Chat with us, powered by LiveChat Vaccination mod pneumokokker
Vaccination

Vaccination mod pneumokokker

Pneumokokker er en gruppe bakterier, der bl.a. kan give lungebetændelse. Man kan blive vaccineret mod pneumokokker.

Hvad er pneumokokvaccination?

Pneumokokker er en gruppe bakterier, som bl.a. kan give lungebetændelse. En pneumokokvaccination beskytter mod lungebetændelse forårsaget af pneumokokbakterien og nedsætter risikoen for komplikationer ved lungebetændelse såsom meningitis og blodforgiftning. 

De mest almindelige bivirkninger ved denne type vaccine er rødme, hævelse og ømhed der, hvor man er blevet stukket.

Der findes flere vacciner mod lungebetændelse. De hedder PPV13, PPV15 og PPV20 og PPV23. Tallet angiver, hvor mange forskellige typer pneumokokbakterier, den beskytter imod.

Visse risikogrupper kan have gavn af at mere end én type vaccine, fordi de risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet.

Hvor ofte skal man vaccineres?

Som udgangspunkt kan du blive vaccineret mod pneumokokker hvert 6. år. Det er dog individuelt, nøjagtig hvor længe vaccinen beskytter.

Hvem skal vaccineres?

Målgruppen er personer, der tilhører en særlig risikogruppe for alvorlig pneumokoksygdom. Det gælder blandt andet borgere med nedsat immunforsvar samt en række kroniske sygdomme i hjerte, lunger, lever og nyrer. Se den fulde liste over risikogrupper på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Hvad koster vaccinationen?

Der har i perioder været tilbud om gratis vaccination til risikogrupperne og personer over 65 år. Men vaccinationsprogrammet er ikke længere gratis.

Visse risikogrupper kan få tilskud til vaccinen. Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside eller spørg din læge.

Vaccinerer apoteket mod pneumokokker?

Apotekerne vaccinerer ikke længere mod pneumokokker. Kontakt din læge, hvis du er i risikogruppen og ønsker at blive vaccineret.