Chat with us, powered by LiveChat Ekstra hjerteslag – årsagen er sjældent en hjertesygdom
Hjerte- og kredsløbssygdomme

Ekstra hjerteslag (Ekstrasystoler)

Ekstra hjerteslag er slag, der kommer "for tidligt", hvilket oftest er helt normalt. Det kaldes ekstrasystoler og opstår, fordi en eller flere muskelceller starter en 'ureglementeret' elektrisk impuls.

Symptomer på ekstra hjerteslag (ekstrasystoler)

Nogle mennesker mærker slet ikke, når de har ekstra hjerteslag. Andre mærker dem tydeligt, især hvis de ekstra hjerteslag kommer, mens de hviler sig.

Symptomerne på ekstra hjerteslag kan føles som:

  • et ekstra hjerteslag
  • at et hjerteslag kommer for sent
  • at hjertet springer et slag over
  • at hjertet kortvarigt går i stå
  • hjertebanken
  • "uro ved hjertet", ubehag og trykken for brystet
  • egentlige smerter (sjældent).

Billedet viser et elektrokardiogram (EKG), hvor den stabile hjerterytme pludselig afbrydes af en ekstrasystole, som kommer for tidligt. Derved kan der også opstå en ekstralang pause indtil det næste stabile hjerteslag.

EKG med illustration af ekstrasystole og udeblevet hjerteslag

Ofte er det kun i en kortere periode, man er generet af ekstrasystolerne, som herefter forsvinder igen.


Årsager til ekstra hjerteslag (ekstrasystoler)

Ekstrasystoler opstår, når de elektriske impulser, som styrer hjerteslagene, ikke kommer i den korrekte regelmæssige sekvens. Dermed kommer den faste rytme ud af kurs. En spontan ekstra impuls kan bevirke, at der kommer en ekstrasystole før det forventede næste slag, hvilket medfører at der bliver en særlig lang pause mellem ekstraslaget og det følgende "rigtige" hjerteslag.

Det er helt normalt at have ekstra hjerteslag og disse kan fx fremmes af stress, kaffe og alkohol. Men i nogle tilfælde kan det være tegn på sygdom, fx:

  • kranspulsåreforkalkning
  • hjertesvigt
  • tidligere blodprop i hjertet
  • forhøjet stofskifte.

Elektriske impulser

Normalt styres hjerterytmen ved at der udsendes impulser i en regelmæssig rytme fra den såkaldte "sinusknude" i højre forkammer. Herfra breder impulsen sig ud i forkamrene, som trækker sig sammen og pumper blodet over i hjertekamrene.

Den elektriske impuls standses kortvarigt i et lille "relæ", kaldet atrioventrikulær (AV)-knuden, som ligger på overgangen mellem forkamrene og hjertekamrene. Fra AV-knuden sendes impulsen videre ud i hjertekamrene, som derefter trækker sig sammen og pumper blodet videre ud i kredsløbet. Denne hjerterytme er den normale såkaldte ’sinusrytme’.

Spontan ekstra impuls

Sinusknuden fungerer som et klokkeværk, der sender impulser regelmæssigt afsted og styrer hjerterytmen. Imidlertid kan alle hjertemuskelceller danne elektriske impulser og hvis en sådan impuls sendes afsted før impulsen fra sinusknuden, så vil denne impuls have ’fortrinsret’ og udløse et ekstraslag. Det kan medføre at sammentrækningen af hovedkamrene kommer for tidligt i forhold til den faste rytme og kan mærkes som et ekstraslag.

Læs mere om: åreforkalkning
Læs mere om: hjertesvigt
Læs mere om: blodprop i hjertet

Faresignaler

Man bør søge læge, hvis man er vedvarende generet af ekstraslagene ellers hvis man samtidigt med ekstraslagene føler sig utilpas, det sortner for øjnene, eller man skal besvime.

Hvor udbredt er ekstra hjerteslag?

Alle mennesker har ekstraslag, de fleste kun enkelte, men nogle mennesker har mange hundrede på et døgn. Op til 1 % eller flere af døgnets ca. 100.000 hjerteslag kan være ekstrasystoler uden at det har nogen sygdomsmæssig betydning.

Undersøgelse for ekstra hjerteslag

Som regel kan lægen ud fra symptomerne fastslå, at de ekstra hjerteslag er uden betydning. Man tager oftest et elektrokardiogram (EKG) under anfald og hvis der er tvivl, udføres der en ultralydsscanning (ekkokardiografi) for at udelukke hjertesygdom.
 
Man kan også lave et arbejds-EKG med cykelbelastning, for at se om der kommer færre eller flere ekstraslag og andre symptomer under fysisk belastning. Her kan en betydelig stigning i antallet af ekstrasystoler under belastning tyde på hjertesygdom, fx kranspulsåreforkalkning.

Man kan også undersøge hyppigheden med en EKG-optager, som man får med hjem og går rundt med i nogle døgn.

Behandling af ekstra hjerteslag (ekstrasystoler)

Ekstra hjerteslag kræver som regel slet ikke behandling, fordi det er et normalt fysiologisk fænomen. Hvis ekstraslagene er meget generende, kan man – evt. i en kortere periode - blive behandlet med medicin, fx betablokker eller anden medicin mod rytmeforstyrrelser.

Hvis ekstrasystolerne findes samtidigt med en hjertesygdom, er situationen anderledes. Behandlingen afhænger da af typen af hjertesygdom. Ved svære tilfælde kan man forsøge med 'overbrændingsbehandling' (radiofrekvensablation, RFA).

Andre navne og stavemåder for ekstra hjerteslag:

  • Ekstrasystoler
  • Ventrikulære ekstrasystoler

Artiklen er opdateret d 04-11-2022