Chat with us, powered by LiveChat Børnesår er meget smitsomme sår, der skyldes bakterier
Børns sygdomme

Børnesår

Børnesår er en smitsom bakteriel hudsygdom, der oftest rammer børn mellem 2 og 6 år. Infektionen skyldes hyppigst gule stafylokokker og i sjældnere tilfælde streptokokker.

Symptomer på børnesår

Børnesår viser sig ved, at barnet får røde pletter på huden. De røde pletter bliver til blærer, som brister og udtømmer en klæbrig, gullig væske. Blærerne bliver herefter dækket af en tyk gyldengul skorpe.

Sårene klør som regel og sidder typisk i ansigtet omkring munden, men kan findes overalt på kroppen, og inden for få dage kan blærerne sprede sig.

Børnene er sjældent alment påvirkede, de får ikke feber, og sårene heler oftest op uden at danne ar. 

Årsager til børnesår

Børnesår smitter ved direkte kontakt, og derfor smitter børnene let hinanden ved leg eller ved berøring, men smitten kan også overføres via legetøj eller andre genstande til andre børn. På den måde opstår der ind i mellem små epidemier i de enkelte børneinstitutioner.

Børn, der lider af eksem, er særligt udsatte for at blive smittet med børnesår.

Hvor udbredt er børnesår?

Børnesår er en udbredt sygdom, som typisk optræder hos småbørn og yngre skolebørn, men store børn og voksne kan også smittes. Børnesår er mest udbredt i sommermånederne, og børnehaver og skolemiljø kan ligefrem blive ramt af epidemier.

Undersøgelse for børnesår

Lægen kan for det meste konstatere, at det drejer sig om børnesår bare ved at se på det.

Hvordan udvikler børnesår sig?

Børnesår svinder i løbet af 4-8 dage. Børn må først komme i daginstitution, når sårene er tørret helt ind, og barnet er smittefrit.

Skolebørn kan normalt sendes i skole, selv om de har børnesår, hvis blot læsionerne er tildækkede, og barnet er i behandling. Børnene skal (helst) undgå at klø i sårene, og de skal vaske hænder tit og tørre dem i papirhåndklæder.  

Behandling af børnesår

Hvis sårene findes på et lille område, kan lokalbehandling med sæbebade (klorhexidinsæbe 4 %), klorhexidincreme 1 % eller fusidincreme 2 %) tre gange dagligt være nok.

Hvis ikke - eller hvis infektionen er udbredt - kan lægen ordinere antibiotika i flydende form eller som tabletter i 7-10 dage, men det er vigtigt at fortsætte med lokalbehandlingen af børnesårene.

Sårene smitter stadig, selvom barnet er kommet i behandling.

Børnene skal vaske hænder ofte og have deres eget håndklæde. Hvis børnesår optræder hos børn med børneeksem, bør dette samtidig behandles effektivt.

Komplikationer

Børnesår giver meget sjældent komplikationer, men ubehandlet kan infektionen udvikle sig til bylder. I meget sjældne tilstande kan infektion med streptokokker kompliceres med akut infektion i nyren. En sådan infektion i nyren kan være alvorlig, men forekommer meget meget sjældent..

Andre navne og stavemåder for børnesår:

  • Impetigo
  • Bulløs impetigo

Se apotekets video om pleje af børnesår

Du skal rense sårene dagligt , opbløde og fjerne skorperne. Smør derefter den creme på, lægen har anbefalet. Husk at vaske hænder før og efter.

Se videoen om korrekt vask af hænder

Det tager kun 15 sekunder! Skyl hænder og håndled - gnid sæben godt ind som vist i videoen - skyl efter med vand.