Chat with us, powered by LiveChat Få mere at vide om mænd og diabetes type 2

Men's Health Week: Mænd og type 2-diabetes

Vi synes, at mænd skal leve både godt og længe, og derfor kan du her på siden få en masse viden om type 2-diabetes, og hvad du kan gøre for at passe på dig selv.
Vi synes, at mænd skal leve både godt og længe, og derfor kan du her på siden få en masse viden om type 2-diabetes, og hvad du kan gøre for at passe på dig selv.

Mænd og type 2-diabetes

Omkring 250.000 danskere har type 2-diabetes. Mange lever et godt liv og er opmærksomme på at tage hånd om sygdommen. Men undersøgelser har desværre vist, at mænd med diabetes lever kortere end kvinder med diabetes. Det skyldes blandt andet, at mænd reagerer senere på symptomerne og derfor kommer senere til lægen. De er også dårligere til at passe på sig selv, når de har fået stillet diagnosen.

Kære mand. Snyder du dig selv for et bedre liv? 

Om type 2-diabetes

Risikoen for at udvikle type 2-diabetes stiger med alderen, men flere yngre rammes også af type 2-diabetes på grund af ændret levevis, hvor vi er mindre og mindre fysisk aktive, og overvægt er blevet almindeligt.

Det anslås, at ca. 76.000 danskere går rundt med sygdommen uden at vide det.

Type 2-diabetes er også arveligt, så hvis der er tilfælde af sygdommen i ens nære familie, er der større risiko for selv at få den. Hvorvidt sygdommen bryder ud afhænger dog blandt andet af livsstil, hvor usund kost, ingen motion og overvægt øger risikoen. Sidder de ekstra kilo især omkring maven, stiger risikoen yderligere.

Læs mere om type 2-diabetes

Symptomer – også for mænd

Undersøgelser viser, at mænd helst ikke beskæftiger sig med tanken om sygdom. De bider tænderne sammen, ignorerer sygdomstegn og kommer ofte for sent til lægen.

Oplever du en eller flere af nedenstående ting, er det vigtigt, at du bliver undersøgt af din læge, for det kan være tegn på type 2-diabetes. Jo hurtigere du reagerer, jo hurtigere kan du og din læge handle på det. Det kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred og resultere i en for tidlig død, hvis du ignorerer det.  


  • Øget tørst 
  • Hyppig vandladning 
  • Kløe omkring kønsorganerne pga. svampeinfektioner
  • Hyppige infektioner, f.eks. blærebetændelse 
  • Synsforstyrrelser 
  • Føleforstyrrelser
  • Kvalme 
  • Træthed
  • Vanskelig heling af sår 
  • Forringelse af din almene helbredstilstand.

Hvorfor er behandling og forebyggelse så vigtigt?

Type 2-diabetes giver et for højt niveau af sukker i blodet. Over tid betyder det forhøjede blodsukker, at der opstår skader på kroppens store og små blodkar og på nerverne. Nogle af følgerne er dårligt blodomløb, hjertekarsygdomme, impotens, dårligt syn og alvorlige fodsår, der har svært ved at hele.
 
Behandlingen af type 2-diabetes består af både medicin og livsstilsændringer som øget fysisk aktivitet og sunde kostvaner. Begge dele er med til at holde blodsukkeret på det rette niveau og dermed nedsætte risikoen for, at der opstår andre sygdomme som følge af type 2-diabetes.
Test din risiko for type 2-diabetes hos Diabetesforeningen

Det kan du gøre

3 vigtige råd til mænd med type 2-diabetes

Hvis du har type 2-diabetes er det ekstra vigtigt, at du passer på dig selv, så du undgår at forværre din sygdom. 

Med en aktiv indsats kan du sagtens påvirke dit helbred i positiv retning, så du får et bedre liv. 

Forsøg at tabe dig, hvis du lever med overvægt

Over 80 procent af personer med type 2-diabetes har overvægt. Hvis du vejer for meget, undgår du ikke at skulle kigge på din livsstil, og de vaner du har, hvis du vil have det bedre. Den gode nyhed er, at selv små ændringer i din kost, og hvor meget motion du får kan have en stor positiv effekt på dit helbred.
 
Et vægttab på 5-10 procent kan forbedre blodsukkerreguleringen, blodtryk og kolesteroltal hos de fleste.
 

