Chat with us, powered by LiveChat Børn og infektioner

Børn og infektioner

Dit barn kan sagtens selv bekæmpe de fleste infektioner

Alle forældre kender det … Forkølelse, feber, øjenbetændelse, ondt i ørerne … kort sagt: Syge børn. Men vidste du, at de fleste infektioner ikke kræver antibiotika, uanset om de skyldes virus eller bakterier? De fleste kan kroppen nemlig selv bekæmpe, bare den får tid og den rette pleje.
Det er vigtigt at vide, fordi vi i Danmark har fokus på kun at bruge antibiotika, når det er nødvendigt. På den måde nedsættes risikoen for modstandsdygtige bakterier, og vi kan beholde antibiotika som en effektiv behandling mod de infektioner, hvor der er brug for det.

Antibiotika virker ikke på virus

Mange almindelige infektioner skyldes virus, og der er et utal af varianter. Virusinfektioner går over af sig selv, og antibiotika virker slet ikke.

Med den rette pleje går det meste over af sig selv 

Som forælder kan du hjælpe dit barn med at komme godt igennem sygdommen ved at lindre og behandle barnets symptomer. 
Se de gode råd til pleje af øjenbetændelse, børnesår og forkølelsessår her eller spørg os på chatten døgnet rundt.

Hvornår skal du kontakte lægen?

Som sagt kan du roligt se tiden lidt an, hvis dit barn ikke er meget påvirket af infektionen. Men det er vigtigt at du kontakter lægen, hvis der ikke sker en synlig forbedring i løbet af få dage. 
Nogle infektioner, som f.eks. børnesår skal altid ses af lægen.

Undgå smitte

Rene hænder er det bedste forsvar mod infektioner. Vask derfor hænder ofte og grundigt med sæbe og lær dine børn at gøre det samme. Vask altid dine hænder inden og efter hver behandling af dit barn.
Illustration af håndvask

Se apotekets video om vask af hænder

Du kan spørge apoteket døgnet rundt

Alle forældre ved, at børn har det med at blive syge efter lukketid. På vores chat kan du kontakte os døgnet rundt og få viden og gode råd.
Her kan du læse nogle gode råd om øjenbetændelse, børnesår og forkølelsessår

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse er en meget almindelig infektion hos børn. Ofte kommer øjenbetændelse i forbindelse med forkølelse.
Illustration af øjenbetændelse
Øjenbetændelse kan skyldes både virus og bakterier. I begge tilfælde går betændelsen som regel over af sig selv i løbet af en uges tid. Symptomerne er røde øjne, irritation, svie og pus, der klistrer øjnene sammen. Ved virusinfektion er udflåddet klart og tyndtflydende, mens det er tykkere og mere gulligt ved bakterieinfektion. 

Sådan plejer du øjenbetændelse

Ved øjenbetændelse skal du forsigtigt rense barnets øjne flere gange om dagen. Brug engangsmateriale, f.eks. en vatrondel, vædet i sterilt saltvand. Øjet renses fra øjenkrogen og udad. For at undgå smitte skal du anvende et nyt stykke vat eller lignende til hvert øje. Vask dine hænder mellem hver behandling. Det er en god idé at skifte pudebetræk ofte og prøve at undgå, at dit barn klør sig i øjnene. 

Se apotekets video om øjenbetændelse

Kontakt lægen:

  • Hvis dit barn er meget påvirket af øjenbetændelsen.
  • Hvis der er meget tykt, gult øjenflåd.
  • Hvis du ikke ser bedring af øjenbetændelsen i løbet af en uge.
  • Hvis øjenbetændelsen bliver værre.
Du kan læse mere om øjenbetændelse her

Børnesår

Børnesår er en infektion i huden, der skyldes bakterier. Børnesår er ufarligt, men meget smitsomt.
Illustration af børnesår
Dit barn smittes ved direkte berøring og ved indirekte kontakt, f.eks. via håndklæder. Børnesår starter med små røde knopper, som udvikler sig til blærer. Blærerne udvikler sig til sår med honninggule skorper. Sårene kan være let kløende, og når skorpen fjernes, siver der gullig væske ud. Børnesår opstår hyppigst omkring mundvige, næse, hænder og øreflipper, men kan sidde overalt på huden.  Behandling af børnesår starter altid hos din læge, der afgør, hvilken type behandling der er nødvendig.

Sådan plejer du børnesår

De bakterier, der giver børnesår, lever under sårskorperne. Når du behandler børnesår, kan du opbløde skorperne i vand og derefter fjerne dem nænsomt. På den måde bliver behandlingen mere effektiv. Vask altid hænder før og efter – både på dit barn og dig selv. For at undgå yderligere smitte, er det en god idé at skifte tøj, håndklæde og sengetøj dagligt. Undgå desuden at røre og klø i børnesår mellem behandlingerne. Klip evt. dit barns negle, så det er sværere at kradse hul på sårene. 

Se apotekets video om pleje af børnesår

Du skal rense sårene dagligt , opbløde og fjerne skorperne. Smør derefter den creme på, lægen har anbefalet. Husk at vaske hænder før og efter.

Kontakt lægen:

  • Hvis du har mistanke om, at dit barn har børnesår. Det er altid lægen, der skal afgøre, hvilken type behandling der er nødvendig.
  • Hvis børnesårene spreder sig på trods af behandling.
Du kan læse mere om børnesår her
 

Forkølelsessår

Næsten alle danskere er smittet med den virus, der giver forkølelsessår. De fleste får dog ikke udbrud af forkølelsessår.
 
Oftest bliver man smittet med forkølelsessårsvirussen som 1-5-årig, og der vil sjældent være symptomer på det. I de enkelte tilfælde, hvor der opstår symptomer, ligner det ikke nødvendigvis et ’klassisk’ forkølelsessår. Der kan komme blærer på læberne og huden omkring munden, der efterfølgende bliver til sår. Det kan også vise sig som blærer i munden. Barnet kan desuden få feber, smerter i huden og hovedpine.
 
Virussen bliver i kroppen og kan give udbrud af forkølelsessår senere – også hos børn.
 
Et forkølelsessår viser sig ofte på kanten af læben og starter som en prikkende fornemmelse i huden, der udvikler sig til små væskefyldte blærer. Disse danner efterfølgende sår og senere skorper, der falder af. 

Sådan plejer du forkølelsessår

Den virus, der giver forkølelsessår, smitter ved berøring. Derfor er god håndhygiejne vigtig, ligesom dit barn helst skal undgå at pille i såret. Eventuelle gener og ubehag kan lindres, hvis der smøres med en creme mod forkølelsessår. Jo før der startes, des bedre virker cremen. Forkølelsessår heler sig selv i løbet af 7-10 dage, men vender ofte tilbage. Udbrud kan forebygges ved at beskytte læberne med en læbepomade med høj solfaktor og ved at undgå solforbrænding.  

Kontakt lægen:

  • Hvis dit barn ikke har haft forkølelsessår før.
  • Hvis forkølelsessåret ikke forsvinder af sig selv, eller hvis sårene spreder sig.
  • Hvis sårskorpen bliver gul.
Du kan læse mere om forkølelsessår her