Chat with us, powered by LiveChat B6-vitamin– Vitaminer og mineraler på apoteket.dk
Sundhed

B6-vitamin

B6-vitamin styrker immunforsvaret. Og så er der noget, der tyder på, at det modvirker kvinders præmenstruelle humørsvingninger.

Generelt om B6-vitamin

B6-vitamin omfatter de kemiske forbindelser pyridoxin, pyridoxal og pyridoxamin, som alle har samme vitaminvirkning.

Høj proteinindtagelse øger behovet for B6-vitamin. 

Hvilke fødevarer indeholder B6-vitamin?

B6-vitamin findes i mange levnedsmidler, men kød, grøntsager og brød er hovedforsyningskilderne af B6-vitamin.

Hvilken funktion har B6-vitamin?

Fungerer i form af pyridoxalfosfat i omsætningen af aminosyrer, kulhydrater og fedtstoffer. B6-vitamin spiller også en vigtig rolle for immunfunktionen.

B6-vitamin optages fra øvre del af tyndtarmen. Omdannelsen til den aktive form pyridoxalfosfat sker først og fremmest i leveren. Udskilles hurtigt i urinen efter omdannelse i leveren.

Hvad sker der, hvis du mangler B6-vitamin?

Ved ensidige kostvaner og stort forbrug af alkohol, kan der opstå en let mangel på B6-vitamin, men det fører normalt ikke til symptomer.

Mangelsymptomer i form af mundbetændelse, irritabilitet, depression og konfusion samt blodmangel er sjældne, men ses nu og da. 

Hvornår skal du tage B6-vitamin?

B6-vitamin bruges først og fremmest til forebyggelse og behandling af B6-vitaminmangel. Isoleret mangel på B6-vitamin er sjælden.

Som regel vil der være tale om en mangel på flere af B-vitaminerne, og derfor vil behandlingen som regel indebære en kur med alle B-vitaminerne.

B6-vitamin kan måske bedre de humørsvingninger, der kan opstå før menstruationen (præmenstruelt syndrom) og måske også dæmpe kvalme og opkastninger under graviditet. 

Hvilke bivirkninger har B6-vitamin?

Indtagelse af mere end 200 mg dagligt igennem måneder har givet symptomer på nervebetændelse (prikken og stikken, følelsesløshed).

Øget følsomhed over for lys er set efter indtagelse af 200 mg dagligt

Må du tage B6-vitamin sammen med….?

Får du medicin mod Parkinsons sygdom, skal du være opmærksom på, at B6-vitamin nedsætter virkningen af levodopa, som er det aktive lægemiddel i flere produkter mod sygdommen.

Flere lægemidler øger i øvrigt behovet for B6-vitamin, bl.a. østrogenholdige p-piller, hydralazin og isoniazid.

Må du tage B6-vitamin, hvis du er gravid eller ammer? 

Ja, B6-vitamin er ikke skadeligt, for hverken mor eller barn.