Chat with us, powered by LiveChat Trøske hos baby
Sundhed

Trøske hos baby

Trøske er en svampeinfektionen, der giver hvide belægninger på tungen og på indersiden af kinderne hos spædbørn.

Hvad er trøske?

Trøske er en forholdsvis uskyldig infektion, og nogle børn vil ikke lade sig mærke af den, mens andre kan have ondt og vil have svært ved at sutte eller spise.
 
Trøske skyldes en infektion med gærsvampen Candida albicans, der angriber slimhinden i munden. Candida albicans findes naturligt i mundhulen hos næsten halvdelen af befolkningen. Desuden findes den i tarmen og skeden.
 
Det er meget almindeligt, at spædbørn får trøske. 

Typiske årsager til trøske hos børn

  • Barnet kan blive smittet af moderen ved fødslen, hvis moderen har en svampeinfektion i skeden
  • Spædbørns immunsystem er ikke færdigudviklet, og det gør dem udsatte for infektioner som trøske
  • Trøske kan også være et udtryk for, at barnet endnu ikke har opbygget en balanceret mundflora
  • Trøske kan opstå, hvis barnets modstandskraft er svækket på grund af anden sygdom, eller hvis barnet har fået antibiotika.

Lettere trøskeinfektioner forsvinder af sig selv i løbet af få dage. Større trøskeinfektion skal selvfølgelig behandles.

Hvad er symptomerne på trøske?


  • Trøske i munden: Her viser infektionen sig som hvide belægninger på tungen, i ganen, på den indvendige side af kinderne, og den kan brede sig helt ud på den udvendige side af læberne. Trøske i munden kan betyde, at barnet har svært ved at sutte eller spise.
  • Svampeinfektion på brystvorterne: Infektionen viser sig som rødme af brystvorten, og brystvorterne er ømme - både under og efter amningen. Moderen oplever smerten som en stærk brændende, kløende og sviende smerte, som stråler fra brystvorten ind i brystet, både mens barnet sutter og mellem amningerne. Vær opmærksom på, det ikke altid kan ses, at brystvorterne er angrebet af trøske
  • Svampeinfektion i bleområdet: Her viser svampeinfektionen sig som røde sammenhængende plamager omkring endetarmsåbningen og på kønsorganerne. Udslættet er hævet, og der kan være væskende blærer. I nogle tilfælde viser svampeinfektionen sig udelukkende i bleområdet.
Spædbørn har ofte hvide belægninger på tungen pga. mælkerester, som kan farve tungen hvid, men de kan skylles eller skrabes væk. Trøskebelægningerne sidder derimod mere fast og er lidt ophævede. Det er ikke altid nemt at afgøre, om barnet har trøske, så spørg gerne din sundhedsplejerske eller læge.

Behandling af trøske

Start gerne behandlingen af trøske hurtigt, da svampen kan brede sig til moderens brystvorter via amningen. Svampen kan også komme via tarmkanalen til barnets numse og give hudsvamp i bleområdet.
 
Lettere trøskeinfektioner forsvinder af sig selv i løbet af få dage, og der er ikke grund til at gøre mere.

Gode råd om mundhygiejne

Sørg for en god mundhygiejne hos barnet ved at rense munden flere gange om dagen fx i forbindelse med hvert måltid. Du renser munden med almindelig danskvand, da bruset/kulsyren i danskvand har en rensende virkning. Brug en vatpind, eller hjørnet af en stofble/engangsvaskeklud, som du dypper i danskvand. Herefter kan belægningerne forsøges skrabet af.
 
Du skal være omhyggelig, så du kommer omkring alle de steder i munden, hvor belægningerne kan ses.

Gode råd om håndhygiejne

God håndhygiejne er vigtig, både når du renser munden og ved behandling af svampeudslæt i bleområdet, og du skal vaske hænderne før og efter behandlingen.
 
Hvis du bruger suttebrik ved amningen, eller barnet bruger sutteflaske eller narresut, skal de koges og rengøres omhyggeligt. 
 
Barnet skal have en ren sut dagligt, og du skal undgå selv at putte den i munden. Du kan evt. købe nye sutter, når svampebehandlingen er påbegyndt.

Medicinsk behandling af trøske

Hvis trøsken ikke vil forsvinde, kan din læge give dig et receptpligtigt svampemiddel.

Spædbørn kan få en opløsning, som enten skal drikkes eller smøres på områderne med trøske, og behandlingen skal fortsætte 2-3 dage efter, at symptomerne er forsvundet.

Børn over 4 måneder kan få svampemidlet som en gel, der skal smøres på trøsken. Både brystvorterne og barnets mund skal smøres lige efter amning, og behandlingen fortsættes mindst en uge efter, at symptomerne er forsvundet.
 
Ved den medicinske behandling gælder de samme gode råd om mund- og håndhygiejne.
Illustration af en tube med creme
Trøske kan behandles med svampemiddel i en gel, der skal smøres på moderens bryst. Gelen kan også bruges til børn over 4 måneder.