Chat with us, powered by LiveChat Forstoppelse: En normal bivirkning som gravid
Sundhed

Graviditet og forstoppelse

Det er ganske normalt at få forstoppelse, når man er gravid. Her kan du læse hvorfor – og hvad du kan gøre ved det.

Hvorfor får man forstoppelse som gravid?

Forstoppelse, eller tendens til forstoppelse, er en af de hyppigst forekommende gener, når man er gravid.

Forstoppelse er en af de hyppigst forekommende gener, når man er gravid. Nogle er så generede, at de føler sig utilpasse og har lidt ondt i maven hele tiden. Der kan være flere årsager til at man får forstoppelse, når man er gravid.

Hormonelle forandringer

Når man er gravid, øges kroppens produktion af hormonet progesteron. Det kaldes også "det graviditetsbevarende hormon". Progesteron virker afslappende på livmoderens muskulatur, så længe fødslen ikke skal starte.

Det påvirker også tarmens muskulatur, som ligeledes, bliver mindre aktiv. Afføringen passerer derfor langsommere gennem tarmen og derfor øges risikoen for forstoppelse, når man er gravid.

Livmoderen trykker

En yderligere faktor er, at barnet og moderkagen m.m. vokser og fylder mere og mere som månederne går. Dermed både fylder og trykker livmoderen på tarmene, hvilket kan besværliggøre deres arbejde.

Ændret livsstil

Mange gravide ændrer livsstil og spiser og drikker anderledes. Måske især i starten af graviditeten, hvor mange har kvalme og kan være meget trætte. Ændringer i lugtesans og smagssans bidrager også til ændrede spisevaner. Så længe kvalmen dominerer, er det ikke altid de sundeste ting som fx grøntsager og fuldkornsbrød man har lyst til at spise. Nogle gravide foretrækker i den periode kun bestemte ting som fx hvidt brød, knækbrød og bananer, hvilket ikke giver tarmene ret meget arbejde. Kvalmen aftager oftest efter første trimester, dvs. efter 12 uger. 
 
Hvis man drikker for lidt, har det også en negativ indflydelse på den træge mave.

Motion

Selv om det er sundt, kan det være svært at finde overskud til at motionere. I starten måske pga. kvalme og træthed. Senere kan det være svært at komme i gang, hvis man fx har ondt i bækkenet eller barnet føles tungt. Hvis man har et meget stillesiddende arbejde, og ikke motionerer i fritiden, kan det give maveproblemer.

Medicin og kosttilskud

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle gravide fra 10. graviditetsuge supplerer med 40 – 50 mg jern dagligt. Når man spiser jern, er det ikke ualmindeligt, at man får hård mave.

Det har også en negativ indflydelse på maven, hvis man tager syreneutraliserende midler, og det gør mange gravide på grund af halsbrand og sure opstød.

Symptomer på forstoppelse

Behovet for at komme på toilettet er forskelligt fra person til person. Nogle kommer af med afføring 2 gange om dagen, andre hver anden dag. De fleste oplever dog en rytme og kender deres krops normale reaktion. Følgende er tegn på forstoppelse:

  • Der begynder at gå længere tid end sædvanlig mellem toiletbesøgene
  • Man har afføring hver tredje dag eller sjældnere
  • Afføringen er meget hård og knoldet, og svær at komme af med
  • Knoldene kan give små rifter og blødning fra endetarmen
  • Selv om man lige har haft afføring, føler man stadig, at man trænger til at komme af med mere
  • Man føler sig uoplagt, har en følelse af at være oppustet og har ingen appetit. I det hele taget føler man et generelt ubehag i kroppen.

Hvad kan du gøre ved forstoppelse som gravid?

Drik vand

Det er forskelligt, hvor meget væske, man har brug for. Det væsentligste er, at man drikker, når man føler sig tørstig. Og gerne vand, så man undgår unødvendige kalorier.

Kost

Forkert kost med fx meget hvidt brød, kan let medføre forstoppelse, når du er gravid. Spiser du en fiberrig kost, øger det tarmens aktivitet, og afføringen bliver mindre hård. Der er mange fibre i groft brød, havregryn, grøntsager og frisk frugt. Men igen: Husk vand, da meget fiberrig kost suger meget vand og derfor, ved for lidt vand, også kan give hård mave.

Tørret frugt, fx abrikoser er også godt, da de fedter og smører tarmen. Men overdriv ikke, for der er også meget sukker i tørret frugt.

Daglig motion

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at være moderat fysisk aktive mindst ½ time hver dag.