Spis sundt

Små ændringer kan gøre en stor forskel. Her er nogle gode råd: 

  • Prøv at drikke vand til de fleste måltider. 
  • Gå efter nøglehuls- og fuldkornsmærket, når du handler. 
  • Spis grøntsager hver dag til aftensmaden, også hvis den er kold. 
  • Tag højst 2 gange af retten. 
  • Øs op på en mindre tallerken. 
  • Og tag dig god tid, når du spiser, så er det nemmere ikke at spise for meget.

Bevæg dig

Det har stor betydning for dit helbred, om du får bevæget dig nok. Motion er nemlig med til at holde blodsukkerniveauet nede. For mange mænd med type 2-diabetes er diagnosen det, der får dem i gang med at dyrke regelmæssig motion som fodbold, cykling eller løb igen. 

Hvis du ikke er så meget for at dyrke sport, kan små ting i hverdagen gøre en stor forskel. F.eks. kan du tage nogle ekstra trappetrin, gå en lille tur, når du taler i telefon eller lave 5 knæbøjninger hver gang, du går ud for at hente kaffe. Hvis du kører i bil til arbejde, så prøv at parkere længere væk. Det bliver til mange ekstra skridt hver dag.

Kvit tobakken og begræns alkohol

Behøver vi at sige, at det hører med til en sundere livsstil at begrænse sit indtag af alkohol og kvitte cigaretterne, hvis man er ryger? Desuden er man mere udsat i forhold til mange af de sygdomme, der kan følge med type 2-diabetes, hvis man ryger. Du kan få hjælp til rygestop på apoteket. Se mere her.
 

Et vigtigt råd til mænd med type 2-diabetes: Husk medicinen

Husk din medicin

En ting, som mange glemmer i hverdagen, er at tage den medicin, de har fået ordineret.
Men medicinen er et vigtigt supplement til livsstilsændringer, når det gælder om at stabilisere type 2-diabetes og forebygge at den udvikler sig. Hvis du er usikker på noget i forbindelse med din medicin, f.eks. injektionsteknik, kan du få vejledning på apoteket.
 

Brug "apoteket" appens Medicinhusker

Du kan få hjælpe til at huske din medicin i appen "apoteket", der indeholder en medicinhusker. Den sender dig påmindelser, når det er tid til at tage medicin.

Læs mere om appen

Bliv mindet om at tage din medicin med apotekets Medicinhusker

Hold øje med fødder, tænder og syn 

Fødder, øjne og tænder er ekstra udsatte på grund af den påvirkning, diabetes har på kroppens blodkar og blodomløb. Jævnlige kontroller er med til at sikre, at eventuelle problemer som fodsår, nedsat syn eller parodontose kan opdages i tide. 

Fødder

Diabetes medfører en risiko for at få fodsår, som har vanskeligt ved at hele, og det kan lede til svære komplikationer, der i værste fald kan ende i amputationer.
Grunden er blandt andet, at følesansen er nedsat, og at det derfor er sværere at opdage, om man f.eks. har en sten i skoen eller om fodtøjet klemmer. Derfor kan der let opstå sår, uden at man opdager det. Samtidig har sårene svært ved at hele. Husk at:

  • Undersøge dine fødder hver dag
  • Holde fødderne rene og tørre 
  • Klippe dine negle, når du lige har vasket fødder, og de endnu er bløde. Klip neglene lige over for at undgå nedgroede negle, der kan beskadige huden. Klip ikke for tæt på huden
  • Passe på at dine sko ikke klemmer nogen steder
  • Gå regelmæssigt til en statsautoriseret fodterapeut. Anbefalingen er, at du mindst en gang om året får undersøgt dine fødder. Din læge kan give en henvisning.

Tænder

God tandhygiejne er meget vigtig, fordi mennesker med diabetes ofte oplever problemer med tandkødsbetændelse, der kan udvikle sig til parodontose og huller i tænderne. Det gælder især, hvis sygdommen er dårligt reguleret. Huller i tænderne og parodontose kan forbygges ved at:

  • Børste tænderne mindst 2 gange dagligt med fluorholdigt tandpasta, og bruge tandtråd eller tandstikker
  • Gå regelmæssigt til tandlægen for at få tjekket tænder og tandkød – hvor ofte aftaler du med din tandlæge
 

Øjne

Over tid giver diabetes ofte forandringer i nethinden. Det kan føre til nedsat syn, og du kan i værste tilfælde blive blind. Desuden giver diabetes en øget risiko for at få grå stær. Derfor er en årlig øjenkontrol vigtig. På den måde kan små forandringer opdages i tide, så de kan behandles. Hvis du oplever pludselige forandringer i dit syn, skal du opsøge din læge hurtigst muligt.
Huske den årlige øjenkontrol, når du har diabetes