Influenza
Gravide med influenzasymptomer eller udsatte for influenza-smitte kan evt. tilbydes behandling med anti-viral medicin (Tamiflu).
Infektionssygdom under graviditeten behøver ikke være et problem. Nogle infektioner kan dog have konsekvenser for fosteret. Her er de sygdomme, du især skal være opmærksom på.
Næsten alle danske kvinder har haft skoldkopper som børn, og sygdommen er meget usædvanlig hos gravide, der er opvokset i Danmark.
Får en gravid kvinde skoldkopper i første halvdel af svangerskabet, er der en lille risiko for alvorlige fosterskader.
Får den gravide skoldkopper efter 20. svangerskabsuge, opstår der normalt ikke fosterskader, men barnet kan fødes med sygdommen.
Er der risiko for smitte, kan den gravide behandles med et antistof mod skoldkopper. Får hun sygdommen, anbefales behandling med et anti-viralt middel (aciclovir). Sker det omkring fødselstidspunktet, skal den nyfødte behandles med antistof.
Haresyge skyldes en parasit, der kan blive overført fra uvaskede grøntsager og jord, forurenet med afføring fra katte, der udskiller parasittens æg i afføringen. Man bliver ikke smittet ved almindelig kontakt med katte.
Parasitten kan også overføres via råt kød fra dyr, bl.a. svin, lam, harer og andet vildt, så man kan blive smittet, når man gør kød i stand eller spiser utilstrækkeligt varmebehandlet kød fra inficerede dyr.
Haresyge er ufarlig for raske personer, og de fleste infektioner forløber helt uden symptomer, men sygdommen kan udgøre en alvorlig fare for det ufødte barn, hvis moderen smittes i graviditeten. Hvis infektionen sker i løbet af de første 3 graviditetsmåneder, kan det medføre abort.
Sygdommen kan give alvorlige misdannelser, særligt på centralnervesystemet. Ved smitte senere i graviditeten falder risikoen for alvorlige skader hos barnet.
Medfødt haresyge ses hos ca. 1 af 5000 nyfødte børn. Man kan behandle infektionen i barnets første leveår og dermed forhindre skader senere i livet hos de fleste. Uden behandling risikerer børn, som har været udsat for smitte under graviditeten, senere at få symptomer, især skader på synet.
Man regner med, at ca. 30 % af alle gravide danske kvinder tidligere har haft infektionen og dermed ikke kan få den igen. En blodprøve med påvisning af antistoffer kan vise, om den gravide tidligere har haft haresyge (og dermed ikke er i risiko for at blive smittet).
Hvis en gravid er blevet smittet under graviditeten (hvilket kan afgøres ved en blodprøve), vil man behandle med medicin, der kan mindske risikoen for at sygdommen overføres til barnet.
Efter fødslen undersøge om også barnet er blevet smittet og evt. skal have behandling.
Man kan blive smittet, når man gør kød i stand eller spiser utilstrækkeligt varmebehandlet kød fra inficerede dyr.
GBS optræder som en naturlig del af skedens bakterieflora hos op mod 30 % af alle gravide. Det er ufarligt for den gravide, men kan i meget sjældne tilfælde forårsage en livstruende infektion hos den nyfødte, som kan blive smittet med GBS under fødslen
Man mistænker, at GBS kan være medvirkende årsag til for tidlig vandafgang og for tidlig fødsel.
Gravide, som får påvist GBS i urinen (for eks. ved tegn på blærebetændelse), vil evt. få en kort penicillinkur og derefter igen få penicillin under fødslen for at forebygge at barnet bliver smittet med GBS.
Man vil desuden holde øje med barnet i de første levedøgn.
HIV-infektion (som kan føre til AIDS) er globalt set et alvorligt problem, men ikke i Danmark i dag.
En HIV-positiv kvinde (som ikke har AIDS i udbrud) kan gennemføre et svangerskab uden større problemer for sig selv. Men hvis hun ikke er i medicinsk behandling, er der omkring 25 % risiko for, at barnet smittes i livmoderen eller ved fødslen.
Får den gravide anti-viral kombinationsbehandling kan smitterisikoen for barnet nedsættes betydeligt, så den er under 1 %.
HIV-smitte giver ikke fosterskader eller misdannelser hos barnet.
Smitsom leverbetændelse hos gravide udgør ingen risiko for det ufødte barn under graviditeten. Smitten passerer ikke gennem moderkagen, men kan evt. overføres til barnet ved fødslen.
Hvis moderen (eller faderen) er kronisk bærer af sygdommen (undersøges via blodprøve), er det vigtigt at vaccinere barnet efter fødslen, for at det ikke skal blive kronisk Hepatitis B bærer og senere risikere meget alvorlig leversygdom. I Danmark undersøges alle gravide nu for eventuel smitsom hepatitis B ved en blodprøve tidligt i svangerskabet.
I de meget sjældne tilfælde, hvor der er tale om et førstegangsudbrud af genital herpes hos den fødende kvinde, kan kejsersnit komme på tale. Udbrud af herpes, som mistænkes for at være et førstegangsudbrud, viser sig ved nærmere undersøgelse af blodprøver ofte at være udbrud af tidligere infektion.