Chat with us, powered by LiveChat Trøske hos baby – skal du gøre noget ved det?
Sundhed

Trøske hos baby – hvad skal du gøre?

Trøske er en svampeinfektionen, der giver hvide belægninger på tungen og på indersiden af kinderne hos spædbørn. Læs her, hvordan du behandler trøske.

Hvad er trøske?

Lettere trøskeinfektioner forsvinder af sig selv i løbet af få dage. Større trøskeinfektion skal selvfølgelig behandles.

Trøske skyldes en infektion med gærsvampen Candida albicans, der angriber slimhinden i munden. Candida albicans findes naturligt i mundhulen hos næsten halvdelen af befolkningen. Desuden findes den i tarmen og skeden.
Det er meget almindeligt, at spædbørn får  trøske. Det er en forholdsvis uskyldig infektion, og nogle børn vil ikke lade sig mærke af den, mens andre kan have ondt og vil have svært ved at sutte eller spise. 

Typiske årsager til trøske hos børn

  • Barnet kan blive smittet af moderen ved fødslen, hvis moderen har en svampeinfektion i skeden
  • Spædbørns immunsystem er ikke færdigudviklet, og det gør dem udsatte for infektioner som trøske
  • Trøske kan også være et udtryk for, at barnet endnu ikke har opbygget en balanceret mundflora
  • Trøske kan opstå, hvis barnets modstandskraft er svækket på grund af anden sygdom, eller hvis barnet har fået antibiotika.
Start gerne behandlingen af trøske hurtigt, da svampen kan brede sig til moderens brystvorter via amningen. Svampen kan også komme via tarmkanalen til barnets numse og give hudsvamp i bleområdet.

Symptomer på trøske

  • Trøske i munden: Her viser infektionen sig som hvide belægninger på tungen, i ganen, på den indvendige side af kinderne, og den kan brede sig helt ud på den udvendige side af læberne. Trøske i munden kan betyde, at barnet har svært ved at sutte eller spise. Svampeinfektion på brystvorterne: Infektionen viser sig som rødme af brystvorten, og brystvorterne er ømme - både under og efter amningen. Moderen oplever smerten som en stærk brændende, kløende og sviende smerte, som stråler fra brystvorten ind i brystet, både mens barnet sutter og mellem amningerne. Vær opmærksom på, det ikke altid kan ses, at brystvorterne er angrebet af trøske
  • Svampeinfektion i bleområdet: Her viser svampeinfektionen sig som røde sammenhængende plamager omkring endetarmsåbningen og på kønsorganerne. Udslættet er hævet, og der kan være væskende blærer. I nogle tilfælde viser svampeinfektionen sig udelukkende i bleområdet.

Mælkebelægninger eller trøske?

Spædbørn har ofte hvide belægninger på tungen pga. mælkerester. Mælkerester farver også tungen hvid, men de kan skylles eller skrabes væk. Trøskebelægningerne derimod sidder mere fast og er lidt ophævede.

Det er ikke altid nemt at afgøre, om barnet har trøske, så spørg gerne din sundhedsplejerske eller læge.

Gode råd til behandling af trøske

Lettere trøskeinfektioner forsvinder af sig selv i løbet af få dage, og der er ikke grund til at gøre mere. Hvis der er tale om en sværere trøskeinfektion, kan du øge mund- og håndhygiejnen. 

Gode råd om mundhygiejne

Sørg for en god mundhygiejne hos barnet ved at rense munden flere gange om da-gen fx i forbindelse med hvert måltid.
 
Du renser munden med almindelig danskvand, da bruset/kulsyren i danskvand har en rensende virkning. Brug en vatpind, eller hjørnet af en stofble/engangsvaskeklud, som du dypper i danskvand. Prøv så at skrabe belægningerne af.
 
Du skal være omhyggelig, så du kommer omkring alle de steder i munden, hvor belægningerne kan ses.

Gode råd om håndhygiejne

God håndhygiejne er vigtig, både når du renser munden og ved behandling af svampeudslæt i bleområdet. Du skal vaske hænderne før og efter behandlingen.
 
Hvis du bruger suttebrik ved amningen, eller barnet bruger sutteflaske eller narre-sut, skal de koges og rengøres omhyggeligt. 
 
Barnet skal have en ren sut dagligt, og du skal undgå selv at putte den i munden. Køb evt. nye sutter, når svampebehandlingen er påbegyndt.

Medicinsk behandling af trøske

Hvis trøsken ikke vil forsvinde, kan din læge give dig et receptpligtigt svampemiddel.
Spædbørn kan få en opløsning, som enten skal drikkes eller smøres på områderne med trøske. Behandlingen skal fortsætte 2-3 dage efter, at symptomerne er for-svundet.

Børn over 4 måneder kan få svampemidlet som en gel, der skal smøres på trøsken. Husk også at behandle dine brystvorter. 

Smør både brystvorterne og barnets mund lige efter amning. Fortsæt behandlingen mindst en uge efter, at symptomerne er forsvundet.

Ved den medicinske behandling gælder de samme gode råd om mund- og håndhygiejne.