Chat with us, powered by LiveChat Røde hunde er næsten udryddet takket være MFR-vaccinen
Børns sygdomme

Røde hunde (Rubella)

Røde hunde er blandt de smitsomme sygdomme, som børn vaccineres imod med MFR-vaccine (mod Mæslinger, Fåresyge og Røde hunde). I dag er røde hunde sjælden i Danmark, men sygdommen findes i andre dele af verden.

Symptomer på røde hunde

De typiske symptomer på røde hunde er:

 • Barnet får let feber, forkølelse samt ømme og hævede lymfeknuder i nakken.
 • Efter 1-4 døgn følger udslættet, som typisk starter omkring ørerne og breder sig ned over kroppen.
 • Udslættet består af småblegrøde eller brunlige pletter, der undertiden flyder sammen
 • Udslættet kan klø og forsvinder igen i løbet af 2-4 dage.
Man kan have røde hunde uden eller med kun få symptomer.

Årsager til røde hunde

Røde hunde (rubella) skyldes en smitsom virus:

 • Inkubationstiden er cirka 2-3 uger.
 • Man smitter 1 uge efter, at man selv er blevet smittet - dvs. inden udslættet - og indtil 5 dage efter udbrud af udslættet.
 • Smitten sker ved dråbeinfektion via luftvejene, bl.a. host og nys.
 • Via den smittedes slimhinder i mund, næse og hals, spreder sygdommen sig i kroppen.

Faresignaler

Specielt gravide bør undgå at få røde hunde, da smitte tidligt i svangerskabet (1. trimester) kan medføre høretab, hjertefejl, grå stær og mental retardering hos barnet.

Røde hunde og graviditet

Kvinder, som ikke har været vaccineret mod røde hunde og ikke med sikkerhed ved, om de har haft røde hunde, bør blive undersøgt og lade sig vaccinere, før de bliver gravide. Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut anbefaler, at vaccinationen foretages mindst 1 måned før graviditeten.

Det er ikke lige så alvorligt, hvis fosteret bliver smittet senere i graviditeten. Et nyfødt barn er beskyttet via morens antistoffer det første halve år.

Hvor udbredt er røde hunde?

Røde hunde ses typisk senere i barndommen eller ungdommen og forekommer næsten ikke blandt børn under 2 år.
 
Før MFR-vaccinen blev indført i 1987, var der varierende epidemier med røde hunde med 3-8 års mellemrum. Nu er sygdommen yderst sjælden. I 2008 blev der registreret 4 tilfælde i Danmark, men  da røde hunde fortsat er naturligt forekommende i Asien og Afrika, og da der også forekommer udbrud i Europa, især i befolkningsgrupper med lav vaccinationsdækning, er det vigtigt at børn og gravide fortsat bliver vaccineret i Danmark.
 
Røde hunde er normalt en harmløs sygdom, som man uden problemer kommer sig over i løbet af 5-10 dage. Når det er vigtigt at vaccinere, skyldes det en høj risiko for fosterskader, hvis gravide bliver smittet, særligt hvis det sker i den første del af graviditeten.

Hvordan udvikler røde hunde sig?

Barnet vil oftest kun være meget lidt påvirket, dog kan udslættet være kløende hos specielt ældre børn og kan derfor forveksles med allergisk udslæt.

Der kan specielt hos ældre piger og kvinder komme symptomer i form af hævede og ømme led, særligt i hændernes små led. Disse gener forsvinder oftest i løbet af nogle dage eller uger.

Undersøgelse for røde hunde

Da der kan være få symptomer, bliver sygdommen ikke altid opdaget. Herudover forveksles røde hunde let med bl.a. skarlagensfeber, allergiske reaktioner mod medicin og mononukleose.

Lægen stiller typisk diagnosen ved hjælp af:

 • De kliniske symptomer
 • De typiske hævede lymfeknuder i nakken
 • Evt. en blodprøve med bestemmelse af antistoffer.

Behandling af røde hunde

Der findes ingen egentlig behandling mod røde hunde. Behandlingen vil derfor typisk rette sig mod de sjældne komplikationer.

Alle børn tilbydes gratis MFR-vaccine. Barnet skal have vaccinen, når det er 15 måneder samt 4 år og vaccinen giver > 95 % beskyttelse.

Barnet må møde i institutionen igen, når det er rask.

Andre navne og stavemåder for røde hunde:

 • Rubella

Artiklen er opdateret d. 10-02-2023.