Motionen skal være med moderat intensitet og ligge ud over almindelige, kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal hver aktivitet vare mindst 10 minutter. 

Er du ikke vant til at motionere, er det vigtigt ikke at gå i gang med meget krævende motionsformer: En gåtur, cykeltur, svømmetur eller specielle gymnastikhold for gravide er en god måde at starte på.

Gå hyppigt på toilettet

Som nævnt er det meget forskelligt, hvor ofte man har behov for at komme af med afføring. Nogle skal på toilettet flere gange dagligt, andre hver anden dag.

Det er vigtigt ikke at undertrykke trangen til at gå på toilettet. Kniber det med tiden, så forsøg at stå lidt tidligere op om morgenen, så du kan nå toiletbesøget, inden du skal af sted.

Tag den tid det tager

Mange synes, at et toiletbesøg bare skal overstås og skynder sig at rejse sig, så snart man kan. Men kroppen skal have tid og ro til at lave sit arbejde ordentligt. Tag gerne fx et blad med på toilettet, tænk på noget andet og giv kroppen fred til at blive færdig.

Hæmorider og forstoppelse

Undertrykkelse af toilettrangen kan også skyldes hæmorider. Har man hæmorider, kan det være forbundet med smerte at gå på toilettet. Men man kan omvendt også få hæmorider af at sidde længe på toilettet og presse. Ligesom man kan få rifter af at have hård afføring.
Hvis man døjer med hæmorider, kan man få lægen til at se på dem. Lægen kan rådgive og afklare, hvorvidt der er behov for medicinsk behandling i form af creme- og/eller stikpiller.

Medicinsk behandling

Der findes mange afførende præparater, både i håndkøb på apoteket og i helsekostforretninger, men kun få, der er velegnede til gravide. Nogle afførende præparater er vanedannende og kan være svære at slippe af med igen. Nogle virker meget kraftigt, mens andre kan hæmme optagelsen af vigtige vitaminer og mineraler.
Du skal derfor som udgangspunkt ikke bruge afførende midler, selvom du lider af forstoppelse som gravid – og hvis du ønsker at prøve alligevel, så tal med lægen først.

Forstoppelse under fødslen

Ved fødslen, vil man ofte blive tilbudt et lavement af jordemoderen. Det er omkring 1-2 dl væske, som bliver sprøjtet op i endetarmen. Efter omkring 5 minutter indtræder effekten, og man får tømt den nederste del af tarmen.
Man bruger lavement under fødslen frem for almindelige afføringsmidler, da virkningen ved lavementet er lokal, hurtigt og effektiv. Det kan føles underligt at få et lavement, men det er ikke smertefuldt.

En lettelse

Har man døjet med hård afføring i graviditeten, kan det være en lettelse at få tømt endetarmen, før fødslen går i gang. Både fordi det ikke er rart at skulle på toilettet, mens man har veer, men også fordi barnets hoved automatisk vil begynde at trykke på endetarmen, når det arbejdes ned gennem bækkenet.
Er endetarmen fyldt, så kommer afføringen i øvrigt alligevel ud undervejs, og senest, når den gravide får pressetrang i slutningen af fødslen - forstoppelse eller ej.

Lavement kan hjælpe veerne

Et lavement kan også gives med forhåbningen om, at det vil provokere nerverne omkring livmoderen, og at veerne dermed bliver mere effektive.
Omvendt kan fyldte og irriterede tarme føre til uro i livmoderen, som dog falder til ro igen, når kvinden får gang i afføringen.

Forstoppelse efter fødslen

Efter en fødsel er det naturligt, at der går et par dage, inden man har behov for at komme af med afføring. I disse dage er det af stor betydning, at man drikker rigeligt, spiser fiberrigt og ikke undertrykker afføringstrangen, når den dukker op.
Hermed undgår man, at afføringen bliver hård. Af samme grund skal man vente med at spise vitamin- og mineraltilskud, førend der er god gang i maven igen.

En overvindelse at gå på toilettet

Det første toiletbesøg efter fødslen kan kræve overvindelse. De fleste er ømme omkring mellemkød og endetarm, og nogle er blevet syet efter fødslen.
Støt evt. dit mellemkød med din ene hånd, med fx en skumklud eller bare et stykke toiletpapir. Det giver fornemmelse af at holde på en evt. syning og mindsker følelsen af at ”det hele går i stykker.” Der sker dog ikke noget herved, ligesom det ikke gør direkte ondt, men ofte er en lettelse at få overstået.