Artboard 1
Børns sygdomme

Daginkontinens hos børn

Ufrivillig vandladning hos børn over 5 år kaldes inkontinens og inddeles i dagsinkontinens og natinkontinens.

Det er vigtigt at skelne mellem primær inkontinens (dvs. at barnet har aldrig været tør) og sekundær inkontinens (dvs. at barnet har været renlig i mindst 6 måneder).

De fleste børn med inkontinens om dagen har forstoppelse. Den fyldte tarm forstyrrer vandladningen og medfører dårlig blæretømning. Det er vigtigt at barnet behandles for forstoppelsen,  inden man starter undersøgelser og behandling for ufrivillig vandladning.

Symptomer på inkontinens hos børn

Daginkontinens er, når et barn over 5 år ufrivilligt tisser i bukserne om dagen. Undertiden har barnet også svært ved at holde tør om natten. Tilstanden ses hos 5% børn, der starter skole.
læs også: Sengevædning

Årsag til inkontinens hos børn

Man skelner mellem 3 typer:

  • Tilstande hvor blæren eller blærens lukkemuskel er overaktiv eller hvor blæren er underaktiv (barnet har 3 eller færre vandladninger om dagen)
  • Ved kroniske sygdomme som spasticitet eller rygmarvsbrok
  • Ved medfødte misdannelser i urinveje eller kønsorganer
Langt de fleste tilfælde skyldes især, at blærens lukkemuskel ikke helt fungerer som den skal.

Hvordan stilles diagnosen daginkontinens?

Som regel skal barnet være omkring 5 år inden man starter undersøgelser. Det er vigtigt at udelukke, at barnet er forstoppet eller har blærebetændelse.
Hvordan er barnets vandladningsmønster?  Er der mange små vandladninger? Er der for få vandladninger? Har barnet svært ved at nå ud på toilettet? Kan barnet holde tæt under grineanfald? Alle disse spørgsmål er med til at afklare hvilken inkontinens, der er tale om, og dermed også hvilken behandling, der skal startes.

Andre navne og stavemåder for inkontinens hos børn:

  • Ufrivillig vandladning hos børn
  • Sengevædning

Undersøgelse for daginkontinens

  • Lægen vil undersøge barnet for at sikre, at der ikke er tegn på sygdom – fx forstoppelse, sammenvoksning af de små skamlæber, forhudsforsnævring, nedsatte reflekser eller lignende
  • Urinstiks for at udelukke infektion
  • Man skal registrere på et skema, hvor meget barnet drikker og tisser i tre dage.

Hvad kan man selv gøre?