Chat with us, powered by LiveChat Laktoseintolerans kan give dig diarré og oppustet mave
Allergi og høfeber

Laktoseintolerans

Laktose (mælkesukker) findes i mælk og spaltes normalt i tyndtarmen af enzymet laktase. Ved mangelfuld optagelse af laktose (malabsorption) taler man om laktoseintolerans.

Symptomer på laktoseintolerans

Laktoseintolerans giver diarré inden for en halv til få timer efter, man har indtaget laktose (mælkesukker). Det skyldes en øget mængde vand i tarmen.
Det kan forværres af, at laktosen kan forgæres i tyktarmen med dannelse af fedtsyrer, som også medvirker til symptomerne og kan forårsage oppustethed, rumlen mv.
Kvalme og opkastning ses sjældent, mens der hos børn kan være dårlig trivsel. Tilstanden er sjældent invaliderende og ledsages sjældent af vægttab.

Årsager til laktoseintolerans

Årsagen til laktoseintolerans er mangel på enzymet laktase. Manglen betyder, at laktosen (mælkesukkeret) ikke kan optages fra tyndtarmen til blodbanen. Laktosen fortsætter videre ud i tarmen sammen med en del af det vand, som tyktarmen normalt optager, hvilket kan give diarré.

Medfødt eller erhvervet intolerans

Den mangelfulde optagelse af laktose (laktose malabsorption), som giver intolerans, kan skyldes 3 ting:

  1. Primær erhvervet laktose malabsorption, hvor enzymet er til stede i normal mængde og funktion frem til 3-4-års alderen, hvorefter det forsvinder. Det er denne sygdom, der kaldes laktoseintolerans eller mælkesukkerintolerans.
  2. Sekundær erhvervet laktose malabsorption, som ofte ses hos småbørn i en kort periode efter en virusinfektion og hos personer med anden tarmsygdom, fx cøliaki.
  3. Primær medfødt laktose malabsorption, hvor børn fødes uden laktase-enzymet. Sker sjældent.
læs om: Cøliaki

Faresignaler

Specielt hos børn kan laktoseintolerans medføre manglende trivsel, som kan være et faresignal i sig selv.

Hvad kan du selv gøre ved laktoseintolerans?

Hvis du lider af laktoseintolerans, er det vigtigt, at du undgår større mængder laktose (mælkesukker).
Forgærede mælkeprodukter, herunder ost og yoghurt, giver sjældent problemer og den mængde laktose, som findes i medicin, fx tabletter og kapsler, er altid for lille til at give symptomer.

Hvor udbredt er laktoseintolerans?

Primær medfødt laktoseintolerans er yderst sjælden, mens primær erhvervet laktoseintolerans er hyppig.
I Danmark lider højst 5 % af den voksne befolkning af mangelfuld optagelse af laktose, mens det fx er 80 % af grønlændere og op mod 100 % af asiater.

Hvordan udvikler laktoseintolerans sig?

Den primære medfødte og den primære erhvervede laktoseintolerans er permanent, mens den sekundære erhvervede intolerans (fx hos børn i forlængelse af en nylig overstået virusinfektion i tarmen) kun varer dage eller få uger.

Undersøgelse for laktoseintolerans

Diagnosen stilles ved hjælp af en laktosebelastning, hvor den fastende person indtager laktose. Herefter måler man spaltningsproduktet glukose i blodet flere gange i løbet af den næste time.
Hvis blodsukkeret ikke stiger, og personen samtidig får diarré og mavesmerter, er diagnosen sikret.

Behandling af laktoseintolerans

Standardbehandlingen af laktoseintolerans er at undgå fødevarer med højt indhold af laktose, herunder specielt usyrnede mælkeprodukter.
Du kan købe enzymet laktase på apoteket, fx i form af laktrase-kapsler. De kan bruges som erstatning for tarmens manglende laktase.
Endelig er det vigtigt at få dækket sit kalkbehov på anden vis end med mælkeprodukter.

Andre navne og stavemåder for laktoseintolerans: 

  • Mælkesukker-intolerans
  • Laktasemangel
  • Laktosemalabsorption
læs også Nældefeber
læs også Allergivaccination

FAQ om Lactrase og anvendelse 

  • Lactrase skal tages lige inden eller samtidig med indtagelse af fødevarer, hvor du ved, eller er i tvivl om, der er laktose i. Hvis der er tale om en meget lille mængde mælkeprodukt eller fx en tablet, vil det i de flestes tilfælde være unødvendigt at indtage Lactrase. Laktoseintolerance skyldes væsentligt nedsat produktion af det nedbrydende enzym og ikke nødvendigvis et komplet ophør. Kapslerne bør indtages, som de er, så er man sikker på at få hele indholdet optaget, alternativt kan kapslen åbnes, og indholdet strøs ud over maden, hvilket kan være en god ide, når børn skal indtage det.

FAQ om Lactrase og dosering

  • De Lactrase kapsler der er mest efterspørgsel efter på apoteket indeholder 5000 FCC. Her er den anbefalede dosis 1-2 kapsler før indtagelse af et laktoseholdigt måltid. Maksimum doseringen er dog 10 kapsler om dagen. Det er svært at sige, hvor mange kapsler du skal tage, hvis du f.eks. vil drikke 1 liter sødmælk, da reaktionen overfor laktose er individuelt hos laktoseintolerante personer. Det er svært for mig at vide, hvilke angivelser af tal du har set på de forskellige produkter. En mulighed er dog, at antallet af FCC enheder/kapsel er nævnt. Dette er et mål for de aktive enzymer (laktaseenzymer) i hver kapsel. Generelt kan man sige, at jo højere enzymaktivitet (FCC-enheder), jo mere effektivt et produkt. Normalt er indholdet mellem 2500 og 4000 FCC pr. kapsel eller tablet. Alle disse produkter vil være effektive og dosis skal blot justeres afhængig af hvor meget samt hvilke mælkeprodukter du indtager.