Artboard 1
Sundhed

Brændt af en brandmand – hvad gør jeg?

Svømmer du ind i en brandmand i havet, kan du gøre smerten meget værre, hvis du reagerer forkert: Her er det rigtige at gøre.

Badesæson er brandmands-sæson

Brændende smerter, kraftig svie og måske vabler kan være udfaldet af et møde med en brandmand i havet. De røde gopler skyller som regel mod land i juli og august, så en god dag på stranden kan let blive ødelagt af tilstedeværelsen af brandmænd eller rettere brandgopler.

Disse dyr er lette at kende på deres orangerøde farver, som adskiller dem fra de ufarlige klare og gennemsigtige vandmænd, man også møder ved stranden.

Vær opmærksom på, at en brandmands fine brændtråde kan flyde i vandet flere meter fra dens krop: Det er ikke nok kun at være opmærksom på selve brandmanden.

Pas på en brandmands tentakler

En brandmands gift dannes i nældeceller på dens lange brændtråde (tentakler). Vær opmærksom på, at brændtrådene kan flyde i vandet flere meter fra dens krop. Det er ikke nok kun at være opmærksom på selve brandmanden. Brændtråden kan være op til 10 meter lang, og svømmer du ind i den, så sprænger nældecellerne nærmest, idet de vender sig på vrangen og sprøjter ”giftsplinter” på huden.

Få ikke venner eller familie til at tisse på brandstedet. Det er en skrøne, at det skulle virke.

Det skal du gøre, hvis du bliver brændt af en brandmand

  • Bliv nede i vandet og forsøg at skylle ”giftsplinterne” væk igen
  • Lykkes det ikke at skylle giftsplinterne væk, så skaf en flad genstand - en kniv, kreditkort eller ispind - og brug den til at skrabe splinterne væk
  • Smør eddike på brandstedet. Det forhindrer mere gift i at blive udtømt fra rester af brandtråde
  • Læg is på det udsatte område i 10 minutter for at mindske smerten. Smør efterfølgende med let lokalbedøvende creme.

Det skal du IKKE gøre, hvis du bliver brændt af en brandmand

  • Brug IKKE hænder og fingre til at fjerne ”giftsplinterne” fra huden
  • Skyl ikke med ferskvand – det øger smerten
  • Få ikke venner eller familie til at tisse på brandstedet. Det er en skrøne, at det skulle virke.

Ring eventuelt 112

Bliver du brændt af en brandmand, kan kroppen reagere med symptomer som diarré, opkastning, luftvejsirritationer, muskelkramper, åndenød og nogen gange tilmed kollaps. 
Opstår disse reaktioner skal man ringe 112.