
Sundhed
Rygning under graviditet
Ryger du under din graviditet, er listen over kedelige bivirkninger for barnet lang. Flere af bivirkningerne følger endda barnet hele livet.
Alle ønsker det bedste for deres barn. Derfor kan være hård kost at læse om hvordan og hvor meget et ufødte barn reelt påvirkes når man ryger som gravid. Men derfra og så til aktivt at tage et valg og stoppe, kan der være langt – og svært. Det kan være fristende at fortrænge at barnet får del i og påvirkes af det skadelige der er i røgen.
Men måske er det nu du er klar til at sætter dig ind i hvor stor konsekvensen egentlig er for dit ufødte barn. Dernæst at du tager ansvar for det du nu véd og derefter tager et valg. Valget kan være at fortsætte med at ryge. Det kan også være at det er nu, at valget om at stoppe tages. Valget er dit. Ikke barnets.
Rygning under graviditet påvirker barnet
Når du ryger, inhalerer du flere tusinde kemiske stoffer. Blandt andet nikotin, som får blodårerne til at trække sig sammen. Du danner kulilte, som sætter sig på de iltbærende blodlegemer (de røde blodlegemer). Det betyder, hvis du samtidig er gravid, at barnet får mindre ilt og næring i den periode, du ryger. Barnets puls stiger og forbliver forhøjet 30-40 minutter efter, at du er færdig med at ryge.
Efter fødslen er børn af rygere oftere syge. Børnene fødes med en nedsat lungefunktion, og den forbliver nedsat resten af livet
Rygning under graviditet gør børn mindre
Moderkagen fungerer som regel dårligere hos rygere, end den gør hos ikke-rygere. Børn født af mødre, der ryger 10-20 cigaretter om dagen, vejer gennemsnitligt 200-250 g mindre, sammenlignet med børn af ikke-rygere. Det er alt på barnet som er mindre, det vil sige også hoved, længde og de indre organer.
Rygning under graviditet øger risikoen for abort og for tidlig fødsel, ligesom rygning gør det sværere overhovedet at blive gravid.
Rygning under graviditet øger risikoen for abort og for tidlig fødsel, ligesom rygning gør det sværere overhovedet at blive gravid.
Rygning under graviditet giver nedsat lungefunktion
Efter fødslen er børn af rygere oftere syge. Børnene fødes med en nedsat lungefunktion, og den kan være påvirket resten af livet. Derudover har børn af rygere større risiko for at udvikle hoste og astma, ligesom undersøgelser viser, at disse børn oftere er indlagt på hospitalet end børn af ikke rygende forældre. Ligeledes har børn af rygere en større risiko for bl.a. vuggedød, kolik, astmatisk bronkitis og mellemørebetændelse.
Amning og rygning
Når du ryger eller udsættes for passiv rygning, mens du ammer, overføres nikotin via modermælken til barnet. Så også efter fødslen har rygning indvirkning på barnet: Det har større risiko for luftvejsinfektioner, og større risiko for vuggedød.
Nikotin gør, at du danner mindre mælk og generelt gælder det, at kvinder som ryger ammer i kortere tid.
Hvis du skal, så ryg på rette tidspunkt
Hvis du vælger at fortsætte med at ryge, mens du ammer, så ryg så vidt muligt lige efter, du har ammet, da nikotinniveauet i så fald når at falde, inden du skal amme næste gang.
Uanset det ikke er sundt for barnet at få nikotin, så er fordelene ved at barnet får modermælken større, så Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du fortsætter med at amme, selv om du ryger.
Gener ved rygestop
For det ufødte barn er der kun fordele ved, at den gravide stopper med at ryge. For den gravide selv kan det imidlertid godt være svært alligevel. Eks-rygeren kan opleve abstinenser. Blandt andet:
- Rastløshed
- Koncentrationsbesvær
- Rygetrang
- At blive uligevægtig og irritabel.
De generende symptomer aftager efter ca. 2 uger.
Efter et rygestop, kan man også tage på i vægt. Det gælder dog ikke for alle. Er du bange for en mulig vægtøgning, så tal med din læge eller jordemoder, som kan rådgive om kost og motion specielt egnet for gravide.
Som gravid tager du naturligt på i vægt. Derfor kan du opleve at det ikke er så svært at se vægten stiger, da den forventes at gøre det fordi du er gravid – også selvom et par af kiloene kan skyldes dit rygestop.
Efter et rygestop, kan man også tage på i vægt. Det gælder dog ikke for alle. Er du bange for en mulig vægtøgning, så tal med din læge eller jordemoder, som kan rådgive om kost og motion specielt egnet for gravide.
Som gravid tager du naturligt på i vægt. Derfor kan du opleve at det ikke er så svært at se vægten stiger, da den forventes at gøre det fordi du er gravid – også selvom et par af kiloene kan skyldes dit rygestop.
Hvad kan du gøre
Det allerbedste du kan gøre er at stoppe med at ryge, så snart du opdager at du er gravid. For en del gravide falder det nemt, fordi lugte- og smagssansen ændrer sig og lysten til en cigaret ganske enkelt forsvinder ved graviditet. Det kan derfor være oplagt at gribe muligheden her for at stoppe helt.
Andre kæmper en kamp med sig selv og har konstant dårlig samvittighed fordi det ikke lykkes. Noget andet er at løftede pegefingre, hverken andres eller dine egne, sjældent hjælper, men ofte kun skaber modstand og irritation. Motivationen skal helt enkelt komme helhjertet inde fra dig selv.
Få hjælp til rygestoppet
Undersøgelser viser, at du har fem gange så stor chance for at blive røgfri, hvis du får støtte undervejs. Hvis du har svært ved at finde motivationen, så tag en snak med din læge eller den jordemoder, du er tilknyttet på dit fødested. En del fødesteder har jordemødre der er specialister i rygestop.
Hvis din partner ryger, så inviter ham/hende med: Rygestoppet er meget nemmere at overholde, når det er et fælles projekt, og når der ikke ryges i hjemmet.
Nikotinpræparater
Der findes nikotinpræparater, som plastre og tyggegummi, der kan hjælpe ved et rygestop, så du undgår rygning under graviditet.
Som gravid er det bedst at stoppe med at ryge, uden at benytte sig af nikotinpræparater, da nikotinen kan påvirke barnet via blodet.
Sundhedsstyrelsen mener dog, at nikotinpræparater er et mindre onde, da man undgår de mange andre skadelige stoffer i cigaretterne.
Men: Ønsker du at benytte nikotinpræparater, mens du er gravid eller ammer, skal du kun gøre dette i samråd med din læge. Nikotinpræparater er lægemidler og dosering og anvendelse skal være nøjagtig. Derfor er grundig vejledning nødvendig.
TIPS:
Hvis du vil vide mere:
- Ekvit er en app, udviklet mellem bl.a. Danmarks Apotekerforening og Sundhedsstyrelsen. Appen henvender sig til alle, der ønsker at blive nikotinfri, røgfri eller blot vide mere om egen rygning.
- Online rygestop. På www.ekvit.dk kan du lave en plan over dit rygestop og en aftrapning af nikotinprodukter.
- Sundhedsstyrelsens pjece ” Røgfri graviditet” fra 2016 kan du få hos din læge. Eller du kan se den her: www.sst.dk
-
Se også Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.stoplinien.dk eller ring til STOP-linien på 80 31 31 31.
- Kræftens bekæmpelse arbejder for at rense luften for skadelige og kræftfremkaldende stoffer og partikler: www.rensluften.dk