Artboard 1
Sundhed

Jod

Jod er et mineral, der lagres i din skjoldbruskkirtel – får du for lidt af det risikerer du at få sygdommen struma.

Generelt om jod

Jod er et grundstof, som i menneskets krop indgår i et hormon i skjoldbruskkirtlen. I 1980 blev det forbudt som tilsætning til almindeligt køkkensalt, hvilket førte til en stigning i antallet af sygdommen struma. I 2000 blev det igen gjort lovpligtigt at salt skal tilsættes jod, hvilket igen har medført et fald i sygdommen. 

Hvilke fødevarer indeholder jod?

Kun få fødevarer er naturligt rige på jod. Det drejer sig først og fremmest om fisk og skaldyr, men også drikkevand og mælk indeholder en del jod.
Hvilken funktion har jod?

Hvilken funktion har jod?

Jod indgår i hormonet thyroxin, som dannes i skjoldbruskkirtlen, og som i organismens celler omdannes til det aktive hormon trijodthyronin, der regulerer energiomsætningen.
Uorganisk jod (jodid og jodat) optages hurtigt og fuldstændigt fra mavesæk og tyndtarm. 
Jodid optages og aflejres kun i skjoldbruskkirtlen (kirtlen har et jodindhold 10-20 mg). 
Et overskud af jod udskilles hurtigt i urinen.

Hvad sker der, hvis du mangler jod?

Mangel på jod giver en række karakteristiske symptomer. Hos voksne ses forstørrelse af skjoldbruskkirtlen (struma) undertiden kompliceret med forhøjet stofskifte (thyreotoksikose eller Basedow).

Hvornår skal du tage jod?

Hvis du lider af jodmangel.

Hvornår må du ikke tage jod?

Hvis du lider af jodallergi.

Hvilke bivirkninger har jod?

Øget indtagelse, specielt hvis indtagelsen gennem en længere periode har været lav, kan give forhøjet stofskifte (den såkaldte "jodbasedow"), især hos ældre. 
Meget høje doser på 2 mg/dag kan give symptomer på kronisk jodforgiftning med øjenirritation, hudforandringer og forstørrede spytkirtler.

Må du tage jod, hvis du er gravid eller ammer?

Jod, må godt tages af gravide og ammende.