Chat with us, powered by LiveChat Gravid og ramt af kvalme? Få gode råd her.
Sundhed

Graviditet og kvalme

Er du gravid? Har du kvalme? Så er du ikke den eneste! Morgenkvalme kan være et tidligt tegn på graviditet. Nogle mærker det ikke - andre mærker det for fuld styrke.

Lidt eller meget kvalme

Kvalme er ofte et af de første tegn på graviditet. Det er dog meget individuelt, hvor meget kvalme en gravid kvinde oplever. De fleste føler især kvalme om morgenen.

Ganske få har kvalme døgnet rundt. De kaster meget op, og har næsten ikke overskud til at glæde sig over at være gravide. Det kan være svært at have det sådan, fordi man havde forventet en lykkelig og dejlig tid.

Eller slet ingen kvalme

Andre gravide mærker intet – og bliver bekymrede over det, fordi de kan begynde at tænke på, om de mon overhovedet er gravide. 

Kvalmen kan være ekstra udtalt hvis kvinden venter tvillinger. Her har kroppen ekstra travlt med at ”vokse” to børn – og oftest også to moderkager.

Alle de nævnte variationer er normale. Hvordan kroppen reagerer på en graviditet er lige så forskellig som kvinder er forskellige generelt. Hvis du er meget bekymret, så tag en snak med din egen læge, eller bed om en tidlig tid hos jordemoderen. 

Årsager til kvalme

Man ved ikke præcist, hvad der er grunden, når den gravide får kvalme. Men der er flere gode teorier.

Hormoner

Den mest almindelige antagelse er at graviditetskvalme skyldes forandrede hormoner. I det øjeblik det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderens slimhinde, begynder både et barn og en moderkage at udvikle sig. Moderkagen producerer nye hormoner, som er med til at ændre den vanlige balance i kroppens hormoner, hvilket kan fremprovokerer kvalme hos den gravide. 

Psykiske årsager til kvalme

Der er en tydelig tendens til, at en gravid kvinde plages mere af kvalme, hvis hun er meget bekymret for graviditeten. Det er ikke ualmindeligt at få kvalme, hvis man spekulerer meget, og hvis man har svært ved at slippe tankerne og få ro på. 

Der kan være mange årsager til at være særlig bekymret. Hvis man har haft svært ved at blive gravid eller tidligere har aborteret, kan det sætte mange tanker i gang. Kvinden kan også, ofte i al hemmelighed, gå og være i tvivl om hun reelt ønsker barnet.

Træthed og belastning

Træthed og belastning kan få kvalmen hos den gravide til at tiltage. Der kan være mange forklaringer på, at man føler sig nødsaget til tilsidesætte egne behov. Nogle har et job, som kræver meget. Andre har et eller flere små børn i forvejen, som de bruger meget af deres energi på. 

Ofte kan det være ens egne forventninger til, hvor meget man skal kunne klare, som gør, at man bliver stresset og hængt op. Det kan ydermere være svært at acceptere, at man som nygravid fx har brug for mere søvn, hvilket kan forstærke kvalmen yderligere. 

Giver tvillinger dobbelt op på kvalme?

Hvis en kvinde er gravid med tvillinger, kan kvalmen blive kraftigere. Her har kroppen ekstra travlt med at udvikle to børn – og oftest også to moderkager. Og så kan tankerne om hvordan det kommer til at gå med tvillinger i sig selv skabe bekymringer.

Hvornår og hvor længe?

Kvalmen kan begynde allerede i 4.-8. graviditetsuge og kan for nogle være så dominerende, at den belaster hverdagen meget. Det kan være svært for en selv og andre at acceptere og tage hensyn til.

På dette tidspunkt kan det endnu ikke ses, at man er gravid, og ofte har man ikke fortalt om graviditeten til venner, familie eller på arbejdspladsen.

Barnet

Barnet ligger inde i livmoderen, som er et beskyttet og sikkert sted. I de perioder, hvor du ikke kan spise normalt på grund af din kvalme, får barnet alligevel den næring, det skal have. Populært sagt får barnet mad først, og det er derfor moren, det går ud over, hvis hun i en periode ikke kan spise sundt og hensigtsmæssigt.

Gode råd ved kvalme

Hvis du lider af kvalme, skal du ofte prøve dig frem, førend du finder ud af, hvad der kan få din kvalme til at aftage. Nogle forslag er:

  • Spis ofte, og spis små og lette måltider
  • Vent med at børste tænder, til kvalmen måske aftager op af formiddagen. Start dagen med en kiks, et stykke knækbrød eller nogle mandler – gerne før du står ud af sengen
  • Få evt. serveret morgenmad på sengen
  • Få rigelig søvn og hvile
  • Undgå at blive meget sulten eller meget mæt
  • Undgå fed og krydret mad
  • Undgå madlugte
  • Spis langsomt og tag små pauser ind imellem hvor du tager nogle dybe vejrtrækninger, førend du spiser videre
  • Tag på weekend i sommerhus eller andet sted. Miljøforandring kan bryde en ond cirkel
  • Vær opmærksom på om kvalmen har et mønster, fx optræder på bestemte tidspunkter, eller bestemte lejligheder
  • Spis et syreneutraliserende lægemiddel. Kan købes på apoteket
  • Prøv evt. akupunktur eller zoneterapi. Spørg din jordemoder om det tilbydes på dit fødested. Hvis du ikke har været til jordemoder endnu, så gerne ring til det fødested du er henvist til, og spørg om dette er muligt
  • Prøv med akupressur armbånd. Det er et elastisk armbånd, som trykker et specielt sted på håndleddet, hvor der sidder et akupunkturpunkt mod kvalme. Kan købes på apoteket
  • Del dine tanker og bekymringer med andre.

Hvis kvalmen bliver til sygdom

I sjældne tilfælde kan kvalmen og opkastningerne blive meget voldsomme. Hvis du i en længere periode kaster op, næsten hver gang du spiser, hvis du taber dig meget i vægt eller hvis du bliver utilpas, fordi du ikke kan spise, skal du tale med din læge.

Indlæggelse

I sjældne, meget svære tilfælde kan det være tilrådeligt, at du bliver indlagt på hospitalet. I så fald er den almindelige graviditetskvalme gået hen og blevet til en sygelig tilstand kaldet hyperemesis gravidarum. Det hjælper ofte med nogle dages indlæggelse med fred og ro, omsorg – og et drop med væske.

Kvalme senere i graviditeten

I slutningen af graviditeten kan kvalmen komme igen. Sker det kort tid efter du har spist, kan det skyldes, at du har spist for hurtigt og for meget. Barnet trykker op mod mavesækken, og hvis det pludselig skubber ekstra meget på, kan du kaste op pludseligt og uventet.

Det samme kan du opleve, hvis du har kraftige plukkeveer, hvor livmoderens muskulatur trækker sig sammen og bliver hård. Det handler her ganske enkelt om pladsproblemer.

Forhøjet blodtryk

Har du forhøjet blodtryk, og bliver kvalmen og opkastningen fulgt af hovedpine, især pande-hovedpine, trykken for brystet og/eller prikker for øjnene, kan det være tegn på, at blodtrykket er ved at stige yderligere. Så skal du ringe til din læge, eller til jordemoderen på dit fødested, for en nærmere undersøgelse.
Du kan være ved at udvikle det som populært kaldes for ´svangerskabsforgiftning´ eller på latin, præeklampsi. Dette er en særlig og sjælden tilstand, som kun gravide kan opleve.