Sundhed
Jod
Jod er et mineral, der lagres i din skjoldbruskkirtel – får du for lidt af det risikerer du at få sygdommen struma.
Hvilke fødevarer indeholder jod?
Kun få fødevarer er naturligt rige på jod. Det drejer sig først og fremmest om fisk og skaldyr, men også drikkevand og mælk indeholder en del jod.
Hvilken funktion har jod?
Hvilken funktion har jod?
Jod indgår i hormonet thyroxin, som dannes i skjoldbruskkirtlen, og som i organismens celler omdannes til det aktive hormon trijodthyronin, der regulerer energiomsætningen.
Uorganisk jod (jodid og jodat) optages hurtigt og fuldstændigt fra mavesæk og tyndtarm.
Jodid optages og aflejres kun i skjoldbruskkirtlen (kirtlen har et jodindhold 10-20 mg).
Et overskud af jod udskilles hurtigt i urinen.
Hvad sker der, hvis du mangler jod?
Mangel på jod giver en række karakteristiske symptomer. Hos voksne ses forstørrelse af skjoldbruskkirtlen (struma) undertiden kompliceret med forhøjet stofskifte (stofskifte i organismen deraf ofte forstørret skjoldbruskkirtel og andre symptomer.'>thyreotoksikose eller Basedow).
Hvornår skal du tage jod?
Hvis du lider af jodmangel.Hvornår må du ikke tage jod?
Hvis du lider af jodallergi.Hvilke bivirkninger har jod?
Øget indtagelse, specielt hvis indtagelsen gennem en længere periode har været lav, kan give forhøjet stofskifte (den såkaldte "jodbasedow"), især hos ældre.
Meget høje doser på 2 mg/dag kan give symptomer på kronisk jodforgiftning med øjenirritation, hudforandringer og forstørrede spytkirtler.