Forebyggelse

Vaccination mod pneumokokker

Pneumokokker er en gruppe bakterier, der bl.a. kan give lungebetændelse. Man kan blive vaccineret mod pneumokokker, og det er gratis for en række risikogrupper og borgere over 65 år.

Hvad er pneumokokvaccination?

Pneumokokker er en gruppe bakterier, som bl.a. kan give lungebetændelse. En pneumokokvaccination beskytter mod lungebetændelse forårsaget af pneumokokbakterien og nedsætter risikoen for komplikationer ved lungebetændelse såsom meningitis og blodforgiftning.


Der findes to typer vacciner mod lungebetændelse. Den type, der tilbydes på apoteket, kaldes PPV23. Den beskytter mod 23 forskellige typer pneumokokbakterier. De mest almindelige bivirkninger ved denne type vaccine er rødme, hævelse og ømhed der, hvor man er blevet stukket.
Den anden type (PCV13) beskytter mod 13 typer af pneumokokker og virker på en anden måde. Visse risikogrupper kan have gavn af at få begge typer vaccine, fordi de risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet. PCV13-vaccinen er ikke gratis, men særlige risikogrupper kan få et tilskud til betalingen. Hvem skal vaccineres?

Alle, der er fyldt 65 år, er berettiget til at blive vaccineret gratis.

Borgere under 65, der tilhører en særlig risikogruppe for alvorlig pneumokoksygdom, kan også blive vaccineret gratis – dog ikke på apoteket. Det gælder blandt andet borgere med nedsat immunforsvar samt en række kroniske sygdomme i hjerte, lunger, lever og nyrer. Se den fulde liste over risikogrupper på ssi.dk/vaccinationer/risikogrupper/invasiv-pneumokoksygdom. Borgere, der tilhører en af disse risikogrupper, kan blive vaccineret gratis mod pneumokokker hos egen læge.

Hvor ofte skal man vaccineres?

Som udgangspunkt kan du blive vaccineret mod pneumokokker hvert 6. år. Det er dog individuelt, nøjagtig hvor længe vaccinen beskytter.

Hvor effektiv er vaccinen?

Den vaccine mod pneumokokker, der tilbydes på apoteket, har navnet Pneumovax (PPV23). Nyeste data viser, at vaccinen giver 74 % beskyttelse mod invasiv pneumokoksygdom (IPS) hos personer over 65 år.

Mere om vaccinationsprogrammet

Pneumokokvaccination (PCV13) har siden 2007 været en del af børnevaccinationsprogrammet.

I april 2020 besluttede Folketinget at udvide vaccinationsprogrammet og dermed gøre pneumokokvaccination (PPV23) gratis for udvalgte risikogrupper. Det gælder plejehjemsbeboere, alle ældre, der er fyldt 65 år, samt borgere med en række kroniske lidelser. Beslutningen blev truffet for at beskytte de mest udsatte grupper og samtidig undgå overbelastning af sundhedsvæsnet under COVID-19-udbruddet.