmål og svar om stivkrampe og difteri

  • Børn i Danmark vaccineres som en del af børnevaccinationsprogrammet. Boostervaccination anbefales hvert 10. år til unge og voksne når børnevaccinationsprogrammet er overstået og især ved større sår og hudlæsioner eller ved rejser.

  • Udvalgte apoteker tilbyder boostervaccination mod stivkrampe og difteri. Kontakt disse apoteker direkte for at aftale tid til vaccination. Medlemmer af Sygeforsikringen "danmark" kan være berettiget til tilskud. Priser kan ses hos apovac.dk.

  • Stivkrampe (tetanus) skyldes jordbakterier og kan føre til livstruende kramper. Difteri er en bakterieinfektion i luftvejene og kan forårsage halsbetændelse, svært synkesmerter og i alvorlige tilfælde lammelser. Begge sygdomme kan forebygges med vaccination.