Artboard 1
Børns sygdomme

Bakteriel meningitis (hjernehindebetændelse)

Bakteriel meningitis er en betændelse i hjernehinden, som ofte starter helt uden varsel og i værste fald kan føre til døden inden for få timer.

Symptomer på bakteriel meningitis

Meningitis forårsaget af bakterier (meningokokker) er med rette en frygtet sygdom. Dog er det vigtigt at huske, at meningitis kan behandles, og at langt de fleste kommer sig helt over sygdommen.

Meningitis starter typisk pludseligt med:

 • Høj feber (behøver ikke altid være til stede)
 • Kraftig hovedpine
 • Lys- og lydoverfølsomhed
 • Kvalme og opkastning
 • Stivhed i nakken (den syge kan ikke bøje nakken, så hagen kommer ned på brystkassen)
 • Svækket bevidsthed

Inden for få timer bliver den syge: 

 • Tiltagende sløv
 • Kan få kramper (som ved epilepsi)

Som tegn på blodforgiftning ses:

 • Punktformede blå pletter i huden (småblødninger), kaldet petekkier
 • Større blødninger i huden
 • Diarre og mavesmerter
 • Åndenød
 • Muskelsmerter
 • Ophør af vandladning (nyrerne fungerer dårligt)
Symptomerne og den hastighed, de udvikler sig med, varierer meget fra person til person, men man kan næsten altid se, at den syge er alvorligt syg.

Årsager til bakteriel meningitis

Bakteriel meningitis skyldes meningokok-bakterien, som i perioder findes i næsen hos nogle (raske) mennesker, der så kan smitte andre, fx når de nyser.
Det er kun få personer, som smittes, der reelt bliver syge, fordi bakterien breder sig til hjernehinderne eller til blodet.

Blodforgiftning

Når bakterien først har bredt sig i blodet (blodforgiftning) eller til hjernehinderne (meningitis), udvikler sygdommen sig hurtigt. Blodforgiftning er mindst lige så alvorlig som meningitis, men ofte er der blodforgiftning og meningitis samtidig.
Betændelsen får hjernehinderne til at svulme op, så trykket i hjernen stiger.

Faresignaler

Kontakt straks en læge ved sygdom med høj feber og svækket bevidsthed, uanset om den syge er et barn eller en voksen.
Hvis der også er påvirket almentilstand, stivhed i nakken eller småblødninger i huden, bør man informere lægen, som oftest straks vil ringe efter en ambulance.

Hvad kan man selv gøre mod bakteriel meningitis?

Der findes endnu ingen vaccine mod meningokok-bakterie (type B), som er den hyppigste i Danmark, men hvis man skal ud at rejse til områder i verden, hvor type A eller type C er hyppige, kan man beskytte sig ved at blive vaccineret inden rejsen.

Hvor udbredt er bakteriel meningitis?

I Danmark er der omkring 100 tilfælde af meningokok-sygdom om året, mens det i andre dele af verden er en mere almindelig sygdom, fx i Afrika og Mellemøsten.

Hvordan udvikler bakteriel meningitis sig?

9 ud af 10 patienter med meningokok-sygdom overlever infektionen. Næsten alle bliver helt raske igen, selvom der kan gå flere måneder

Undersøgelse for bakteriel meningitis

Diagnosen stilles ved undersøgelse af rygmarvsvæsken, hvor der typisk vil være et abnormt højt antal betændelsesceller.

Behandling af bakteriel meningitis

Så snart der er den mindste mistanke om sygdommen, skal man i behandling med penicillin eller et cefalosporin, som gives direkte ind i en blodåre. Behandlingen varer 7-10 dage. Kramper behandles med fx diazepam.
I meget alvorlige tilfælde vil man ofte vælge at lægge den syge i respirator, hvilket bl.a. bedrer ilttilførslen til hjernen.

Andre navne og stavemåder for bakteriel meningitis:

 • Hjernehindebetændelse

Behandling af nære relationer

Ens nærmeste relationer kan være smittebærere eller være blevet smittede med meningokok-bakterier. Selvom deres risiko for at blive syge er meget lille, vil man altid vælge at give en behandling, der udrydder bakterien. De vil blive tilbudt behandling med ciprofloxacin, som udrydder bakterien fra næsen.